Renners willen inspraak tijdens coronatijd, ploegen roepen om noodfonds UCI Algemeen nieuws

Renners willen inspraak tijdens coronatijd, ploegen roepen om noodfonds UCI

Door Bram van der Ploeg 02 april 2020 | 10:01


Trinity Sports Management, een belangenbehartiger voor profrenners, heeft een brief geschreven naar belangenorganisaties in het wielrennen. In de brief staat dat de renners meer zeggenschap willen hebben over loonsverlagingen tijdens deze coronatijd. 'De renners willen betrokken zijn bij een open gesprek over hoe ze kunnen helpen', zegt het managementteam in de brief, die ook gelezen is door Velonews.

'De renners beseffen dat het coronavirus een serieus probleem is en ze willen deel uitmaken van de oplossing', zegt de directeur van Trinity Sports Andrew McQuaid. 'Er zijn oplossingen en we willen met de teams samenwerken. Als racen in november een deel van het antwoord is, dan staan de rijders ervoor open. Ze hebben alleen een stem nodig. Het zijn geen machines en hun fysieke grenzen moeten worden gerespecteerd.'

Afgelopen week hebben al twee WorldTour-teams de salarissen van de renners naar beneden gehaald. Zowel Lotto Soudal als Astana verlaagden de salarissen met dertig procent. Het Spaanse ProTeam Burgos-BH moest aan zijn werknemers vertellen dat ze tijdelijk een werkloosheidsuitkering moesten aanvragen.

Ploegen vragen UCI om steun

Niet alleen de renners laten van zich horen, ook de wielerploegen trekken aan de bel. Belangenbehartiger van de ploegen, AIGCP, heeft in een brief aan de UCI gevraagd om het WorldTour reservefonds aan te boren in deze financieel zware tijden. Volgens de teams moeten ploegen uit dit fonds van de UCI ondersteund worden in deze zware tijden. Naast de negentien WorldTour ploegen hebben ook dertien ProTeams de mail ondertekend, zo weet Cyclingnews.

AIGCP-baas Iwan Spekenbrink, tevens ploegbaas bij Team Sunweb, heeft in de mail de importantie van een financiële injectie vanuit de UCI aangegeven. Doordat ploegen volgens de AIGCP voor 94 procent afhankelijk zijn van sponsoren, worden de loonkosten een probleem. In twee conferencecalls tussen de 32 betrokken teams is gezocht naar oplossingen. De UCI kan daarbij helpen. 

Allereerst kan de bond volgens de ploegen zich flexibel opstellen als het gaat om de lonen. Teams moeten toestemming krijgen om makkelijker verlof, uitstel van betaling, loonsverlagingen of tijdelijke werkloosheid toe te passen, zonder claims vanuit de UCI. Die flexibiliteit wordt ook gevraagd bij de registratie voor 2021. Niet iedere ploeg zal de zaken financieel zo op orde hebben zoals de UCI dat voorschrijft. 

Racetechnisch gezien ziet de AIGCP graag dat de UCI toestaat dat er meer ploegen en meer renners per ploeg aan wedstrijden mogen deelnemen die later dit jaar nog verreden gaan worden. Ook hebben de ploegen uitgesproken dat ze graag tot eind november doorgaan. 'Het redden van teams en banen moet vandaag de dag voor iedereen prioriteit zijn.' (Foto: Sirotti 2020)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws