Stuyven: 'Renners wachten tot een motor passeert om een aanval te plaatsen' De Klassiekers

Stuyven: 'Renners wachten tot een motor passeert om een aanval te plaatsen'

Door Jasper den Boon 23 april 2019 | 10:40


De afgelopen dagen was er veel commotie over motors in de koers. Mathieu van der Poel zou er voordeel van gehad hebben, maar dat werd weerlegd door Thijs Zonneveld. Jasper Stuyven licht een en ander toe over dit onderwerp in zijn column bij Het Nieuwsblad.

'De winst van de slipstream van een motor oplevert is aanzienlijk. Zelfs een afstand van 15 meter tussen de motor en de renner voel je nog. Door dat zog kan je twee kilometer per uur sneller rijden of je extra lanceren zodat je nadien een tand groter kan trappen. Je ziet vaak dat renners wachten tot er een motor passeert om hun aanval te plaatsen. In de Amstel Gold Race probeerde Jakob Fuglsang dat ook, maar de motor had het plannetje doorzien.'

In het peloton zijn er specialisten op dit gebied. Zo zou Philippe Gilbert er erg goed in zijn. 'Zelf is het mij nog nooit opgevallen, maar Gilbert zou er een absolute krak in zijn. Als hij in de aanval gaat, zorgt hij dat hij zijn zonnebril uit doet. De fotografen willen dan per se ook een foto van Gilbert zonder zonnebril, waardoor hij van het zog van hun motor kan profiteren. Dat heet ervaring en koersintellect.' (Foto: Trek-Segafredo)

Lees 1 Reacties

Tags:

Reacties

Ennie Quipere
24 Apr 2019 om 09:50

Zoals Roglic in de afgelopen TdF, waarna Dumoulin na een woede uitbarsting daaromtrent ten onrechte werd weggehoond! Maar leepheid is en onderdeel van de wielersport.

Reageer


Meer nieuws