Organisatie Strade Bianche: 'Wij hebben geen toegang tot uitslag coronatesten' Algemeen nieuws

Organisatie Strade Bianche: 'Wij hebben geen toegang tot uitslag coronatesten'

Door Wilbert van der Velde 01 augustus 2020 | 14:18


De organisatie van de Strade Bianche kan niet met honderd procent zekerheid zeggen dat alle deelnemers coronavrij zijn. Dat vertelt de voorzitter van de organisatie Mauro Vegni aan de NOS.

Volgens het UCI-protocol voor het voorkomen van besmettingen met het coronavirus moeten renners voorafgaande aan de wedstrijd getest worden. De bewijslast daarvan ligt echter compleet bij de ploegen. ‘Volgens de protocollen van de UCI en uit het oogpunt van de privacy, mogen wij niet de gegevens van de renners ontvangen. De ploeg moet aangeven dat alle renners en de hele staf negatief getest zijn’, aldus Vegni.

De organisatie van de koers kan dan ook niet anders dan het woord van de ploegen als waarheid aan te nemen. Daar staat tegenover dat het huidige beleid ook lastig is voor de ploegen, want ze dragen met het regelen van tests en de financiering ervan nagenoeg alle verantwoordelijkheid. Dit leidde bij Boels-Dolmans al tot problemen afgelopen week. Het lukte de ploeg in eerste instantie namelijk niet om testen in Italië te verkrijgen. Uiteindelijk schoot een plaatselijke burgemeester de ploeg te hulp en kwam het nog goed. 

Vegni: 'Burgemeesters verantwoordelijk voor publiek'

Naast de renners moet de organisatie ook rekening houden met het publiek, al legt Vegni de verantwoordelijkheid daarvoor, buiten de start- en finishlocatie, bij de mensen zelf en de plaatselijke overheid. ‘De burgemeesters moeten er alles aan doen om de toeschouwers op afstand te houden. Op de plekken waar wij over gaan hanteren we zo goed mogelijk alle regels die er hier in Italië gelden. We meten bijvoorbeeld de temperatuur op van die mensen die wel aanwezig zijn, we zorgen dat ze afstand bewaren.’ (Foto: Sirotti, 2019


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws