De Rooij vindt uitspraak Froome onzin: ‘Mag ik dat betitelen als bullshit?’ Algemeen nieuws

De Rooij vindt uitspraak Froome onzin: ‘Mag ik dat betitelen als bullshit?’

Door Wilbert van der Velde 07 mei 2020 | 08:14


Ex-renner en voormalig ploegleider Theo de Rooij reageert in een brief kritisch op uitspraken van Chris Froome. In een Instagram-interview vertelde de renner van Team INEOS dat het huidige peloton zich nog steeds moet verantwoorden voor het dopinggebruik van jaren geleden. 

Froome zei onder meer dat het biologisch paspoort van 2008 grotendeels een einde maakte aan het dopingtijdperk in het wielrennen. Volgens De Rooij zijn er echter al veel eerder inspanningen gedaan om dopinggebruik terug te brengen en is het biologisch paspoort daar het eindproduct van. ‘Begin 1997 hebben de ploegen de UCI gesmeekt te beginnen met bloedcontroles. Na meer dan tien jaar controleren, empirische data verzamelen en onderzoek, waarbij vele, vele erelijsten en winnaars werden geruimd, was de wetenschap klaar en de database zodanig gevuld dat een biologisch paspoort zonder juridische problemen kon worden ingevoerd.’

De Rooij tegen Froome: 'Laat je pedalen spreken'

Verder veronderstelde Froome ook dat de wielrenners van nu betere atleten zijn dan die van vroeger. Bij De Rooij schiet die opmerking in het verkeerde keelgat en hij noemt het ‘bullshit’. ‘Gino Bartali was in mijn ogen een veel betere renner dan wie ook van jouw generatie. Hij won voor de Tweede Wereldoorlog liefst tweemaal de Giro d’Italia en eenmaal de Tour de France. Ook na de oorlog won hij nog een keer de Giro en de Tour.’

Volgens De Rooij heeft Froome geluk gehad dat hij niet tien jaar eerder was geboren, want dan was hem hetzelfde lot overkomen als andere renners in onder andere de Armstrong-jaren. ‘Je hebt het voorrecht op de schouders van je voorgangers te mogen staan. Ga maar weer snel fietsen en laat je pedalen spreken.’ (Foto: Sirotti, 2019)

Lees 1 Reacties

Tags:

Reacties

De Gieke Znoe
31 Jul 2020 om 14:11

Waarom moet zo'n oude lul die tot zijn oksels in de dopingperikelen zat nou weer zijn visie tentoonspreiden. Accepteer dat je hebt bijgedragen aan de slechtste periode uit het wielrennen en houd je mond..

Reageer


Meer nieuws