Like ons!
Bettiol stunt met eerste profzege in Ronde van Vlaanderen; loeisterke Van der Poel vierde

De Klassiekers

Bettiol stunt met eerste profzege in Ronde van Vlaanderen; loeisterke Van der Poel vierde

Een chaotische, maar een gedenkwaardige Ronde van Vlaanderen is gewonnen door Alberto Bettiol. Hij ging in de slotfase solo naar de finish. Mathieu van der Poel eindigde op de vierde plaats. Titelhouder Niki Terpstra viel uit na een lelijke val in de beginfase van de koers. 

"Vlaanderen's mooiste" begon nog relatief rustig, al vormde zich wel een kopgroep vroege vluchters: Jesper Asselman (Roompot-Charles), Hugo Houle (Astana), Damien Touze (Cofidis) en Kenneth van Rooy (Sport Vlaanderen). De voorsprong wisten ze snel uit te breiden naar vijf minuten.

Op 179 kilometer van de meet begonnen de renners aan de eerste kasseienstrook: die van de Lippenhovestraat in Zottegem. Het peloton kwam die strook goed door en focusten zich daarna op de eerste (van de drie) beklimming van de Oude Kwaremont. Aan de voet van de Oude Kwaremont kwam Terpstra ten val. Bij de val liep hij hersenletsel en bewustzijnsverlies op.

Na een nog relatief rustige beklimming van de Oude Kwaremont, de Wolvenberg, de Kortekeer en Ladeuze kwam het eerste échte spektakel op de Muur van Geraardsbergen. Mathieu van der Poel, door de bookmakers tot favoriet gebombardeerd, reed op de Muur weg van het peloton met in zijn kielzog nog zo’n veertig renners. Waaronder Zdenek Strybar, Wout van Aert en Greg van Avermaet.

Mathieu van der Poel komt ten val in Ronde van Vlaanderen

Het gat tussen de voorste groep in het peloton en de kopgroep was zo goed als gedicht toen Van der Poel bij de afdaling van de Oude Kwaremont kampte met een lekke band. Tot overmaat van ramp kwam hij ook nog ten val met tijdsverlies tot gevolg. Maar Van der Poel zou Van der Poel niet zijn als hij zich zou terugvechten naar de voorste ‘favorieten’-groep. Hij scheurde van achterin het peloton naar voren en wist ruim twintig kilometer later, op de voet van de Kanarieberg, de aansluiting bij de voorste groep weer terug te vinden.

Na de inhaalrace van Van der Poel was er nog zo’n dertig kilometer te fietsen tot de race. Van Baarle meldde zich voor in de kopgroep, samen met Asgreen. Daarachter zaten (op twintig seconden) Van Aert, Valverde, Van der Poel, Van Avermaet en Sagan.

Alberto Bettiol (teamgenoot van Sebastian Langeveld bij Team EF Education First) meldde zich voorin bij Van Baarle en Asgreen, ging er vervolgens overheen om solo verder te gaan. Hij wist snel twintig seconden afstand te nemen van de favorietengroep. Met nog zo’n tien kilometer voor de finish (en de Paterberg achter de rug) reed Bettiol nog altijd alleen aan kop en de achtervolgende groep, met daarin onder andere Matthews, Sagan, Kristoff én Van der Poel, wisten de achterstand op Bettiol niet meer in te halen. De indrukwekkende solo van de Italiaan was genoeg om voor het eerst in zijn loopbaan een klassieker te winnen. En wat voor één... 

Uitslag Ronde van Vlaanderen 2019 mannen

1. Alberto Bettiol 6:18:49
2. Kasper Asgreen +0:14
3. Alexander Kristoff +0:17
4. Mathieu van der Poel "
5. Nils Politt "
6. Michael Matthews "
7. Oliver Naesen "
8. Alejandro Valverde "
9. Tiesj Benoot "
10. Greg van Avermaet "
15. Sebastian Langeveld "
18. Dylan van Baarle +0:24
31. Mike Teunissen +2:20

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven