[Update] Quintana toch niet naar WK, Arkéa-Samsic wijst naar integriteit Algemeen nieuws

[Update] Quintana toch niet naar WK, Arkéa-Samsic wijst naar integriteit

Door Bram van der Ploeg 23 september 2020 | 13:58


(21 september 2020) Het volkgsgezondheidcentrum van het parket van Marseille heeft, wegens een vermoeden van dopinggebruik in de afgelopen Tour de France, een vooronderzoek gestart naar Arkéa Samsic. Dat meldt AFP Sport en is inmiddels door meerdere partijen bevestigd.

Dominique Laurens, officier van Justitie, bevestigde het nieuws aan het persbureau. Er zou een ontdekking geweest zijn 'van veel gezondheidsproducten, waaronder medicijnen, en een methode die als doping kan worden gekwalificeerd. De actie zou volgens hem daarbij gericht zijn op mensen die zich bezig houden met de administratie, het vervoeren of het bezit van het verboden middel of methode.

Een bron van het persbureau meldt dat het om renners van Arkéa Samsic zou gaan, maar dat is nog niet bevestigd. Eerder deze dag werd wel gemeld dat het hotel van die ploeg doorzocht is. Dat ging toen om de kamers van Nairo en Dayer Quintana, Winner Anacona en een masseur. 

Update - 21 september 2020 (23.15 uur): Arkéa Samsic en UCI bevestigen vooronderzoek

Zowel de UCI als Arkéa Samsic hebben het nieuws van het vooronderzoek naar de ploeg bevestigd. Emmanuel Hubert, ploegbaas van de Franse formatie, benadrukt in een persbericht dat het gaat om een 'klein aantal renners en hun entourage', niet om de hele ploeg. Er zou een vermoeden bestaan dat renners van de ploeg betrokken zijn bij dopingpraktijken.

'Tegenover verschillende media heb ik al bevestigd dat er een huiszoeking heeft plaatsgevonden in ons hotel. Het ging hierbij om een klein aantal renners en hun entourage, die niet in dienst van onze ploeg is', legt hij uit in het statement. 'Het team, haar manager en haar stafleden worden niet ondervraagd in relatie tot het onderzoek. Daarom herinner ik jullie eraan dat de actie niet direct gericht is op de ploeg of de staf.' Eerder deze dag werd bekend dat de kamers van Nairo en Dayer Quintana, Winner Anacona en een masseur zouden zijn doorzocht.

De manager vertelt achter zijn renners te staan, maar dat maatregelen genomen zullen worden als blijkt dat er dopingpraktijken hebben plaatsgevonden: 'Het team neemt in dat geval direct afstand daarvan en zal zonder wachten overgaan tot de noodzakelijke maatregelen om een einde te maken aan deze connecties.'

De UCI schrijft in direct contact te zijn met de OCLEASP (het instituut van de huiszoeking) en de Franse antidopingautoriteit CADF. 'Wij verwelkomen en steunen de actie die ondernomen is door verschillende partijen. We zullen geschikte maatregelen treffen op het moment dat we de juiste informatie van de Franse autoriteiten tot onze beschikking krijgen', klinkt het in het persbericht.

Update II - 23 september (08.30 uur): Quintana reageert op dopinginsinuaties

Nairo Quintana heeft een officieel statement afgegeven na de dopinginsinuaties van afgelopen dagen rond zijn persoon en zijn ploeg Arkéa-Samsic. Volgens hem heeft het OCLEASP niets gevonden in zijn hotelkamer wat verdacht zou kunnen zijn. 'De Franse gendarmerie heeft op 16 september een zoekoperatie uitgevoerd in het hotel waar mijn ploeg en ik verbleven na de etappe in Meribel. De autoriteiten hebben mijn kamer betreden en vitamine-supplementen in beslag genomen die volledig legaal zijn, maar misschien niet bekend bij de Franse autoriteiten. Dit is de belangrijkste reden dat het tijd in beslag nam om alles op te helderen', schrijft Quintana.

Volgens de Colombiaan zijn er geen verboden middelen gevonden. 'Ik wil graag ophelderen dat ik niet tijdens de Tour en niet tijdens elke andere race assistentie heb gekregen van mensen die geen onderdeel waren van de ploeg. Ik heb niets te verbergen. Ik ben op maandag en dinsdag voor het Franse parket verschenen om al hun vragen te beantwoorden. Ik wil daarbij ook aangeven dat ik niet het onderwerp van beschuldiging ben van de autoriteiten. Van mijn kant ben ik altijd bereid om vragen te beantwoorden. Ik ben een schone renner, al mijn hele leven en mijn biologische paspoort is onbevlekt. Ik wil tegen iedereen benadrukken dat ik nooit verboden middelen heb gebruikt om mijn prestaties te verbeteren, tegen de regels van de sport in.'

Quintana is er nog niet klaar mee, getuige het feit dat er tot woensdag een arts en een fysiotherapeut van Arkéa-Samsic nog in voorlopige hechtenis zaten. Zij zijn inmiddels vrij. Bij hen zouden wel verboden middelen op de hotelkamer zijn gevonden, waaronder medicijnen. Quintana maakt zich voor zichzelf geen zorgen. 'Op dit moment is het onderzoek gaande. 'Ik ben bereid om nieuwe vragen te beantwoorden als dat nodig is, totdat de hele situatie is opgehelderd. Ik heb nooit gebruikt en er zijn geen illegale middelen gevonden bij het politieonderzoek. Ik ben niet bang en zal sterk blijven. Ik zal de waarheid verdedigen en mijn weg vervolgen, ook als het publiek een andere richting uitgaat.'

Update III - 23 september 2020 (13.54 uur): Arkéa-Samsic wijst op integriteit

Quintana is voor het WK buiten de selectie van Colombia gelaten. Of dit te maken heeft met de perikelen rond zijn persoon is niet bekend. Quintana haalde namelijk in de Tour de France geblesseerd Parijs. Hij was in ieder geval een van de twee renners van Arkéa-Samsic die deze week werden gehoord door de politie. De ploeg meldt in een nieuw persbericht dat beide renners dit vrijwillig deden en meteen weer naar huis mochten. 

In het persbericht wordt niets gemeld over de arts en fysiotherapeut, die tot woensdag in de gevangenis zaten. Het wijst wel op de integriteit van het team door de jaren heen. 'Als lid van de MPCC (Mouvement pour un Cyclisme Crédible, red.) heeft deze ploeg de afgelopen twintig jaar altijd veel waarde gehecht aan ethiek en heeft het een standpunt ingenomen ten gunste van de strijd tegen doping. Van deze filosofie zal nooit worden afgeweken.' (Foto: Sirotti)

Lees 1 Reacties

Tags:

Reacties

Wout paraat
21 Sep 2020 om 20:23

Hebben ze toch het verkeerde spul gebruikt,want ze waren niet vooruit te branden.

Reageer


Meer nieuws