Like ons!
Magistrale Gilbert wint Parijs-Roubaix en voegt vierde monument toe aan erelijst

De Klassiekers

Magistrale Gilbert wint Parijs-Roubaix en voegt vierde monument toe aan erelijst

Philippe Gilbert heeft Parijs-Roubaix gewonnen. Na een razendsnelle en zinderende koers klopte hij Nils Politt in het Velodrome. Het podium werd gecompleteerd door Yves Lampaert, die in de slotfase wegreed bij de volledig leeg gereden Peter Sagan. 

Het was koers van start tot finish in een razendsnelle Parijs-Roubaix 2019. In de eerste tientallen kassei-loze kilometers wilde iedereen meezitten in de vlucht en juist daarom kwam die er lang niet. Meerdere outsiders probeerden het, maar tevergeefs. Met nog 170 kilometer voor de wielen kwam de eerste kopgroep uiteindelijk toch tot stand. Na een lange strijd kwamen er maar liefst 23 renners vooraan. Onder hen onder meer Lampaert, Politt en Matteo Trentin.

Kristoff kan het vroeg schudden, ook Oss valt weg

De eerste kasseistroken zorgden echter ook meteen voor slachtoffers. Trentin moest met een lekke band terugzakken in het peloton, Taco van der Hoorn viel keihard in de berm en Alexander Kristoff kende zelfs meerdere lekke banden. Met nog 135 koers voor de wielen nam Bahrain-Merida ondertussen het initiatief om de gevaarlijke en grote kopgroep terug te krijgen.

Dat lukte, maar na een val van Daniel Oss op de achtste strook scheurde het peloton uiteen. Kristoff reed net op dat moment lek en kon het vergeten, maar ook Oliver Naesen en Sagan zaten aan de verkeerde kant van de breuk. Deceuninck-Quick-Step en CCC Team trokken vooraan door, maar AG2R en BORA-hansgrohe slaagden erin om alles weer bij elkaar te krijgen.

Van Aert blijft bij ondanks lek, wissel en val

Na een nerveuze aanloop zorgde het Bos van Wallers voor een nieuw slachtoffer. Wout van Aert reed lek na een avontuur in de berm en hij kreeg pas na de strook een fiets van Pascal Eenkhoorn. Hij kwam solo knap terug bij de favorieten, maar moest na een fietswissel en een rare crash in een bocht opnieuw achtervolgen. Dat lukte opnieuw, op de manier waarop Mathieu van der Poel dat nog in de Ronde van Vlaanderen deed.

Tiesj Benoot was er op dat moment al niet meer bij. De Belg achtervolgde samen met Van Aert, maar reed op de auto van Team Jumbo-Visma en bleef liggen. Vooraan in de koers bleven onder meer AG2R en Bahrain-Merida actief, maar het was Wesley Kreder die namens Wanty-Groupe Gobert een vlucht opstartte. Politt en Gilbert gingen mee, net als Sagan-ploegmaat Rudiger Selig.

Gilbert creëert elite-kopgroep, Van Aert loopt leeg

In die fase, op 64 kilometer van de finish, vielen rake klappen. Sagan, Van Aert, Sep Vanmarcke en Lampaert gingen in het tegenoffensief toen Gilbert en Politt samen een half minuutje voorsprong pakten. Sagan, Van Aert, Vanmarcke, Politt, Gilbert en Lampaert kwamen met zijn zessen bij elkaar. De samenwerking was meteen daar, waardoor de voorsprong op 35 kilometer van het einde één minuut bedroeg. Van Avermaet, die de slag had gemist, probeerde tevergeefs nog te achtervolgen. Hij was aangewezen op het werk in het peloton van onder meer Trek-Segafredo en AG2R.

Lange tijd was er sprake van een patstelling, mede omdat de kopgroep goed bleef draaien. Op 22 kilometer van het Velodrome was Gilbert degene die aanviel. Sagan en Politt konden aanpikken, Van Aert moest een antwoord schuldig blijven. Lampaert bleef zitten, Vanmarcke kon ook het gat niet dichten. Lampaert wilde niet wachten met zijn goede benen en zelfs toen Vanmarcke zijn wiel kon houden, trok de Belgisch kampioen door richting de drie koplopers.

Het gat van het peloton met Van Avermaet en Naesen richting de kopgroep was met 1.13 te groot in de laatste zeventien kilometer. De vijf vooraan mochten het dus gaan uitmaken op de laatste stroken, Van Aert was aangewezen op een lijdensweg in zijn eentje in de finale. Op de vreselijke strook van Carrefour de l’Arbre gaf Lampaert gas, maar Sagan verdedigde veel en oogde supersterk. Ook een stoot van Gilbert kon hij beantwoorden.

Politt en Gilbert maken het uit in Velodrome

Toch kraakte de Slowaak toen Politt op de volgende strook aanviel. Gilbert zag het ook en reed naar Politt toe, Sagan gebruikte Vanmarcke en Lampaert als reddingsboei. Toen Vanmarcke ook nog eens materiaalpech kreeg en louter een zware plaat kon draaien, was het plots twee tegen drie. Gilbert en Politt pakten samen twintig seconden, Sagan en Vanmarcke moesten steeds meer ruimte toelaten. Op negen kilometer van de meet was het al een half minuutje. Op de laatste echt zware strook hield Gilbert het tempo wel hoog, maar viel hij niet meer aan.

Vanmarcke viel na een fietswissel weg bij Lampaert en Sagan, die de voorsprong van de twee vooraan zo groot zagen worden, dat ze ook het peloton achter hen hoorden aankomen. Van Aert was reeds opgeslokt, maar ook de twee overgebleven achtervolgers moesten vrezen voor hun podiumplek. Het was reden genoeg voor Lampaert om in de laatste kilometers nog weg te kletsen bij Sagan, die op het vlakke geparkeerd stond.

Gilbert en Politt reden samen het Velodrome op, zeventien seconden later kwam daar ook Lampaert. Gilbert liet het echter niet meer gebeuren. In de laatste bocht van de baan ging hij binnendoor en sprintte hij overtuigend naar winst.

Uitslag Parijs-Roubaix 2019

1. Philippe Gilbert
2. Nils Politt
3. Yves Lampaert +0.13
4. Sep Vanmarcke +0.40
5. Peter Sagan +0.42
6. Florian Senechal +0.47
7. Mike Teunissen ''
8. Zdenek Stybar
9. Evaldas Siskevicius
10. Sebastian Langeveld

Lees hier het liveblog van Parijs-Roubaix terug:

 

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven