Uitslagen EK wielrennen 2020 | Vijf Nederlandse medailles, twee keer goud Algemeen nieuws

Uitslagen EK wielrennen 2020 | Vijf Nederlandse medailles, twee keer goud

Door Gerrit van Loon 28 augustus 2020 | 17:27


Vanaf 24 augustus staan in Plouay de Europese kampioenschappen wielrennen op het programma. In de Leiderstrui houdt in dit artikel een overzicht bij van de winnaars in de verschillende categorieën.

Uitslag EK tijdrijden vrouwen junioren

Op de eerste dag van de EK was er direct prijs voor het Nederlandse team. Elise Uijen wist daar beslag te leggen op de Europese titel in het tijdrijden. Haar landgenote, Shirin van Anrooij, kon haar titel van een jaar eerder niet verdedigen. Zij eindigde uiteindelijk net naast het podium op een vierde plek. (Foto: Sirotti)

1. Elise Uijen (Nederland) 
2. Meava Squiban (Frankrijk)
3. Carlotta Cipressi (Italië)

Uitslag EK tijdrijden mannen junioren

Bij de mannelijke junioren was het de Tsjech Mathias Vacek die er met de winst vandoor ging. Na 25,6 kilometer was hij sneller dan Sunweb-aanwinst Marco Brenner. Lorenzo Milesi moest genoegen nemen met de derde plek.

1. Mathias Vacek (Tsjechië)
2. Marco Brenner (Duitsland)
3. Lorenzo Milesi (Italië)

Uitslag EK vrouwen junioren

1. Eleonora Camilla Gasparrini (Italië)
2. Marith Vanhove (België)
3. Katrijn De Clercq (België)

Uitslag EK mannen junioren

Soms heb je van die dagen... Bij de junioren voor mannen was het raak met millimetersprint. De finishfoto bood amper uitkomst, maar het was volgens de wedstrijdleiding toch echt Kasper Andersen die zijn wiel als eerste over de meet drukte. Zuur voor Belg Arnaud De Lie, die eerst als winnaar werd uitgeroepen, maar uiteindelijk derde werd...

1. Kasper Andersen (Denemarken)
2. Pavel Bettner (Tsjechië)
3. Arnaud De Lie (België)

Uitslag EK tijdrijden vrouwen beloften

Hannah Ludwig heeft haar titel bij de beloften weten te prolongeren. Net als in Alkmaar was de Duitse de snelste in de race tegen de klok. Ze hield haar landgenote Franziska Koch voor. Marta Jaskulska veroverde het brons.

1. Hannah Ludwig (Duitsland)
2. Franziska Koch (Duitsland)
3. Marta Jaskulska (Polen)

Uitslag EK tijdrijden mannen beloften

Andreas Leknessund heeft bij de beloften de titel van Europees kampioen tijdrijden mogen bijschrijven. De Noor, vanaf 2021 uitkomend voor Team Sunweb, versloeg Stefan Bissegger en Ilan Van Wilder.

1. Andreas Leknessund (Noorwegen)
2. Stefan Bissegger (Zwitserland)
3. Ilan Van Wilder (België)

Uitslag EK vrouwen beloften

Op een regenachtige ochtend was het de 22-jarige Italiaanse Elisa Balsamo die de Europese titel bij de beloften voor vrouwen pakte. In een massasprint was ze ruimschoots de snelste. Lonneke Uneken werd op gepaste afstand tweede, voor Emma Jorgensen.

1. Elisa Balsamo (Italië)
2. Lonneke Uneken (Nederland)
3. Emma Jorgensen (Denemarken)

Uitslag EK mannen beloften

Jonas Iversby Hvideberg heeft bij de beloftenkoers voor mannen de tweede gouden medaille binnen gehaald voor Noorwegen. Na Andreas Leknessund in de tijdrit voor beloften was Hvideberg in een sprint van twee te sterk voor de Deen Anthon Charmig. Nederlander Olav Kooij werd vijfde.

1. Jonas Iversby Hvideberg (Noorwegen)
2. Anthon Charmig (Denemarken)
3. Vojtecht Repa (Tsjechië)

Uitslag EK tijdrijden vrouwen

Anna van der Breggen heeft in het Franse Plouay het EK tijdrijden voor vrouwen weten te winnen. Op het parcours van 25,6 kilometer lang was zij in de race tegen de klok sneller dan uittredend kampioen Ellen van Dijk.

1. Anna van der Breggen (Nederland)
2. Ellen van Dijk (Nederland)
3. Marlen Reusser (Zwitserland)

Uitslag EK tijdrijden mannen

Victor Campenaerts was de grote favoriet, maar hij beet zich stuk op de tijd van de Fransman Rémi Cavagna. Dat gold niet voor Stefan Küng, want ondanks een slecht gevoel wist de Zwitser de snelste tijd neer te zetten in Plouay.

1. Stefan Küng (Zwitserland)
2. Rémi Cavagna (Frankrijk)
3. Victor Campenaerts (België)

Uitslag EK vrouwen

Annemiek van Vleuten is niet te stoppen, ook niet als ze als knecht start en de halve koers op kop heeft gereden voor haar ploeggenoten. Toen ze in de wegwedstrijd bij de vrouwen aanzette voor een ander, belandde ze zelf in de kopgroep. Het bleek de winnende zet, helemaal toen landgenote Chantal Blaak afviel vooraan. Elisa Longo Borghini werd er opgelegd in de sprint.

1. Annemiek van Vleuten (Nederland)
2. Elisa Longo Borghini (Italië)
3. Katarzyna Niewiadoma (Polen)

Uitslag EK mannen

Bij de mannen werd het een gevecht tussen de sprintlanden en de landen met aanvallers in de gelederen. Italië en Frankrijk verdedigden de sprint, terwijl België en Nederland volle bak probeerden aan te vallen. De sprintlanden wonnen de dans, met Giacomo Nizzolo als eindstation van een perfecte leadout van Italië. Mathieu van der Poel viel vijf keer aan en was vervolgens eigenlijk de snelste in de sprint. Hij begon echter van te ver en werd vierde.

1. Giacomo Nizzolo (Italië)
2. Arnaud Démare (Frankrijk)
3. Pascal Ackermann (Duitsland)

Uitslag Mixed Relay 

Duitsland is vrijdag 28 augustus Europees kampioen op het onderdeel Mixed Relay geworden. De mannen Miguel Heidemann, Justin Wolf, Michel Hessmann en vrouwen Lisa Brennauer, Lisa Klein en Mieke Kröger bleven de mannen en vrouwen uit Zwitserland voor. Italïe werd derde op de estafette ploegentijdrit van 54,6 kilometer. Frankrijk werd vierde, Belgïe vijfde. Nederland won vorig jaar dit onderdeel en deed nu niet mee, omdat de meeste renners zich voorbereiden op de Tour de France. 

1. Duitsland
2. Zwitserland
3. Italië

(foto: Sirotti)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws