Like ons!
Ackermann klopt Gaviria in natte vijfde Giro-etappe; klassement geneutraliseerd

Giro d'Italia

Ackermann klopt Gaviria in natte vijfde Giro-etappe; klassement geneutraliseerd

Pascal Ackermann heeft de vijfde etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De kletsnatte rit, die vooral in het teken stond van het afstappen van Tom Dumoulin, draaide na een neutralisatie op een lokaal slotrondje op een verwachte massasprint uit. Daarin klopte Ackermann Fernando Gaviria met een paar centimeter.

De dag begon grijs, letterlijk en figuurlijk. Het kwam vanaf de start met bakken uit de hemel en bovendien kneep Dumoulin meteen in de remmen. De Nederlander had te veel last van zijn knie en kon niet verder. Ook Jelle Vanendert gaf in de beginfase van de rit al op. De overige 169 renners maakten er een rustige etappe van, met een snelle kopgroep die weg mocht.

Vervaeke mee in kopgroep van vijf

Miguel Flórez (Androni-Sidermec), Enrico Barbin, Umberto Orsini (beide Bardiani), Louis Vervaeke (Team Sunweb) en Ivan Santaromita (Nippo Vini Fantini Faizanè) vormden een groep van vijf. Giulio Ciccone reed nog wel even mee in zijn bergtrui namens Trek-Segafredo, maar de Italiaan liet zich al snel terugzakken in het peloton. Het pak hield onder leiding van Team Jumbo-Visma van Primoz Roglic de controle.

Dat lukte, want de voorsprong van de kopgroep werd nooit veel groter dan slechts twee minuten. Er werd wel door getrapt, maar door de regenval waren risico’s toch ook uit den boze. Dat bleek wel nadat zowel een motard als een renner in een afdaling tegen de grond gingen. Met nog minder dan honderd kilometer voor de wielen hadden de vluchters nog slechts anderhalve minuut speling.

Ackermann pakt sprintpunten, Vervaeke gaat solo

Bij de twee tussensprints werd er niet gestreden. De kopgroep liet het belopen en alleen bij de eerste van twee sprints kwam Pascal Ackermann in zijn paarse trui uit zijn hok. De voorsprong liep door die eerste krachtsinspanning even terug voor de aanvallers, maar deze liep al snel weer op tot 1.30.

Na het nieuws van de organisatie dat het klassement werd opgemaakt na de eerste passage van de finishstreep was het Vervaeke die genoeg had gewacht. Toen de voorsprong rond de minuut bungelde ging de Belg van het geplaagde Team Sunweb er vandoor en hij reed er snel een halve minuut bij. Het peloton reageerde niet veel later via enkele sprintersploegen.

Vervaeke ingerekend, peloton klaar voor de sprint

Op 34 kilometer van de meet had Vervaeke, die flink door trapte, nog 1.22 minuten voorsprong. Ogenschijnlijk te weinig om aan de winst te denken, maar hij hield knap vol. Op 23 kilometer van het einde was hij er echter alsnog aan voor de moeite. Meteen was het aan de klassementsploegen om over de breedte van de weg de bekende treintjes te ontketenen.

Na de eerste passage van de finish lieten er meteen veel renners lopen, in de wetenschap dat ze in dezelfde tijd als de winnaar werden geplaatst. Door enorme plassen was het aan de sprinters in de laatste negen kilometer. Nog zo'n groep van dertig á veertig renners wilden er wel voor gaan. De rest geloofde het wel.

In de laatste kilometers, met veel plassen en regen en bochten, waren de sprinters ongetwijfeld blij dat de finish in zicht was. Verschillende treintjes werden in werking gesteld, maar het ging om wie de beste benen had na een koude dag. Gaviria leek lang de beste papieren te hebben, maar Ackermann kwam er in de laatste meters nog overheen. (foto: Sirotti)

Uitslag etappe 5 Giro d'Italia

1. Pascal Ackermann
2. Fernando Gaviria ''
3. Arnaud Démare
4. Caleb Ewan
5. Matteo Moschetti
6. Ryan Gibbons
7. Paolo Simion
8. Jenthe Biermans
9. Giovanni Lonardi
10. Manuel Belletti

Klassement na etappe 5 Giro d'Italia

1. Primoz Roglic
2. Simon Yates +0.35
3. Vincenzo Nibali +0.39
4. Miguel Angel Lopez +0.44
5. Diego Ulissi "
6. Rafal Majka +0.49
7. Bauke Mollema +0.55
8. Damiano Caruso +0.56
9. Bob Jungels +1.02
10. Davide Formolo +1.06

Lees hier ons liveblog over etappe 5 terug!

Let op: het kan even duren tot het liveblog geladen is.

 

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven