Like ons!
Stybar kiest juiste moment voor de aanval en wint Omloop Het Nieuwsblad

De Klassiekers

Stybar kiest juiste moment voor de aanval en wint Omloop Het Nieuwsblad

Zdenek Stybar heeft Omloop Het Nieuwsblad op zijn naam geschreven. De renner van Deceuninck-Quick-Step bleef over in een klein groepje favorieten en plaatste een beslissende demarrage op drie kilometer van de meet. De Tsjech werd niet meer teruggehaald.

Het was een flitsend begin van de Omloop, want in het eerste uur werd 40 kilometer afgelegd. Daarin wist wel een kopgroep van vier weg te rijden: Alex Howes, Tom Devriendt, Tom Wirtgem en Roy Jans. Ze kregen een voorsprong van liefst veertien minuten, toen het peloton het gas losliet en de vrouwenkoers zelfs even moest worden geneutraliseerd, omdat ze het mannenpeloton bijna inhaalden. De voorsprong van de vier werd snel minder toen de aanvallen geopend werden. Meerdere malen was er een groepje weg, maar telkens werd het ook weer teruggehaald.

Van Poppel opent op de Molenberg

Op de Molenberg werd het bal pas echt geopend, op 43 kilometer van de meet. Danny van Poppel legde het peloton een moordend tempo op en slechts zo’n twintig renners bleven vooraan over. Van Aert, Trentin, Van Avermaet, Stybar, Van Poppel, Lampaert, Lutsenko, Wellens, Benoot, Stannard, Naesen, Ackermann, Oss, Dillier, Colbrelli, Teuns, Ballerini, Drucker en Planckaert. De anderen misten de slag. Onder meer Vanmarcke en Valgren losten al uit het peloton.

Benoot viel op dertig kilometer van het einde weg door een valpartij, maar de anderen gingen vol door. Na een nieuwe schifting bleven slechts zes renners over. Lutsenko, Oss, Van Avermaet, Stybar, Wellens en Teuns vonden elkaar en pakten een twintigtal seconden op de achtervolgende groep. Die groep werd aangevoerd door Sky, dat onder meer Van Baarle nog had. In die groep zat ook Terpstra, net als wat andere favorieten.

Ontploffing op de Muur

Op de Kapelmuur volgde een nieuwe, verwachte ontploffing. Van Avermaet en Stybar waren de sterksten van de kopgroep, maar de anderen konden bijblijven, op Oss na. In het peloton nam Terpstra de kop, en dunde daarmee het ‘peloton’ uit tot zo’n vijftien renners. De verschillen bleven echter klein, mede door een verstoorde samenwerking vooraan, en dus was het wachten op de Bosberg.

Daar gaf Van Avermaet opnieuw alles, maar ook daar wist de CCC-renner zijn concurrenten niet definitief los te rijden. Wel wisten ze elkaar goed te vinden in de vlakke aanloop naar de finale en sloegen zodoende een gat van een halve minuut. Ze verzekerden zich op die manier van een gevecht tussen vijf renners om de zege.

Perfecte putsch Stybar

Van Avermaet deelde wat plaagstootjes uit, maar kwam niet weg. Op drie kilometer kwam er een poging van Wellens en ook hij werd teruggehaald door de CCC-kopman. Stybar was direct de volgende, Van Avermaet kon dit keer niet reageren en hield in. Het bleek de perfecte putsch. Het grote kijken begon en Stybar was definitief gevlogen. Van Avermaet won de sprint van de geslagenen.

Uitslag Omloop Het Nieuwsblad

1. Zdenek Stybar
6. Jean-Pierre Drucker
7. Yves Lampaert
8. Philippe Gilbert
9. Matteo Trentin
10. Oliver Naesen
11. Jens Keukeleire
12. Michael Matthews
13. Wout van Aert
14. Dylan van Baarle
15. Sebastian Langeveld
20. Niki Terpstra +0.29

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven