[Update] CPA-voorzitter noemt kritiek op organisatie 'nepnieuws' Algemeen nieuws

[Update] CPA-voorzitter noemt kritiek op organisatie 'nepnieuws'

Door Wilbert van der Velde 03 juli 2020 | 11:56


(26 juni 2020) De renners is het profpeloton hebben hun stem duidelijk laten horen in een petitie tegen de huidige gang van zaken bij de rennersvakbond CPA. Volgens Cycling Opinions hebben al meer dan 325 renners de petitie ondertekend. 

De petitie is bedoeld om hervormingen bij de CPA (Cyclistes Professionnels Associés) te bewerkstelligen. 'De afgelopen periode zijn er irritaties ontstaan omdat CPA steun heeft gegeven aan het voorstel van de internationale wielerunie UCI om liefst één miljoen euro uit het WorldTour Fonds te halen voor de juridische kosten van de bond', zo valt te lezen.

Deze juridische kosten liep en loopt de UCI op vanwege een zaak tegen databedrijf Velon, oprichter van onder meer de Hammer Series. Velon vindt dat het constant wordt tegengewerkt door de UCI. Veel teams zijn aangesloten bij Velon, waaronder Team Jumbo-Visma, BORA-hansgrohe en Deceuninck-Quick-Step. Dat de UCI geld gebruikt uit het WorldTourfonds om indirect te procederen tegen de ploegen van de renners, levert kritiek op. George Bennett van Jumbo-Visma zou een van de drijvende krachten zijn achter het protest. 

De renners hebben nu hun krachten gebundeld in een coalitie, waar onder meer Stef Clement het gezicht van is. Naast het WorldTourfonds zijn er ook vragen over het pensioenfonds, waar gestopte renners het beloofde bedrag van enkele duizenden euro's niet altijd uit ontvangen. Ook willen de renners een eerlijke stem bij onder meer verkiezingen. CPA-voorzitter Gianni Bugno gaat binnenkort online in gesprek met de renners over deze kwestie.

Update 3 juli 2020 (11.50 uur): CPA-voorzitter noemt kritiek op organisatie 'nepnieuws'

De voorzitter van de rennersvakbond CPA, Gianni Bugno, heeft in een open brief gereageerd op de petitie die renners hebben opgestart om de organisatie te hervormen. In die petitie verwijten de renners de CPA onder andere dat zij het voorstel van de UCI, om één miljoen euro uit het WorldTour Fonds te gebruiken voor juridische kosten, steunen. Dat geld wordt gebruikt in het proces van de Internationale Wielerunie tegen Velon.

Bugno noemt de verhalen 'nepnieuws' en is erg teleurgesteld over de aantijgingen richting de rennersvakbond. De Italiaan sprak maandag tijdens een online meeting met meerdere renners. Ook de UCI was bij het overleg aanwezig. 'We konden de zorgen bij de renners wegnemen', zegt Bugno.

De voorzitter van de CPA vraagt de renners om in de toekomst betrokken te blijven bij de activiteiten van de organisatie en zich correct te laten informeren. 'Als je twijfels hebt, laat het ons dan weten. Je hoeft geen petitie op te stellen. Ons enige doel is om jullie, de renners, belangen te behartigen. Er is altijd ruimte voor verbetering', besluit Bugno. (foto: Sirotti, 2019)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws