Smeets over Rotterdams bezoek met Armstrong: ‘Alsof hij over water fietste’ Algemeen nieuws

Smeets over Rotterdams bezoek met Armstrong: ‘Alsof hij over water fietste’

Door Gerrit van Loon 10 juli 2020 | 18:50


In een bijzondere blog op wielerwebsite De Muur schrijft Mart Smeets over een vrijdagmorgen in Rotterdam, een dag voor de start van de Tour 2010. Lance Armstrong liet zich van zijn zachtste kant zien in een door Smeets geregelde ontmoeting in de Daniel den Hoed Kliniek.

Smeets schrijft dat hij er zich heel veel van herinnert. ‘Ja, als de dag van gister, ik sluit mijn ogen, zie gezichten en hoor stemmen.’ Armstrong was in 2010 nog niet een internationaal bekende boef. De eerste kritische volgers zaten al wel achter de Tour-winnaar aan. Smeets zelf was ook met een boek over de Amerikaanse renner bezig, met als eerste zin: heeft hij het gedaan of niet?

Die ochtend in Rotterdam bezocht Armstrong mensen met kanker. ‘Ik liep een meter of tien achter hem toen hij door een haag medisch personeel het gebouw binnenliep. Er werd niet echt hard geapplaudisseerd, wel hoorbaar. Hij lachte naar links en knikte naar rechts. Iets zei me dat ook hij, gehard in dit soort situaties, nu even uit het lood geslagen was. Voor alle mensen in de grote ruimte was hij een soort van heilige. Tien jaar later weten we meer, maar op die vrijdagochtend in Rotterdam, leek het haast wel alsof hij over water kon lopen, misschien zelfs wel fietsen.’

Smeets: 'Deze uitvoering van Armsrong was anders'

Het leek alsof Onze Lieve Heer zelf binnen gekomen was, zei Smeets toen tegen zijn NOS-collega Jeroen Stekelenburg. ‘Christus op z’n minst', antwoordde die. De situatie in Daniel den Hoed verbaasde Smeets zelf ook. ‘De verguisde, de bewierookte, de toegejuichte, de afgebrande, de stoere flapuit had zich deze ochtend van een kant laten zien die bij alle aanwezigen diepe indruk had gemaakt. Tien jaar later terugdenkend en terugkijkend, kom je tot de conclusie dat deze uitvoering van Armstrong een andere was dan de schuldige man die drie jaar later met zijn billen bloot ging. En toegaf alles in zijn lijf te hebben gespoten om maar zo competitief mogelijk te kunnen koersen.’ (Foto: Sirotti).


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws