[Update] Everestrecord van Contador verpulverd door Ierse amateur Algemeen nieuws

[Update] Everestrecord van Contador verpulverd door Ierse amateur

Door Bram van der Ploeg 31 juli 2020 | 12:45


Alberto Contador is de nieuwe houder van het Everest-record. De 37-jarige Spanjaard reed onder aanmoediging van zijn fans op social media de benodigde 8.848 hoogtemeters bijeen in een nieuwe recordtijd.

In de afgelopen weken waren er veel renners die de Everest-challenge aangingen: in hoogtemeters de Mount Everest beklimmen, zo snel mogelijk. Emanuel Buchmann en Lachlan Morton dachten het allebei te flikken, maar zij deden het niet volgens de regels. Buchmann reed niet telkens dezelfde klim op en Mortons hoogtemeters op Strava bleken niet te kloppen. Morton verbeterde het record in juni alsnog.

Contador rijdt 78 keer steile klim op

Die tijd heeft echter niet lang gestaan. Contador trok er op maandag 6 juli op uit en reed in 7 uur, 27 minuten en 20 seconden de hoogtemeters bijeen. Daarmee was hij zo'n 2,5 minuut sneller dan Morton. Contador haalde het door maar liefst 78 (!) keer het segment 'Parte final – Silla del Rey' op te fietsen; een klim van 960 meter aan dertien procent gemiddeld. Contador eindigde uiteindelijk op 8,928 hoogtemeters, verdeeld over 148,71 kilometer. 

Contador is tevens de nieuwe KOM-houder op het segment. Bij de tweede klim van de 78 in totaal reed hij in 3:49 minuten naar boven. Dat was 36 seconden sneller dan de oude recordtijd. Het is nu natuurlijk weer de vraag of de Everest-poging van Contador aan alle eisen heeft voldaan en zodoende als officiële tijd de boeken in gaat...

Update - 31 juli 2020 (12.39 uur): Ierse amateur verpulvert Everest-record

De grote namen zijn weer aan zet, want het Everestrecord van Alberto Contador is alweer uit de boeken. De 33-jarige Ier Ronan McLaughlin verbeterde de tijd van Contador met maar liefst twintig minuten. De tijd is inmiddels bevestigd door het overkoepelende Hells 500, schrijft Cyclingtips.

McLaughlin reed tussen 2008 en 2013 op continentaal niveau, alvorens hij terugging naar de amateurs. Twee weken geleden deed hij ook een poging op het Everest-record, maar hij kwam toen niet verder dan de vijfde tijd. Voor zijn nieuwe poging reed McLaughlin tientallen keren de Mamore Gap in County Donegal op, met een gemiddelde stijging van veertien procent. Hij zat in totaal 7,5 uur op de fiets, voor 9,429 hoogtemeters. 

(foto: Strava Contador)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws