Gesink corrigeerde Mollema: ‘Je gaat toch niet op je tijdritfiets trainen!’ De Klassiekers

Gesink corrigeerde Mollema: ‘Je gaat toch niet op je tijdritfiets trainen!’

Door Wilbert van der Velde 19 april 2020 | 19:20


Hoewel Bauke Mollema vooral bekend staat als een klassementsrenner, heeft hij zich door de jaren heen ook ontwikkeld als een sterke renner voor de heuvelklassiekers, met als ultiem hoogtepunt zijn overwinning in de Ronde van Lombardije. In gesprek met Procycling vertelt de Nederlander vrijuit over zijn ervaringen in de heuvelklassiekers. 

In zijn eerste profjaar stonden de heuvelkassiekers nog niet zo hoog op het ambitielijstje van Mollema. Zijn debuut in de Waalse Pijl van 2008 was dan ook geen groot succes. ‘Ik herinner me dat het weer erg omsloeg. Het begon flink te regenen en ik zat te bibberen op de fiets. Ik reed de koers dan ook niet uit.’ De dag voor de wedstrijd trainde hij opvallend genoeg op de tijdritfiets. Het leverde hem een flinke uitbrander van zijn toenmalig ploeggenoot Robert Gesink op. ‘Je gaat toch niet op je tijdritfiets trainen!’ Mollema kijkt er op zijn kenmerkende relaxte manier op terug. ‘Ik was toen nog niet zo erg bezig met de koers, zullen we maar zeggen.’

Mollema: ‘Ik weet dat ik in staat ben om een topuitslag te rijden’

In de jaren daarna werden de heuvelklassiekers steeds belangrijker voor Mollema en dat resulteerde in meerdere top-10 plaatsen en het winnen van de Clásica San Sebastián. Desondanks kon Mollema in de Amstel Gold Race, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije nooit écht voor de overwinning meedoen, tot 12 oktober 2019. Met een gedurfde aanval en lange solo-inspanning troefde hij toppers als Alejandro Valverde, Egan Bernal en Primoz Roglic af en schreef hij een monument op zijn naam.

Het winnen van de Ronde van Lombardije wakkerde de ambities van Mollema voor de heuvelklassiekers nog verder aan. ‘Ik weet nu dat ik in staat ben om een topuitslag te rijden.’ Hij zal dat echter net zoals in Lombardije wel met een vroege aanval moeten doen, want op het gebied van explosiviteit komt hij tegen de échte springveren tekort. In ‘Il Lombardia’ heeft Mollema alvast laten zien dat hij het kan en heeft hij geleerd dat eerdere prestaties weinig uitmaken. ‘Je hoeft niet eerst op het podium te hebben gestaan om een klassieker te winnen.’ (Foto: Sirotti, 2008) 


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws