Reacties na Strade Bianche | 'Met twee lichtgewichten is het een oneerlijke strijd' De Klassiekers

Reacties na Strade Bianche | 'Met twee lichtgewichten is het een oneerlijke strijd'

Door Marijn van den Berge 09 maart 2019 | 19:03


Julian Alaphilippe reed nog nooit eerder in Strade Bianche, maar wist op knappe wijze toch te winnen. Hij versloeg Jakob Fuglsang in een sprint, terwijl Wout van Aert naar de derde plaats reed. In de Leiderstrui verzamelt de reacties van de hoofdrolspelers.

‘Ongelooflijk’, zegt Julian Alaphilippe na afloop. ‘Bij mijn eerste deelname… Ik was de hele dag gefocust op niet vallen en daarnaast had ik het geluk dat ik geen enkele lekke band kreeg. Het team heeft me goed beschermd. Fuglsang was erg sterk in de finale, maar ik heb geen fout gemaakt. Wel was ik voorzichtig, want ik voelde me goed, maar had wat pijn in de benen. Ik ben gewoon blij dat ik gewonnen heb. Of ik vertrouwen had in de zege? Alleen in de laatste bocht', grijnst Alaphilippe.

Voor de tweede keer in zijn carrière werd Wout Van Aert derde in Strade Bianche. Daar waar hij vorig jaar vlak voor finish letterlijk geparkeerd stond, geeft de Belg aan ook nu enorm te hebben afgezien. 'In de slotkilometer had ik schrik dat ik weer ging vallen zoals vorig jaar.' Ook zegt de kopman van Jumbo-Visma realistisch te zijn over een mogelijke overwinning in de Italiaanse voorjaarsklassieker toen hij op ruim 25 kilometer van de finish de aansluiting bij Alaphilippe en Fuglsang verloor. 'Als ik die ene strook nog overleefde was ik ook derde geworden. Het was net te steil. Ik was met twee lichtere renners in de aanval. Dat is eigenlijk een oneerlijke strijd dan', aldus de Belg. Ondanks deze mindere fase in de koers, kon Van Aert in de slotfase toch nog bij zijn twee medevluchters aansluiten. 'Ik gaf niet op omdat ik druk voelde.  Achter mijn rug waren de achtervolgers niet ver weg en voor mij zag ik de koplopers ook rijden. Toen ik weer bij Alaphillipe en Fuglsang kwam, wist ik dat ik geen versnelling meer in de benen had. Toen heb ik me op kop gezet om mijn podiumplaats veilig te stellen.' 

Sam Oomen eindigde als enige Nederlander bij de eerste twintig en werd zeventiende. 'Het was de eerste keer dat ik hier meedeed en probeerde me terug te knokken in de eerste groep. Ik had graag gezien dat ik daarin was geslaagd en meer uit deze koers had kunnen halen, maar het zat er niet in vandaag', aldus de Brabander. 

Misschien was de sterkste man in koers wel de Deen Jacob Fuglsang. In de sprint bleek hij echter niet in staat veelwinnaar Alaphillipe te verslaan. 'Ik voelde me zo ongelofelijk goed vandaag en deed er alles aan om vandaag te winnen. Helaas was Alaphilippe in staat om bij mijn laatste aanval in de slotfase alsnog aan te haken.' De aanval van de renner van Astana bleek uiteindelijk de beslissende te zijn, waardoor de Deen mee kon doen om de eindzege. 'Ik wist dat ik iets moest forceren, dus trok ik ten aanval. Alleen Alaphillipe en Van Aert konden uiteindelijk volgen. Het zou in mijn voordeel hebben uitgewerkt als er van achteruit wat meer werd achtervolgd. Dan hadden we harder moeten werken om vooruit te blijven en had Alaphillipe wellicht meer energie verspilt voor in de finale. Natuurlijk wil je graag winnen, maar ik kan leven met dit eindresultaat', aldus de nummer twee van de wedstrijd. 

Een andere Belg die lang mee leek te doen voor de overwinning was Greg Van Avermaet. Toch moest de Olympisch kampioen zich uiteindelijk tevreden stellen met de zesde plaats. 'Ik had de benen niet om te winnen', aldus Van Avermaet. 'Ik had snel door dat Alaphillipe een superdag had. Hij reed makkelijk mee en ik wist dat hij moeilijk te kloppen zou zijn. Toen Fuglsang versnelde zat ik net te ver. Daarna ging Alaphillipe, maar ik kon niet mee.' Over zijn vorm maakt de Belg zich echter geen zorgen. 'Ik had een goede dag, maar geen topdag zoals ik de Omloop. Ik heb het nog geprobeerd, maar het draaide niet al te best rond. Dan valt iemand aan, dan valt het weer stil. Je weet dat het dan moeilijk wordt. Ontgoocheld ben ik daarom niet. De sterkste man in koers wint.' 

De winnaar van de vorige editie van Strade Bianche, Tiesj Benoot, geeft aan niet tevreden te zijn met zijn vijfde plaats. 'Als je start om te winnen, ben je uiteraard teleurgesteld als je niet op het podium staat. Het was een snelle en gevaarlijke koers vandaag. Je twijfelt altijd een beetje na een val zoals die van vorige week. Toch was ik een van de sterkste renners in de achtervolgende groep, maar winnen zoals ik vorig jaar deed is niet makkelijk.' Over het verloop van de koers zegt de renner van Lotto-Soudal niet de juiste keuzes te hebben gemaakt. 'Ik koos voor het wiel van Lutsenko omdat hij er sterk uit zag en de hele dag voorin de groep reed. Toen uiteindelijk andere renners aanvielen was het moeilijk om te reageren.'

Tim Wellens viel in de groep der favorieten als eerste aan, maar wist niet verder dan de tiende plaats te komen. 'We deden met de ploeg verschillende pogingen om het peloton te doen breken. Uiteindelijk nam ik zelf het initiatief en bleven we met een groep van vijftien renners over. Dat was een goede situatie voor ons. Toen Fuglsang versnelde zat ik alleen te ver van achter en had ik niet het vermogen om te reageren.' Alleen Alaphillipe en Van Aert konden uiteindelijk met de Deen mee, waardoor Wellens zag dat het wellicht niet meer goed zou komen. 'De renners die uiteindelijk wegsprongen hadden allen ploeggenoten in de achtervolgende groep zitten. Je weet dat het dan haast een onmogelijke taak is om een georganiseerde achtervolging op gang te brengen. Daarom verloren we ook tijd', besluit de Belg. 

Simon Clarke wist zich knap bij de eerste tien te rijden en eindigde uiteindelijk als achtste. 'Ik twijfelde toen Fuglsang ging. Ik voelde me goed, maar wachtte net een seconde te lang. Toch ben ik blij om eindelijk in de top tien van deze wedstrijd te eindigen. Dit is mijn favoriete koers en heeft een speciaal plekje in mijn hart', aldus de Australiër van EF Education First. 

Groupama-FDJ-renner Romain Seigle reed een sterke koers en ging lang met de groep der favorieten mee. Toch moest hij in de finale het onderspit delven. 'Toen ik op twintig kilometer van de finish om mij heen keek, zag ik alleen de grote machines van het peloton! Natuurlijk is het altijd teleurstellend om in de laatste fase van de koers te kraken, maar ik was sterk. Het is de hele dag snel gegaan, ik heb een goed gevoel aan deze koers overgehouden.

Ook Robert Power ging lang met de favorieten mee. 'Ik was blij dat ik voorin zat in sector 8. Ik voelde me op dat moment nog goed, maar kon niet dat beetje extra geven in de finale. Mijn benen schoten vol en kon het uiteindelijk niet afmaken', aldus de Sunweb-renner. 


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws