Dopingcontroles weer op gang: Maskers, steriele envelop en tablets Algemeen nieuws

Dopingcontroles weer op gang: Maskers, steriele envelop en tablets

Door Bram van der Ploeg 29 mei 2020 | 15:11


Nu de renners weer buiten fietsen en de landen hun grenzen langzaam gaan openen, lijken ook de dopingcontroles weer op gang te komen. Sander Armée laat via Twitter weten dat de Belgische antidoping-instantie goed heeft nagedacht over de uitvoering.

'Er stond een meneer tussen zes en zeven uur ‘s morgens aan mijn deur op het aangegeven slotuur. Met mondmasker en handschoenen aan. Hij hield de nodige afstand al is dat natuurlijk bij het bloed prikken niet zo gemakkelijk. Maar bon, ik vond het ook leuk dat ik een steriele envelop kreeg waarin een mondmasker zat dat voor mij was bestemd en ook een steriele balpen om het document te ondertekenen', zo vertelt Armée aan Het Nieuwsblad.

De Belg werd naar eigen zeggen voor het laatst getest in oktober van vorig jaar. 'Ik vond het fijn dat ik gecontroleerd werd op bloed en urine. Ik denk dat zowel de Vlaamse als de internationale antidopingdiensten nu opnieuw wel frequenter zullen controleren en dat vind ik maar goed ook.

Nederland kiest voor contactloze controles

Het Nieuwsblad schrijft ook dat er in Nederland wordt getest met contactloze dopingcontroles. 'Het principe: een tabletcomputer wordt aan de deur gezet. De sporter leest de instructies, neemt de tablet (met ingebouwde camera) mee. De dopingcontroleur, die buiten staat, kijkt online mee of alles volgens het boekje verloopt. Nadien hoeft de atleet niet eens een handtekening zetten maar verklaart hij/zij zich akkoord via een audio-opname', zo valt te lezen.

In België zet men vraagtekens bij die contactloze methode. 'De reden is doodeenvoudig. Elke dopingcontrole staat zeer uitvoerig beschreven in de protocollen van het Wereldantidopingagentschap (WADA). Stel dat een sporter met deze test positief blijkt. Dan is de dopingtest mogelijk niet geldig wegens procedurefouten en gaat hij toch vrijuit. Als die procedure van contactloze dopingcontroles wel was beschreven, dan hadden we het wel overwogen', zo vertelt Marc Van der Beken van de Belgische antidoping-instantie. (foto: Twitter Armée)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws