[Update] CADF blijft op doping controleren, whereabouts blijven verplicht Algemeen nieuws

[Update] CADF blijft op doping controleren, whereabouts blijven verplicht

Door Bram van der Ploeg 26 maart 2020 | 12:39


(18 maart 2020) De verschillende antidoping-organisaties in de wereld hebben een probleem door het coronavirus en de lockdown in meerdere Europese landen. De sporters moeten in principe getest worden, maar dat is lastig.

'Onze planning ligt zowel wat betreft voorlichtings- als controleprogramma's in puin. We moeten ons ook aan de hygiëne-richtlijnen houden en zowel onze mensen als sporters beschermen', vertelt Herman Ram, voorzitter van de Nederlandse antidoping autoriteit, in het Algemeen Dagblad. 'We staan onder druk. Met voldoende controles wil je ook zo 'schoon ' mogelijke Spelen realiseren. Het is nog te vroeg om te zeggen of dat alsnog lukt. Het duurt nog vier maanden. Maar als de situatie lang blijft zoals hij nu is wordt het moeilijk het aantal afgesproken controles te halen.'

In Engeland heeft men het aantal controles flink teruggeschroefd, meldt Cyclingnews. De focus ligt vooral bij de Olympische sporters, die nog steeds doortrainen. Zij zullen waar mogelijk worden gecontroleerd om 'hun rechten overeind te houden en hun reputaties te beschermen'. Dat advies heeft ook de WADA (World Anti-Doping Agency) afgegeven. Om grote gaten in het dopingpaspoort van Olympische sporters te voorkomen, hoopt de organisatie dat er met mate kan worden gecontroleerd.

Update - 19 maart 2020 (09.33 uur): Van Emden en Mollema vrezen voor misbruik

Het gebrek aan dopingcontroles kan de komende tijd een flink effect hebben op het peloton, zo voorspelt Jos van Emden in De Telegraaf. Volgens hem kunnen renners de komende tijd misbruik maken van het feit dat controleurs minder of soms zelfs niet langskomen vanwege het coronavirus. 

'Voor wielrenners die nog steeds aan het klooien zijn met doping, is dit hét moment om alle zeilen bij te zetten. Je mag toch hopen dat er iets blijft gebeuren. Onaangekondigde controles zijn noodzakelijk', aldus Van Emden. Ook Bauke Mollema beseft dat er in de komende weken gekloot kan worden met doping. 'Als je wat wilt uitspoken, kun je dat nu doen. Maar wat als we over twee of drie maanden pas weer mogen koersen? Of je er dan nog profijt van hebt is zeer de vraag.'

Update II - 26 maart 2020 (12.30 uur): Dopingcontroleurs blijven waar mogelijk actief

Dopingcontroleurs blijven zoveel mogelijk actief op de plekken waar dat mogelijk is. Dat is de boodschap van de Cycling Anti-Doping Foundation (CADF) in een persbericht. Meerdere anti-dopinginstanties en renners spraken de afgelopen weken hun zorgen uit over de verminderde controles vanwege het coronavirus. 

De CADF ging het gesprek aan met de UCI, maar geeft ook aan dat het zich in de landen moet houden aan het advies van de regeringen. 'Onze topprioriteit is de gezondheid en het welzijn van de wielrenners, hun ploegen en de dopingcontroleurs', zo valt te lezen.

Vanwege het coronavirus houdt de CADF speciaal rekening met de afgelaste wedstrijden, de landen met een verhoogd risico en de labaratoria van de WADA die reeds hun deuren sloten. 'Waar testen mogelijk is, zal de prioriteit worden gegeven aan renners die op de UCI Registered Testing Pool (RTP) staan. De testen zijn aangepast om zo de gezondheid van de renners te beschermen. De renners blijven verplicht om hun whereabouts door te geven.'

(foto: UCI)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws