Tijdlijn coronavirus Frankrijk: Kritiek zwelt aan, maar Tour de France wil door Algemeen nieuws

Tijdlijn coronavirus Frankrijk: Kritiek zwelt aan, maar Tour de France wil door

Door Bram van der Ploeg 26 maart 2020 | 08:30


Na Italië is het coronavirus ook in de rest van Europa onderwerp van gesprek. Veel landen nemen maatregelen die ook de wielerkalender treffen. In deze tijdlijn houden we je op de hoogte over het nieuws uit Frankrijk.

Let op: de tijdlijn is logischerwijs chronologisch opgesteld, dus vind je de laatste update onderaan.

04-03: Ploegen passen plots massaal voor Parijs-Nice

Frankrijk leek de dans lang te ontlopen, maar begin maart moesten ook de koersen daar eraan geloven. Terwijl er in Italië massaal koersen werden geschrapt, maakten meerdere ploegen bekend dat ze ook niet in Parijs-Nice zouden komen rijden. In een aantal dagen tijd sloten in totaal zeven ploegen de rijen, uit vrees voor het coronavirus. 

Volgens de afwezige ploegen was het risico te groot om naar Frankrijk af te reizen. Bovendien was er volgens onder meer Jumbo-Visma geen duidelijk reglement, mocht het virus tijdens de koers toeslaan. Hoe lang moesten ploegen dan in quarantaine? Mochten ze naar huis? Waar werd er getest? Was er voldoende ruimte in ziekenhuizen? Vanuit de organisatie kwam geen reactie. 

05-03: Parijs-Nice laat extra renners toe

Als reactie op het afzeggen van meerdere ploegen voor Parijs-Nice, besloot de organisatie op donderdag vijf maart om extra ploegen renners toe te laten. Alle deelnemende ploegen mochten starten met acht in plaats van zeven renners. Bovendien werden enkele pro-continentalte ploegen toegelaten. Zij durfden het wel aan.

In het peloton bleven de meningen verdeeld. De meeste ploegen snapten het besluit om alle koersen in Italië af te zeggen, maar over het wel of niet doorgaan van Parijs-Nice bestond veel discussie. Enkele journalisten riepen op om alle koersen in maart af te gelasten, een renner zoals Thibaut Pinot vond dat juist onzin: 'Wat er op TV te zien is is volgens mij geen goed beeld van de werkelijkheid, dus wil ik niet vervallen in paranoia.'

07-03: Organisatie Parijs-Nice houdt rekening met staking

De organisatie van Parijs-Nice liet op zaterdag 7 maart, een dag voor de start van de rittenkoers, weten dat er gewoon gestart zou worden, maar dat de gezondheidsinstanties in nauw contact zouden blijven staan met de organisatie. Dat vertelde koersdirecteur François Lemarchand: 'Ik denk op dit moment dat we gewoon alle etappes gaan afwerken en we doen er alles aan tot Nice door te gaan, maar als we moeten stoppen, dan stoppen we.'

In Frankrijk namen de besmettingen van het coronavirus net als elders in Europa wel toe, maar van verregaande maatregelen was een dag voor de start nog geen sprake. In Italië werd heel het noorden alvast afgesloten, maar in Frankrijk stonden gewoon kleppers zoals Vincenzo Nibali, Pinot, Nairo Quintana en Pascal Ackermann aan de start.

09-03: Vrees voor interviews, start en finish afgesloten

Na twee dagen Parijs-Nice werd duidelijk dat de organisatie er alles aan deed om de voorschriften na te leven. Sommige renners wilden geen interviews afnemen, zoals Sep Vanmarcke, die alleen via de telefoon zijn zegje deed. Toch was het niet genoeg. Door verscherpte maatregelen van de Franse overheid moesten de start- en finishplaatsen op slot, waardoor er geen fans langs de weg zouden staan.

De lockdown van de start- en finishplaatsen ging vanaf dag twee in. De maatregelen in Frankrijk, die zouden gelden tot 15 april, zorgden ervoor dat evenementen met meer dan duizend supporters geen doorgang meer mochten vinden. Parijs-Nice ging op 9 maart wel gewoon door. De wielerfans waren op de eerste en tweede dag getuige van ware waaierspektakels.

10-03: Stuyven verwacht Parijs-Nice niet uit te rijden

Thierry Gouvenou, koersdirecteur van Parijs-Nice, liet op dinsdag 10 maart weten dat hij er alles aan zal doen om Parijs-Nice door te laten gaan. Dat er geen publiek maar bij de start en finishplaatsen mogen staan, vindt hij jammer. 'Morgen zullen we de boel nog verfijnen en dag erna opnieuw. Ook wij hebben te maken met een volstrekt nieuwe situatie. Het mag duidelijk zijn dat sport zonder publiek iets onwezenlijks heeft, maar we hebben geen andere keuze.'

Na afloop van de derde etappe liet Jasper Stuyven weten dat hij en veel van zijn mede-renners niet verwachten dat Parijs-Nice zal worden uitgereden. 'In het peloton denkt negentig procent niet dat we Nice gaan halen', aldus Stuyven tegenover Het Laatste Nieuws. 'Ze zeggen dat het nog steeds acht duurt tot we naar België gaan, maar tegen die tijd kan het allang geëxplodeerd zijn. Ik vrees dat het virus ook invloed zal hebben op het Vlaamse voorjaar.'

11-03: Tour de Normandie afgelast

Op woensdagochtend 11 maart werd bekend dat in Frankrijk de eerste koers is afgelast vanwege het coronavirus. De Tour de Normandie van 23 tot en met 29 maart gaat niet door. De organisatie wilde de wedstrijd alleen met publiek door laten gaan, en dat was door de aangescherpte regels van de Franse overheid niet mogelijk. De Tour de Normandie was toe aan zijn veertigste editie. 

Vanuit Parijs-Nice kwam er goed nieuws, namelijk van ASO-baas Christian Prudhomme. Tegenover Le Parisien liet hij weten dat hij goede hoop heeft dat Parijs-Nice wordt uitgereden. 'We zullen de richtlijnen respecteren en op dit moment heb ik de verzekering gekregen dat Parijs-Nice honderd procent zeker zal aankomen in Nice.' Net als in Parijs-Nice zal ook bij de GP Denain op 19 maart zonder publiek in de start- en finishzone worden gereden.

12-03: Koersen afgelast, Italiaanse vakbond wil Parijs-Nice stoppen

Op donderdag 12 maart werd bekend dat de Tour de Bretagne en Circuit de la Sarthe werden afgelast. De Franse koersen stonden pas in april gepland, maar de organisaties wilden geen enkel risico nemen met het coronavirus. Op dezelfde dag ging de vijfde etappe van Parijs-Nice gewoon gestart. Dat gebeurde wel zonder Tejay van Garderen. Omdat president Donald Trump een vliegverbod had ingesteld voor Europeanen koos Van Garderen eieren voor zijn geld. Hij verliet Parijs-Nice en vloog terug naar zijn land.

Na afloop van de vijfde rit, gewonnen door de Italiaan Niccolo Bonifazio, was er echter wel een serieus advies binnen vanuit de Italiaanse rennersvakbond AACPI. Voorzitter Cristian Salvato, namens de organisatie, tegenover Cyclingnews: 'We hopen dat het na deze etappe gedaan is met Parijs-Nice. De renners moeten terug naar hun familie. Geografische grenzen stoppen het virus niet, we hebben de UCI gevraagd om de race te stoppen. Safety first.'

Op donderdagavond kwam ook Sebastian Langeveld aan het woord bij De Telegraaf. De Nederlander van EF Pro Cycling is zelf niet in Parijs-Nice, maar begrijpt niet waarom zijn collega-renners er nog rondrijden. 'Ik vind het onbegrijpelijk dat er nog wordt gefietst in Frankrijk. Overal in de wereld wordt van alles afgelast, en ondertussen rijdt er een peloton van meer dan honderd coureurs een wedstrijd. Dat is moeilijk te bevatten.'

13-03: GP de Denain afgelast, Parijs-Nice ingekort

Op vrijdagochtend 08.00 uur stonden er in maart nog drie koersen in Frankrijk op niet afgelast, maar dat wilde niet zeggen dat alle ploegen blind afreizen naar deze races. Jumbo-Visma liet weten dat het de GP de Denain schrapt, net als al clinics en trainingskampen. Nog in dezelfde ochtend werd bekend dat er een streep ging door GP de Denain. Later op de dag volgde het nieuws van de Franse wielerbond: alle wielerwedstrijden tot nader orde afgelast. 

Ook vanuit Parijs-Nice was er nieuws. De organisatie zou op zaterdag 14 maart stoppen met de koers, wat betekende dat er nog twee etappes werden verreden. Dat liet de ASO vrijdagochtend weten, na een stemming onder de ploegen. Bahrain-McLaren wachtte niet langer en besloot zelf niet meer op te stappen in de zesde etappe. Dylan Teuns stond namens de ploeg zesde. Ook Israel Start-Up Nation pakte na de rit haar biezen. Na de uitspraken van de Franse wielerbond op vrijdag was natuurlijk de vraag of Parijs-Nice wel door kon gaan. Na afloop van de rit werd bekendgemaakt dat de zevende etappe van Parijs-Nice toch nog verreden mag worden, ondanks de maatregelen van de Franse wielerbond.

14-03: Ook wereldkampioen Pedersen naar huis

Mads Pedersen, de man in de regenboogtrui, gaf op 14 maart aan dat hij niet meer van start ging in de laatste etappe van Parijs-Nice. Via het Twitter-account van zijn ploeg liet hij weten dat hij terug naar Denemarken ging. 'We hebben als ploeg altijd gezegd dat we naar de autoriteiten zouden luisteren, en de Deense regering heeft de burgers nu gevraagd om terug te komen. Daar ga ik dus gehoor aan geven, ondanks dat het heel zuur is om mijn teamgenoten achter te laten.' 

Op dezelfde dag bleven de afgelastingen binnen komen. Koers Parijs-Troyes van zondag 15 maart werd ook afgelast. Daarmee ging een streep door de laatste koers op Europese bodem in maart. De kans dat Parijs-Roubaix dit jaar op zondag 12 april doorging, was toen al klein. Dat besefte ook ASO-baas Christian Prudhomme. 'Alle sporten worden geannuleerd. Ik denk dat er in de maand april weinig zal veranderen', zei hij in Het Nieuwsblad. Over de Tour de France maakte hij zich nog geen zorgen. 

16-03: Ook Tro Bro Leon van de kalender

De organisatie van de Tro Bro Leon liet op maandag 16 maart via sociale media laten weten dat ook hun wedstrijd dit jaar niet door kon gaan. De wedstrijd stond normaal gesproken op 19 april op het programma, maar in een ludieke afbeelding liet men zien dat de wedstrijd de strijd met het coronavirus aanging door middel van een afgelasting. Ook door andere koersen in Frankrijk ging al een streep. 

17-03: Streep door Parijs-Roubaix

De rode stift bleef overuren maken op de kalender, ook op dinsdag 17 maart. In de avond werd bekend dat er ook voor Parijs-Roubaix een nieuwe datum moet worden gevonden. Tegelijkertijd ging er ook een streep door de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. 

Op dezelfde avond was er ook slecht nieuws voor de wielrenners in Frankrijk. Net als in Spanje en Italië werd aangekondigd dat mensen niet meer naar buiten mogen als dat niet echt nodig is, dus ook niet op de racefiets. Er is vooralsnog geen uitzondering gemaakt voor profrenners, die bijvoorbeeld veel in Monaco wonen. Bauke Mollema reageerde kort in De Telegraaf: 'Nou, dat wordt twee weken niet meer naar buiten. Waarom precies wist ik ook al niet, maar het ging lekker en ik had er plezier in. Nu zal ik eerst even rust nemen. Of misschien kan ik beter het vliegtuig naar Nederland nemen, want daar mag je nog wel buiten fietsen.'

De UCI liet woensdagochtend weten dat alle koersen tot het einde van april zijn geschrapt.

22-03: Franse wielerbond verlengt wielerseizoen tot eind november

De Franse wielerbond besloot op 22 maart om het Franse wielerseizoen te verlengen tot 29 november, zo had de voorzitter van de nationale bond, Michel Callot, aan Directvelo laten weten. De maatregel moest helpen bij het vinden van nieuwe data voor de vanwege het coronavirus afgelaste wedstrijden, waaronder Parijs-Roubaix. 

De voorzitter van de Franse wielerbond liet ook weten dat de UCI momenteel kijkt naar drie verschillende mogelijkheden voor het opstarten van het wielerseizoen. Bij twee van die scenario’s zou het wielerseizoen worden hervat rond midden juni. In hoeverre dat haalbaar is zal afhangen van de ontwikkelingen omtrent het coronavirus.

25-03: Kritiek zwelt aan, Tour de France wil doorgaan

Na het uitstellen van het EK voetbal, de Olympische Spelen en Rolland Garros was er op 25 maart nog één groot sportevenement over in de zomer: de Tour de France. En de ASO liet weten ver te willen gaan om gewoon te starten in juni en juli. Zo werden er al serieus plannen gemaakt over een Tour de France zonder publiek. De grootste koers ter wereld zou van start tot finish achter gesloten deuren moeten rijden.

De mooie plannen ten spijt, de kritiek zwelde meer en meer aan. Terwijl de hele wereld op zijn gat ligt, daar wil de Tour doodleuk doorgaan; dat was wel zo'n beetje de strekking. Zo lieten onder meer Patrick Lefevere, Jumbo-Visma en Danny Nelissen zich al negatief uit over het doorgaan van de Tour op de oorspronkelijke datum. Het hield minister Roxana Maracineanu niet tegen: 'Een wedstrijd achter gesloten deuren behoort tot de mogelijkheden.' (foto: Sirotti, 2019)

Wordt vervolgd...


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws