Tijdlijn coronavirus België: Koers door tot 31 oktober, twijfels over De Ronde Algemeen nieuws

Tijdlijn coronavirus België: Koers door tot 31 oktober, twijfels over De Ronde

Door Bram van der Ploeg 26 maart 2020 | 08:25


Terwijl het virus al weken woedt in Italië, bleven andere landen er lang van verstoten. Toch lijkt het coronavirus vat te krijgen op heel Europa, zo ook op België. In deze tijdlijn houden wij voor je bij wat er allemaal gezegd, geschreven en besloten wordt rond de wielerwedstrijden in België.

Let op: de tijdlijn is logischerwijs chronologisch opgesteld, dus vind je de laatste update onderaan.

07-03: Van Avermaet spreekt vrees uit

Greg Van Avermaet was op zaterdag 7 maart één van de eerste renners die het aandurfde: wat gaat er gebeuren met het Vlaamse voorjaar? De Belg van CCC Team zag het Italiaanse voorjaar afgelast worden en zijn ploeg trok zich terug uit Parijs-Nice. 'Het zou pijnlijk zijn als de Vlaamse koersen niet doorgaan. Je moet er toch rekening mee houden. Alles kan op dit moment, maar voor mij zou dat een kleine ramp zijn', zo zei hij.

In België kwam in het weekend van 7 en 8 maart het nieuws over het coronavirus wat op gang. Zo werden er zeven besmettingen in Wevelgem gemeld, en uiteraard werden de organisaties van de Vlaamse koersen gevraagd naar de situatie. 'De situatie verandert elke dag. Vandaag hebben we nog geen noodscenario. Maar we zijn het aan onszelf wel verplicht om daarmee rekening te houden', zo klonk het bij Flanders Classics.

11-03: Eerste maatregelen in België bekend

Op woensdag 11 maart kwamen de eerste duidelijke maatregelen voor het Vlaamse voorjaar naar buiten. Men ging op dat moment nog gewoon uit van het doorgaan van de koersen. VIP-tenten, hygiëne-punten, plekken zonder publiek; alles werd uit de kast gehaald. De diverse organisaties spraken al over de grote gevolgen als er een streep zou gaan door de klassiekers.

Bij Flanders Classics was de toon inmiddels al ernstiger: 'Het is moeilijk in te schatten wat er zal gebeuren. Maar we kunnen niet anders dan rekening houden met afgelastingen. Economisch zou dat grote gevolgen hebben.'

12-03: België grijpt in en gaat op slot tot 3 april

België greep op donderdag dan toch fors in. Vlaams Minister van Sport Ben Weyts bevestigde donderdag bij Het Laatste Nieuws in de middag dat alle evenementen in België, indoor en outdoor, tot en met 31 maart werden afgelast. Dit ging lang alleen om regionale evenementen, maar laat op de avond om 23.00 uur kwam de regering er overheen: door het coronavirus werden alle evenementen (groot en klein) tot 3 april verboden; ook het wielrennen en voetbal.

Dat betekent dat België tot 3 april op slot gaat. Zelfs cafés en restaurants worden gesloten. Het betekent ook dat op de wielerkalender een streep kan door Nokere Koerse (voor mannen en vrouwen), Bredene Koksijde Classic, Driedaagse Brugge-De Panne, de E3 BinckBank Classic, Gent-Wevelgem en Dwars door Vlaanderen.

Nokere Koerse wilde er donderdag nog alles aan doen om de wedstrijd door te laten gaan op 18 maart. Er kwamen aparte zones, ceremonies zouden worden aangepast en er kwamen ontsmettingvoorzieningen voor het publiek, zo luidde het bij Sporza. Flanders Classics had ook al ingegrepen. Alle recreatieve tochten van de Vlaamse klassiekers werden afgelast. Het ging hierbij om Gent-Wevelgem, Ronde van Vlaanderen, Dwars door Vlaanderen en de Scheldeprijs. Op deze cyclo's komen jaarlijks duizenden mensen af.

13-03: Ronde van Vlaanderen vreest

Op vrijdagochtend ging het in de Belgische sportkranten logischerwijs louter over het coronavirus en de lockdown van België tot 3 april. Vlaams minister van Sport Ben Weyts stelde in De Gazet van Antwerpen zelfs dat de maatregelen van het land langer konden gaan duren. Daarmee zou ook de Ronde van Vlaanderen op 5 april in het geding komen. 'Ik zie dat niet goed komen, de kans lijkt me klein dat het kan doorgaan. We evalueren natuurlijk voortdurend, maar ik denk dat organisator Flanders Classics zo snel mogelijk nood heeft aan duidelijkheid, en dat willen we hen zo snel mogelijk verschaffen.'

Bij de afgelaste wedstrijden uit België in maart werd reeds met veel teleurstelling gereageerd. Bij de E3 BinckBank Classic sprak men in Het Laatste Nieuws al over mogelijke faillissementen in de wielersport. 'Dit gaat veel meer instanties raken dan alleen maar ons, organisatoren. Hotels, cafés, restaurants die in die periode gouden zaken doen. Sponsors die zich engageren en een pak publiciteit en visibiliteit nu in rook zien opgaan. ‘Worst case’ vrees ik zelfs voor faillissementen', aldus E3-organisator Jacques Coussens.

In Het Nieuwsblad werd door Nokere Koerse-organisator Marc van Cauwenberghe ook uitgelegd waarom koersen zelf niet hebben besloten om hun wedstrijden af te gelasten: 'Ik kon zelf niet beslissen om de handdoek te gooien. Dan zou ik de startvergoedingen van de wielerteams – in ons geval zo’n 125.000 euro – zelf moeten betalen. Wanneer de overheid beslist dat de koers niet mag doorgaan, worden wij voor de UCI witgewassen van het betalen van die startvergoedingen.'

14-03 Flanders Classics en Ministerie van Sport rekenen op afgelasting Ronde

Op het Belgische Radio 1 liet Sportminister Ben Weyts zich op 14 maart uit over het al dan niet verrijden van de Ronde van Vlaanderen. 'Er is nog een minuscuul kansje, maar als ik eerlijk ben denk ik niet dat het haalbaar is. Een heel peloton van over de hele wereld, enkele dagen na die 3 april. We moeten ook onze verantwoordelijkheid nemen.'

Tomas van den Spiegel, woordvoerder van Flanders Classics, zei dat in Het Nieuwsblad te begrijpen. 'Dat was natuurlijk te verwachten. Je kunt niet tot 3 april maatregelen opleggen en dan op 5 april het grootste volksfeest van Vlaanderen organiseren. Dit lijkt onomkeerbaar en daar moeten we begrip voor opbrengen.' In datzelfde Nieuwsblad voegde Van den Spiegel daar later aan toe dat de beslissing niet bij hun ligt. 'Het is aan de overheden. Misschien komt er na het weekend uitsluitsel, maar nu zijn er dingen belangrijker dan fietsen.'

17-03: Ronde van Vlaanderen afgelast, ook Waalse klassiekers afgelast

Ook op 17 maart bleek het een ware bijltjesdag voor de wielerkalender. Zo werd op dinsdagavond bekend dat Parijs-Roubaix, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik zijn afgelast. Daar kwam later op de avond het onomkeerbare bericht vanuit Flanders Classics bij: Geen Ronde van Vlaanderen op 5 april. 

18-03: Sporza komt wielerfans tegemoet

Goed nieuws voor de wielerfans op woensdag 18 maart. Sporza kondigde in de ochtend aan dat het in het Vlaamse voorjaar koersen uit vorige jaren zal uitzenden, om zo toch nog wielrennen uit te kunnen zenden. Fans kunnen stemmen welke editie van de grote klassiekers ze willen zien. Milaan-Sanremo was op 21 maart de eerste klassieker die op deze manier toch werd uitgezonden. Stemmen kan hier.

Tomas Van Den Spiegel, CEO van Flanders Classics, was op dezelfde dag positief over het doorgaan van de Ronde van Vlaanderen later in het jaar. De UCI liet al weten dat het seizoen mogelijk langer gaat duren. Van Den Spiegel: 'De UCI heeft prioriteiten bij het doorgaan van de monumenten en de grote rondes en de teams willen die ook graag rijden, dus dat is positief. Naar koersen als Gent-Wevelgem en de Brabantse Pijl wordt later gekeken. Maar er is een kans dat die wedstrijden zich op 2021 moeten richten. Het heeft geen zin om er lang bij stil te staan. We moeten vooruit kijken, positief blijven en hopen op een mooi najaar.'

De UCI liet op deze woensdagochtend weten dat alle koersen tot het einde van april werden geschrapt.

25-03: België rekt wielerjaar op, twijfels over De Ronde

Op woensdag 25 maart kwamen er wisselende berichten vanuit België. Eerst was er de burgemeester van Kluisbergen die zich niet al te positief uitliet over een Ronde van Vlaanderen in het najaar. 'Als je ziet hoeveel maanden voorbereiding voorafgaan aan 'De Ronde', dan denk ik dat het heel moeilijk wordt.'

Toch creëerde België wel degelijk ruimte in het najaar voor koers in oktober. De Belgische wielerbond en Cycling Vlaanderen lieten op deze woensdagavond weten dat het seizoen in Vlaanderen zal worden opgerekt tot 31 oktober. (Foto: Sirotti)

Wordt vervolgd...


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws