Trek walgt van politieoptreden Amerika: 'Manier van gebruik weerzinwekkend' Algemeen nieuws

Trek walgt van politieoptreden Amerika: 'Manier van gebruik weerzinwekkend'

Door Bram van der Ploeg 11 juni 2020 | 08:50


Fietsfabrikant Trek is helemaal niet blij met de gratis reclame die het heeft gekregen tijdens de massale demonstraties in Amerika na de dood van George Floyd. Op foto's en video's was de afgelopen dagen te zien dat politieagenten in onder meer Minneapolis (Miami) hun Trek-fiets gebruikten als schild en zelfs als wapen. 

De Amerikaanse fietsfabrikant is één van de grootste leveranciers van fietsen aan de Amerikaanse politie, maar het walgt van de manier waarop de fietsen van Trek worden gebruikt. In een officieel statement, genaamd 'commitment to a better future', spreekt het zijn afkeuren uit over de situatie. Daarin spreekt Trek ook openlijk zijn steun uit aan de Black Lives Matter-beweging, die massaal demonstreert nadat Floyd, een donkere man, door een politieagent werd vermoord.

'De manier waarop onze fietsen zijn gebruikt zijn weerzinwekkend en verschilt enorm van de beoogde manier van gebruik', zo valt te lezen via de website Cyclingtips. 'Al meer dan 25 jaar zien we de politie op onze fietsen, maar de afgelopen twee weken is het beeld van de politie op de fiets van een gemeenschapsgoed een aansprakelijkheid geworden.' Nadat Fuji Bikes eerder al zijn fietsen aan de politie terug trok, denkt Trek daar nu ook over na.

Video: Politie gebruikt fietsen om demonstranten te verjagen

Trek, hoofdsponsor van de ploeg Trek-Segafredo, kondigt tevens aan dat het meer gaat doen om gelijkheid in het bedrijf en Amerika te bevorderen. 'We staan open om te leren, te veranderen en actie te ondernemen en dat begint met het maken van een plan om systematisch racisme aan te pakken.' In totaal wil Trek 2,5 miljoen dollar in tien jaar tijd investeren om meer diversiteit in het Trek-hoofdkantoor, Trek-winkels en de fietsindustrie te bewerkstelligen. Ook zet het vijf miljoen dollar opzij voor nieuwe fietswinkels in achterstandswijken. 'We zullen investeren in diegenen die onze visie willen delen en hun lokale gemeenschappen willen verbeteren.' (foto: Sirotti, 2019)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws