[Update] Muur van Geraardsbergen gewoon opgenomen in Ronde van Vlaanderen De Klassiekers

[Update] Muur van Geraardsbergen gewoon opgenomen in Ronde van Vlaanderen

Door Gerrit van Loon 07 februari 2020 | 17:40


(24 november 2019) De Muur van Geraardsbergen is een van de meest spectaculaire beklimmingen in het klassieke voorjaar. De Ronde van Vlaanderen is meerdere keren gekleurd door demarrages op De Muur. De edities tussen 2012 en 2016, zonder Muur, voelden onthoofd aan. Toch laat de Burgemeester van Geraardsbergen aan HLN weten dat hij allerminst zeker is in het parcours van 2020.

'Waarom dan?' zult u zich afvragen. Deze klim hoort toch eigenlijk wel bedwongen te worden in de Ronde. Het antwoord is simpel: geld. Geraardsbergen heeft op dit moment niet zo'n gespekte kas, en bezuinigingen zijn noodzakelijk. Het openluchtzwembad van de stad is op dit moment dicht, en de belastingen gaan omhoog, terwijl Burgemeester Guido De Padt wel elk jaar 50.000 euro overmaakt om De Ronde over De Kapelmuur te laten gaan.

De Padt spreekt daarom nu zijn twijfels uit. '50.000 euro is nou eenmaal heel veel geld. We kunnen niet onbezonnen met ons geld omgaan. Volgende week willen we de knoop doorhakken, maar we moeten een keuze maken.' Ook de BinckBank Tour is dus allerminst zeker van een passage door Geraardsbergen. 'Er waren dit jaar 21 wielerwedstrijden die hier passeerden. Dat zorgt voor veel extra onkosten.' Aan de andere kant is De Padt zich ook bewust van de marketing die het de stad oplevert.

Update I - 3 december 2019 (08.45 uur): Geraardsbergen betaalt niet meer voor Muur

De passage van de legendarische Muur van Geraardsbergen in de Ronde van Vlaanderen is in serieus gevaar, weet Het Nieuwsblad. Geraardsbergen wil de 50.000 euro die het kost om de Ronde te laten passeren niet meer ophoesten. Dat komt mede door bezuinigingen.

De enige die de Muur nu nog kan redden is organisator Flanders Classics. ‘Maar we blijven bereid om de doortocht logistiek te ondersteunen en van faciliteiten te voorzien. We hopen dat de organisatie dit begrijpt en dat de iconische Muur behouden blijft in het parcours’, zegt burgemeester Guido De Padt.

Update II - 7 februari 2020 (17:40): Route van Vlaams monument blijft grotendeels ongewijzigd

Renners gaan tijdens de Ronde van Vlaanderen 2020 gewoon over de Muur van Geraardsbergen. De route van het Vlaamse monument blijft grotendeels ongewijzigd, aldus ambtenaren. Eerder was het door een geldconflict tussen gemeente en organisatie hoogst onzeker of de Kapelmuur wel bedwongen kon worden.

Het lijkt er nu op dat een kloof tussen lokale politici en organisatoren, over de vergoeding om over de muur te mogen denderen met renners en karavaan, is weggenomen. Geraardsbergen wilde vanwege bezuinigingen de 50.000 euro die het kost om de Ronde van Vlaanderen te laten passeren niet meer ophoesten, maar waren wel bereid om de doortocht logistiek te ondersteunen en te faciliteren.

Vrijdag bevestigden officials dat de routes (vrouwen en mannen) 'vrijwel' ongewijzigd zijn. Dat betekent dat de herenstrijd begint in Antwerpen, eindigt in Oudenaarde, de beroemde Vlaamse Ardennen meepakt én de Kapelmuur onderweg in het parcours is ingebouwd. De heren krijgen 267 kilometer met zeventien beklimmingen en vijf keienstroken voor hun kiezen. De dames moeten 159 kilometer afwerken, met tien beklimmingen en vier keienstroken. (Foto: Sirotti)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws