Formolo vol grinta en ambitie: 'Als ik win, is het op een grootse manier' Algemeen nieuws

Formolo vol grinta en ambitie: 'Als ik win, is het op een grootse manier'

Door Bram van der Ploeg 01 mei 2020 | 16:16


Davide Formolo had zich veel voorgesteld van 2020, maar de plannen van de 27-jarige Italiaan kunnen voorlopig in de ijskast. Met de blik meer op het eendagswerk en met het truitje van UAE Team Emirates nieuw om zijn schouders hoopt Formolo te schitteren als de koers weer losbrandt. 

'Ik win weinig, dat is sinds de jeugd al zo. Maar als ik win, is het op een grootse manier', zo spreekt hij in gesprek met Suiveur vol vertrouwen over zijn ambities om in de eendagswedstrijden vaker uit te pakken. 'Ik ben niet snel in de sprint en dus moet ik altijd iets verzinnen. In een sprint van drie word ik vierde.' Die theorie klopt wel. Zijn eerste profzege was in 2015 in de Giro d'Italia. Formolo won na een machtige solo. In de Ronde van Catalonië van 2019 rondde de Italiaan wederom een mooie solo succesvol af en hij werd Italiaans kampioen in 2019 door al voor de finale weg te springen en alleen over de meet te komen.

'Ze noemen mij 'de rots', omdat ik nooit opgeef', vervolgt Formolo, die er op de fiets vaak uitziet alsof hij ieder moment kan omvallen. Maar dat is nu eenmaal zijn manier. 'Ik worstel graag, ik ben toegewijd aan deze sport. Er is niets mooiers dan wanneer je lijdt en worstelt, maar je bereikt toch het doel dat je jezelf had gesteld. Ik moet lijden om te bereiken wat ik wil.' En daar komt uiteraard ook wat Italiaanse grinta om de hoek kijken. 'In 2014 werd ik tweede op het Italiaans kampioenschap, achter Nibali. Ik stond op het podium toen Vincenzo tegen me zei: "Maak je geen zorgen, dit shirt zal ooit van jou zijn". Toch doet die tweede plaats nog steeds pijn.'

Formolo: 'Ik blijf mezelf uitdagen voor een klassement'

Die Italiaanse titel kwam er in 2019, maar naast de klimklassiekers hoopt Formolo ook ooit nog op een uitschieter in een grote ronde. 'Ik heb tot dusverre altijd een slechte dag of lichamelijke problemen gehad. In 2018 ging ik goed, maar viel ik op de Etna en verloor ik vijf minuten en hield ik last van voetproblemen. Als je in een grote ronde bij de eerste vijf wil rijden, moet alles perfect zijn. Er zijn momenten geweest waarop ik in plaats van tien misschien maar twee minuten had verloren, als ik meer steun had gehad. Ik wil mezelf blijven uitdagen voor een klassement.' (foto: Sirotti, 2019)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws