Van Aert kan nóg beter in de tijdrit: 'Bedoeling om hem nog sneller te maken' Algemeen nieuws

Van Aert kan nóg beter in de tijdrit: 'Bedoeling om hem nog sneller te maken'

Door Bram van der Ploeg 24 september 2020 | 10:05


Wout van Aert behoort sinds zijn overstap naar Jumbo-Visma tot de grote sterren in het tijdrijden. De 26-jarige Belg dankt die enorme groeicurve in de tijdrit bovenal aan superbenen, maar ook Bert Blocken heeft een flinke rol in de race tegen de klok. Het Nieuwsblad sprak met hem.

Blocken is professor bouwfysica aan de universiteit van Eindhoven, sinds 2017 de vaste uitvalsbasis van Jumbo-Visma als het gaat om de windtunnel. 'Professor Aerodynamica' is vanaf de eerste dag met Van Aert aan de slag gegaan, met de Belg zelf en met een 3D-model van de renner, die kan worden gebruikt op dagen dat Van Aert niet zelf aanwezig is. 'Wout is al erg snel, maar het is wel onze bedoeling om hem nog sneller te maken', zo klinkt het ambitieus. 

De vooruitgang zoekt Blocken in de populaire 'marginal gains'. 'Grote stappen vooruit worden nog zelden gezet. Maar elke verbetering, hoe klein ook, kan het verschil maken.' Blocken vindt het dan ook jammer dat Van Aert bij het WK tijdrijden in een pak van de Belgische wielerbond moet fietsen en niet in zijn eigen AGU-pak. 'Het nieuwe pak dat we voor AGU en Jumbo-Visma hebben ontwikkeld, gaf een winst van 1,3 procent in tijd. Dat is zeer aanzienlijk.'

Blocken: 'Van Aert heeft een optimale positie gezocht en gevonden'

En dan is er nog het hoofd van Van Aert, waar Blocken mee bezig is geweest. Want dat hoofd van de Belg zorgt volgens hem voor een 'niet ideale houding'. 'Je hoofd – een heel vervelend en vrij groot obstakel voor een tijdrijder – moet opgaan in de contouren van je lichaam. Bij sommige renners lukt dat bijzonder goed. Ik denk dan aan Tom Dumoulin of Victor Campenaerts. Wout heeft voor zichzelf een optimale positie gezocht en gevonden. Wout catalogeer ik onder de renners die het vooral hebben van hun intuïtie en hun kracht.' (foto: Sirotti)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws