Kämna pakt vierde etappe in Dauphiné, Dumoulin imponeert bergop Algemeen nieuws

Kämna pakt vierde etappe in Dauphiné, Dumoulin imponeert bergop

Door Tom van der Salm 15 augustus 2020 | 16:38


Lennard Kämna heeft zijn slag geslagen in de knotsgekke vijfde rit van het Critérium de Dauphiné. De Duitser plaatste zijn beslissende aanval op de slotklim naar Megeve en liet daarmee zeven vluchtgenoten achter. Primoz Roglic behoudt ondanks het uitvallen van Steven Kruijswijk zijn leiderstrui, mede door goed werk van Tom Dumoulin.

Een monsterrit, dat was wat de renners te wachten stond. Zes beklimmingen verdeeld over 150 kilometer koers, van het begin tot het eind op en af. Dat de meeste coureurs er al een serieuze opwarming uitpersten om in te komen, mocht dan ook geen verrassing heten. Tijdens het infietsen werden Jumbo-Visma en de rest van het peloton verrast door het bericht dat Egan Bernal niet meer zou opstappen, wegens rugklachten.

Vele beklimmingen en Thomas De Gendt is vaak een goede combi. De Belg is tuk op dit soort dagen, waarin het moeilijk is voor de grote groep om de vele vluchtpogingen binnen de perken te houden. De Gendt bewees zijn reputatie, door het spervuur aan demarrages te openen. De melding van de koersradio: First attacker: Thomas De Gendt. Hij fietste al snel een halve minuut bij elkaar.

Grote groep ontsnapt, Kruijswijk moet opgeven

Achter de rasaanvaller werd slag om slinger gedemarreerd. Één man slaagde er echter maar in om in eerste instantie bij De Gendt aan te sluiten, en dat was dan ook niet de minste: Julian Alaphilippe voegde zich bij de bebaarde Belg. Met deze twee mannen in het front was het wel duidelijk dat er niet rustig werd gepeddeld, maar dat het volop koers was.

Het peloton was er nog steeds niet gerust op, en een grote groep semi-klimmers trok naar Alaphilippe en De Gendt. Enkele namen: Michal Kwiatkowski, Jack Haig, Fausto Masnada en Marc Soler. Uiteindelijk leidde al het gespuis tot één grote samensmelting van dertien mannen. Ook Dylan van Baarle, Dylan Teuns, Lennard Kämna, Nicolas Edet, Matej Mohoric, David de la Cruz, Marc Hirschi, Luis Leon Sanchez en Kenny Elissonde wisten de aansluiting nog te maken.

Ook Roglic tegen de grond

Jumbo-Visma en Groupama-FDJ voerden het tempo aan in de grote groep, die even later werd opgeschrikt door een val van twee Tourfavorieten. Kruijswijk klapte samen met Emanuel Buchmann tegen de grond en ontwrichtte zijn schouder. De Brabander moest de wedstrijd verlaten, evenals Buchmann en zijn ploegmaat Gregor Mühlberger. 

Ondanks het uitvallen van zijn ploegmaat bleef Tony Martin onverstoord door beuken op kop van het peloton. Der Panzerwagen hield de voorsprong van de vijftien vluchters rond de drie minuten. Even later werd Martin echter wederom opgeschrikt door een val, ditmaal van leider Roglic. De Sloveen kon echter weer op zijn fiets kruipen en werd door Wout van Aert teruggebracht naar het peloton. Door de val kroop de voorsprong van de kopgroep wel naar vijf minuten.

Bahrain McLaren pakt over, Dumoulin ranselt alles uit elkaar

Op de scherprechter van de dag, de Montée de Bisanne, brak de kopgroep in twee stukken. Onder meer Alaphilippe zat in het eerste deel, terwijl De Gendt en Teuns moesten passen. Ook in het peloton was het menens op die klim. Bahrain McLaren voerde de forcing op in dienst van hun kopman Mikel Landa, wat voor veel renners een te hoog tempo bleek. 

Toen Dumoulin even later overpakte, ontplofte het helemaal. Slechts vijf/zes renners konden het hoge tempo van de Limburger aan, onder wie Roglic en Sepp Kuss. De oude Dumoulin leek terug, Ook zonder Kruijswijk toonde Jumbo-Visma zich bergop veruit de beste ploeg, al moesten ze nog richting de slotklim naar Megeve. In de afzink lieten de geel-zwarten de kopgroep weer begaan, waardoor de voorsprong weer richting de drie minuten kroop.

Strijd om ritwinst 

Vooraan waren de mannen ongetwijfeld content met het tempo dat Jumbo-Visma hanteerde in de afdaling, want hun kansen op een ritzege stegen aanzienlijk. Met een voorgift van twee en een halve minuut mochten ze de zeven kilometer lange slotklim aanvatten, die met vijf procent niet al te steil was. Een zenuwachtige Alaphilippe kon zijn emoties niet verhullen, de Fransman oogde scherp en bij de les.

De eerste van de acht overgebleven renners die het probeerde was Elissonde. De kleine Fransman wist vijftien seconden bij elkaar te sprokkelen, maar werd vervolgens op de hielen gezeten door De la Cruz en Kämna. De Duitser trok meteen ongelofelijk hard door, wat de doodsteek betekende voor zijn kompanen. 

Kämna probeerde het gister al vanuit de groep der favorieten, maar slaagde vandaag beduidend beter met zijn poging. Een pleister op de wonde van BORA-hansgrohe na het uitvallen van Buchmann en Mühlberger eerder op de dag. (foto: Sirotti, 2019)

Uitslag etappe 4 Critérium du Dauphiné 2020

1. Lennard Kämna
2. David de la Cruz + 0.41
3. Julian Alaphilippe + 0.56
4. Jack Haig + 0.58
5. Kenny Elissonde + 1.02
6. Fausto Masnada + 1.10
7. Michal Kwiatkowski + 1.19
8. Marc Hirschi + 1.43
9. Thibaut Pinot + 3.01
10. Primoz Roglic ''

Klassement na etappe 4 Critérium du Dauphiné 2020

1. Primoz Roglic
2. Thibaut Oinot + 0.14
3. Guillaume Martin +0.24
4. Mikel Landa +0.26
5. Daniel Martinez ''
6. Miguel Angel Lopez +0.32
7. Nairo Quintana +0.35
8. Richie Porte ''
9. Tadej Pogacar +1.17
10. Romain Bardet +1.24
11. Tom Dumoulin +2.03


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws