[Update] Spaanse premier komt met goed nieuws voor opgesloten wielrenners Algemeen nieuws

[Update] Spaanse premier komt met goed nieuws voor opgesloten wielrenners

Door Jannick van der Hooft 26 april 2020 | 08:47


(16 maart 2020) In Spanje is de situatie rond het coronavirus dusdanig verslechterd dat de overheid boetes mogen uitdelen aan wielrenners die de weg gebruiken. Dat melden verschillende media, waaronder VeloNews. Het zorgt voor een aantal bizarre situaties.

Profrenners kunnen vrijgesteld worden voor de maatregel, maar het is moeilijk voor ze om dat te bewijzen tijdens een trainingsrit. Gorka Izagirre spreekt daarover bij EL Diario Vasco. 'Op dit moment hebben we geen officieel papiertje dat ons bepaalde garanties kan geven. Een deel van het team trok deze week richting Benidorm, maar ze werden geweigerd door de politie. Ze hadden immers geen bewijspapieren mee.'

Andere renners willen dergelijke problemen helemaal niet riskeren. Zij laten op sociale media weten 'gewoon' maar thuis te blijven. Onder meer Enric Mas plaatste op Instagram een foto om te laten weten dat hij zijn huis niet meer verlaat in verband met het virus. 

Update - 18 maart 2020 (08.00 uur): Fietsbond vraagt om uitzondering

De Spaanse Vereniging van Beroepsfietsers (ACP) heeft in een brief aan de regering gevraagd om een uitzondering op de weg voor profwielrenners in Spanje. De organisatie ziet graag dat Alejandro Valverde en consorten in hun land alleen buiten kunnen trainen, ondanks de complete lockdown in Spanje vanwege het coronavirus.

President José Luis de Santos schrijft: 'Deze groep wielrenners moet hun werk op de weg kunnen uitvoeren, een activiteit die in Italië is toegestaan. De groep professionals bestaat niet uit meer dan 140 mensen en dus worden de wegen niet plots overspoeld. Het verliezen van vorm is een snel proces en het terugwinnen ervan gaat langzamer', zo citeert Marca. 

Overigens denken niet alle renners in Spanje hetzelfde over de lockdown en uitspraken van de ACP. Zo laat Koen de Kort vanaf Andorra weten dat hij en enkele collega-renners uit respect voor de binnen zittende bevolking ook binnen blijven. 'De voorbije dagen zijn er verschillende voorbeelden geweest van jongens op wie automobilisten en mensen op straat heel boos zijn geworden, omdat ze ’gewoon’ rond fietsten. Maandag regende het de hele dag en toen werd er minder aandacht aan besteed, maar de bevolking kan het niet meer waarderen wanneer wij buiten trainen', zo vertelt hij in De Telegraaf.

Update II - 26 april 2020 (08.45 uur): Spanje versoepelt maatregelen

Gunstig nieuws voor de wielrenners die op dit moment in Spanje verblijven: de Spaanse premier Sánchez heeft zaterdagavond aangekondigd dat vanaf 2 mei enkele corona-maatregelen in het land versoepeld worden.

De vernieuwde maatregel houdt in dat wielrenners vanaf die datum weer buiten mogen trainen. De enige voorwaarde die daaraan verbonden is, is dat de sporter alleen traint. Voor personen uit hetzelfde huishouden wordt een uitzondering gemaakt: die mogen dan weer wel samen op pad gaan.

De Spaanse wielrenners verbleven sinds 14 maart in lockdown. Zo mochten zij alleen hun huis uit om voedsel of medicijnen te kopen of als zij een vitaal beroep uitoefenen. Eerder veroorzaakte Rohan Dennis nog ophef door de corona-maatregelen in het land aan zijn laars te lappen en er tóch op uit te gaan. (Foto: Sirotti)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws