[Update] Amstel Gold Race gaat niet door, BinckBank Tour vindt alternatieven Algemeen nieuws

[Update] Amstel Gold Race gaat niet door, BinckBank Tour vindt alternatieven

Door Bram van der Ploeg 30 september 2020 | 16:38


(29 september 2020) Een hard gelag voor de organisatie van de BinckBanck Tour. De door de overheid ingevoerde coronamaatregelen zorgen ervoor dat er een streep moet door de Nederlandse ritten van de koers, waar de eerste etappe dinsdag van werd gewonnen door Jasper Philipsen. De tijdrit van woensdag in Vlissingen en heuvelrit door Limburg op vrijdag worden geschrapt, evenals de sprintersrit van donderdag die in Terneuzen zou starten.

De burgermeesters van de gemeenten Sittard-Geleen, Terneuzen en Sittard zagen zich genoodzaakt tot deze beslissing, zo vertellen zij aan De Limburger. 'Het is te kort dag om de maandagavond aangekondigde maatregelen nog toe te passen in de organisatie rondom de WorldTour-wedstrijd. Het was een pijnlijke, maar noodzakelijke beslissing', zegt de burgermeester van Vlissingen, Bas van de Tillaar. In de Zeeuwse plaats zou woensdag de tijdrit verreden worden.

Het is nog onduidelijk of de BinckBanck Tour nog doorgaat nu drie etappes uit het rittenschema geveegd worden. Enkel de vijfde rit gaat in zijn geheel door België, terwijl rit drie finisht in de Belgische plaats Aalter, weliswaar met een start in Terneuzen. De organisatie zal eerst alles op een rijtje willen zetten voor ze knopen doorhakken.

'Organisatie wil donderdag doorgaan in België'

Waar de burgemeesters van de diverse start- en finishplaatsen spreken van een noodzakelijk besluit, daar hoopt Dirk Demol, sportdirecteur bij Israel Start-Up Nation, op een alternatief. Volgens hem gaat de organisatie er alles aan doen om 'vanaf donderdag door te koersen in België'. Dit betekent dat er woensdag niet gereden wordt.

In een persbericht bevestigt de organisatie dit voornemen. Voor de donderdag en de vrijdag wordt gezocht naar alternatieven. Dat zou betekenen dat er in de plaats van Terneuzen een nieuwe startplek moet komen voor donderdag, als de renners in België finishen. Op vrijdag mikt de organisatie op een tijdrit, maar daarvoor is nog geen locatie bekend. Op zaterdag staat de slotetappe gepland in Vlaanderen.

Update - 30 september 2020 (13.10 uur): BinckBank Tour gaat door, Amstel Gold Race wacht af

De coronamaatregelen in Nederland gooiden de BinckBank Tour in de war, maar de rittenkoers gaat donderdag door, meldt het AD. De derde etappe, die van Terneuzen naar Aalter zou gaan, wordt nu van Aalter naar Aalter gereden. Voor de vierde etappe wordt nog gezocht naar een alternatief, alvorens we op zaterdag in de vijfde etappe over Belgisch grondgebied de BinckBank Tour beëindigen. 

So far, so good, maar nog niet voor de Amstel Gold Race. De Nederlandse klassieker, die op 10 oktober gepland staat, heeft ook last van de strengere coronamaatregelen in Nederland en zoekt met man en macht naar een oplossing. 'Het wordt retespannend. Meer kan ik er voorlopig niet over zeggen', vertelt organisator Leo van Vliet aan het AD.  Een lokale ronde over de Cauberg is een optie, maar de gesprekken met de lokale autoriteiten lopen nog. Een publieksvrije start- en finishzone lijkt in ieder geval niet meer haalbaar, nu door de strengere maatregelen alle burgemeesters en veiligheidsregio's tot de tanden toe gewapend zijn. 

Update II - 30 september 2020 (16.38 uur): Amstel Gold Race afgelast, BinckBank Tour naar Riemst

De Amstel Gold Race gaat niet door op 10 oktober, zo heeft organisator Leo van Vliet bevestigd aan de NOS. Van Vliet baalt als een stekker, omdat er maandenlang keihard is gewerkt aan een race die ondanks het coronavirus veilig verreden zou kunnen worden. De strengere coronamaatregelen in Nederland waren er echter te veel aan. 

'Alles heeft niet meegewerkt, met de toename van de corona in de Nederland. We hebben vorige week al plan B getrokken, door op een afgesloten parcours te gaan rijden. Dat zag er heel goed uit en we hebben hard gewerkt om dat op papier te krijgen. We hebben heel goed samengewerkt met de veiligheidsregio en de burgemeester, maar er staat een regel in de nieuwe maatregelen die stelt dat sportwedstrijden zonder publiek verreden moeten worden. Er is ons verteld dat het aanvragen van een vergunning geen zin heeft, dus toen was het klaar.'

'We leven in een heel rare tijd', vervolgt Van Vliet. 'We waren zo hoopvol, dus deze klap komt echt heel hard aan. Het is heel luguber dat je anderhalf jaar geleden de mooiste Amstel Gold Race uit de historie hebt gehad...', alvorens hij breekt. 'Het leven gaat door, maar de financiële gevolgen zijn groot. We hebben veel steun van onze sponsoren, maar als de overheid zegt dat het niet verder kan, dan houdt het op.'

Voor de wielerfan in België en Nederland was er ook goed nieuws, want de in Nederland afgelaste etappes in de BinckBank Tour kennen hun alternatief. De rit van donderdag gaat van Aalter naar Aalter, vrijdag gaan we tijdrijden in Riemst, meldt Sporza. (foto: Sirotti)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws