Like ons!
Vijf redenen waarom ik hoop dat Wout van Aert Parijs-Roubaix gaat winnen

De Klassiekers

Vijf redenen waarom ik hoop dat Wout van Aert Parijs-Roubaix gaat winnen

De wielerfans zitten nog maar op de helft, maar Parijs-Roubaix is voor veel van de renners toch echt de laatste kans voor eeuwige roem. Na wekenlang dokkeren en klimmen op de kasseien zijn er al veel sprookjes uitgekomen. Er rest er zondag nog één: Wout van Aert die als eerste over de meet komt. Dit zijn vijf redenen waarom ik hoop dat Wout van Aert Parijs-Roubaix gaat winnen.

1. Omdat hij het voorjaar kleurde

Als Van Aert dit voorjaar niet had meegedaan, dan hadden we ons enkele uren langer verveeld. De jonge Belg gaf overal waar hij reed gas. In de Strade Bianche kleurde hij de finale door nog naar de koplopers te rijden, in Milaan-Sanremo toonde hij opnieuw wonderbenen. In het openingsweekend reed hij al vaak van voren, maar vooral in de E3 was hij de man die de reddingsboei van Greg Van Avermaet aanpakte op de Tiegem. Zonder Van Aert was Van Avermaets aanval slecht en plaagstoot geweest en had Bob Jungels gewonnen. In Gent-Wevelgem viel Van Aert ook aan en in De Ronde deed hij dat weer, ondanks dat hij niet de benen had. Hij was er altijd, maar kreeg de ultieme beloning nog niet.

2. Omdat het de ultieme reactie is op alle kritiek in de winter

Van Aert reed niet goed afgelopen winter. Het verschil met Mathieu van der Poel was nog nooit zo groot en Toon Aerts kwam zelfs langszij. Van Aert hield constant vol dat hij ook het voorjaar op de weg in gedachten hield, maar hij werd gefileerd om die houding. Juist die keuzes in de winter geven hem nu de lucht en frisheid om te stralen. Niet iedereen is zoals Van der Poel; 99 procent van het peloton moet wel keuzes maken. Als Van Aert Parijs-Roubaix wint, geeft hij in één klap het ultieme antwoord op alle kritiek uit het crossseizoen.

3. Omdat Team Jumbo-Visma een overwinning verdient

Team Jumbo-Visma was in 2018 de ploeg van de grote rondes en dan vooral de Tour de France. Met jong talent en de juiste ervaring daar omheen verovert de gele formatie langzaam de wereld. In dit voorjaar deed de ploeg dat voor het eerst met dezelfde formule. Het team was voorzichtig in zijn ambities, het kwam vooral om te leren. Maar Van Aert was niet als enige constant vooraan te vinden. Mike Teunissen, Danny van Poppel, Taco van der Hoorn, Maarten Wynants... De geelhemden waren on fire de afgelopen weken en mede door hen kon Van Aert uitblinken. Een zege in Roubaix zou ook voor Jumbo-Visma een prachtige beloning zijn, omdat het durfde te veranderen.

4. Omdat het veldrijden nog een kampioen verdient

Veldrijden is een ondergeschoven kindje in wielerland, op België na dan. Nu Mathieu van der Poel alles wint wat los en vast zit, ziet het brede publiek pas waarom de cross zoveel meer is dan alleen een uur rondjes rijden door de modder. Een overwinning in Parijs-Roubaix van Van Aert zet het veldrijden nog eens extra op de kaart. Hij en Van der Poel hebben het veldrijden naar een nieuw niveau getild; een niveau waarmee je tegenwoordig dus kennelijk de basis legt voor een prachtig wegseizoen. Het gaat er nu niet om of Van der Poel dat nóg beter bewijst, het gaat erom dat fans en renners gaan inzien dat een winter in de modder kan zorgen voor glorie op de weg. Voor de toekomst van het veldrijden is een zege in Roubaix een enorme steun in de rug.

5. Omdat Michael Goolaerts van boven mee kijkt

De wielerwereld huilde toen Michael Goolaerts vorig jaar overleed in Parijs-Roubaix. We waren er kapot van, maar we kunnen ons niet voorstellen hoe groot het verdriet voor de betrokkenen moet zijn geweest. Van Aert was en is één van hen. Vorig jaar na de finish zei hij al dat hij ooit wilde terugkeren in Roubaix, om te winnen voor zijn maatje Michael. Van Aert zal de emoties voelen op de kasseien, maar wat zou het prachtig zijn als hij er extra krachten door kan vinden. Goolaerts kijkt van boven mee. (Foto: Joris Verwijst / In de Leiderstrui)

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl

Poll

Kan Wout van Aert Parijs-Roubaix winnen?

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven