Hoe houden we het gezellig buiten in de onderlinge strijd op het fietspad? Algemeen nieuws

Hoe houden we het gezellig buiten in de onderlinge strijd op het fietspad?

Door Gerrit van Loon 10 juli 2020 | 20:05


Lezenswaardig stukje in BN De Stem , over de populariteit van wielrennen, maar ook het imago bij andere weggebruikers. De strijd om het fietspad uit zich in schelden, roepen uit het raam, tegemoetkomende auto’s, elektrische fietsen, hardlopers, skaters. Kortom: frustraties over de beschikbare openbare ruimte.

‘Nu de fiets tijdens de lockdown in populariteit is gestegen en er door de versoepelingen weer in groepen gereden mag worden, zal de hinder tussen hen en andere weggebruikers ook weer toenemen’, signaleert BN De Stem. En omdat de openbare weg van iedereen is, zijn er regeltjes. Wielersportbond NTFU adviseert om de groepjes wielrenners niet groter te maken dan tien man. ‘De wielrenner staat er niet altijd evengoed op’, aldus woordvoerder Erik Tolboom.

NFTU: 'Zo hebben we allemaal lol van het fietspad'

De wielerbond startte eerder deze maand al een speciale campagne: ‘Dame of heer, de echte wielrenner gedraagt zich in het verkeer’. Niemand minder dan Laurens ten Dam, tegenwoordig ook hoofdredacteur van Bicycling, laat in een video zien hoe het wel moet. De NTFU wijst op het belangrijkste aspect bij het voorkomen van frustraties en ergernissen tijdens het recreatief wielrennen buiten: de communicatie. ‘Geef een automobilist de tijd om te passeren, bel naar een wandelaar met een hond en zeg tegen langzamere fietsers dat er nog meer komen. Zo hebben we allemaal lol van het fietspad’, aldus Tolboom.

De Brabantse amateurwielrenner Thomas van Erp beaamt dat. ‘De meeste mensen zijn niet zo kwaadwillend. Iedereen moet beseffen dat je de weg samen gebruikt. Hou je gewoon aan de verkeersregels en wees van jezelf bewust.’ 


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws