Keuze Dumoulin voor Giro d'Italia mede door 'revolutionaire' data-analyse bepaald Giro d'Italia

Keuze Dumoulin voor Giro d'Italia mede door 'revolutionaire' data-analyse bepaald

Door Marijn van den Berge 17 december 2018 | 17:43


De keuze van Tom Dumoulin om vol voor de Giro d’Italia te gaan is een moeilijke beslissing geweest voor zowel de ploeg als de renner. Maar uiteindelijk is besloten naar Italië te trekken omdat daar de winstkansen hoger zijn. Dat is niet zomaar een hersenspinsel, maar ook nog eens wetenschappelijk bewezen. Daarmee zet Team Sunweb een grote stap op het gebied van de combinatie tussen wetenschap en wielrennen.

Sunweb-partner KPMG speelde een belangrijke rol in deze beslissing, dat meldt de website Accountancyvanmorgen.nl. Aan de hand van uitgebreide data-analyses werd duidelijk dat Dumoulin in de Ronde van Italië wel degelijk een grotere winstkans had dan in de Tour de France. De analyse is gemaakt op basis van prestaties in wedstrijden en trainingen, van zowel Dumoulin als zijn tegenstrevers. Mede aan de hand daarvan werd berekend hoe Dumoulin het op bepaalde parcoursen zou doen ten opzichte van de concurrentie. En zelfs materiaalpech, zoals hij dat had in de Tour de France, werd in die berekening meegenomen.

'Revolutionaire stap Sunweb'

Een revolutionaire stap van Sunweb voor de wielersport, stelt KMPG, die een platform ontwikkelde waarmee die berekeningen vlot konden worden gemaakt. ‘Er worden in de wielersport al langer analyses gemaakt, maar het was vaak grofmazig en kostte het veel tijd. De staf was soms uren bezig om in Excel een bepaalde analyse te doen. Met ons platform putten we uit de prestaties van duizenden renners en talloze parcoursen en krijgen binnen een paar seconden inzicht. Ook tijdens de koers kun je zodoende kansen en risico’s berekenen en daarop acteren.’ In de toekomst wil KPMG zelfs invloeden van materiaal en voeding opnemen in de analyse.

'Dumoulin bij tien beste klimmers ter wereld'

Terug naar de keuze voor de Giro. Volgens de berekening behoort Dumoulin niet alleen tot één van de beste tijdrijders, maar staat hij ook in de top tien van de allerbeste klimmers. Simpel gezegd: alle cijfertjes, data en statistieken zijn in het programma gepropt en de keuze voor de Giro d'Italia kwam eruit rollen. Natuurlijk hadden Sunweb en Dumoulin wel het laatste woord. KPMG komt echter wel met een disclaimer: de analyse voorspelt geen winnaar. ‘Dat gaat niet. Wat wel mogelijk is: de kansen en risico’s in een wedstrijd zo scherp mogelijk krijgen. Zodat je zicht krijgt op mogelijke koersscenario’s, de kansen van de ploeg of individuele renners en de mogelijke impact van strategische ingrepen. Er zijn natuurlijk altijd niet-beïnvloedbare factoren, zoals een lekke band.’ (Foto: Team Sunweb / Cor Vos)

Altijd als eerste op de hoogte van het belangrijkste en leukste wielernieuws? Meld je aan en ontvang jouw wielernieuws via Whatsapp!

Cadeautips voor wielrenners: wielerboeken


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws