Like ons!
Giro op zijn kop: Masnada wint zesde etappe; Roglic 'geeft' roze aan Conti

Giro d'Italia

Giro op zijn kop: Masnada wint zesde etappe; Roglic 'geeft' roze aan Conti

Fausto Masnada heeft de zesde etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De Italiaan was in een kopgroep het brein achter een aanval op de enige echte klim van de dag. Mede-vluchter Valerio Conti werd in zijn wiel tweede en nam de roze trui over van Primoz Roglic, die de leiderstrui vrijwillig afstond in het peloton.

In een lange rit van 238 kilometer duurde het in tegenstelling tot andere dagen lang tot er een kopgroep weg mocht rijden. Er werd veel aangevallen, maar het peloton liet niemand gaan. In de openingsfase was het belangrijkste nieuws daarom vooral dat Laurens ten Dam opgaf, nadat hij al enkele dagen rond reed met een rib-blessure.

Roglic valt, kopgroep van dertien rijdt weg

Blessures waren er ook na een crash in het zenuwachtige peloton. Middenin het pak gingen er renners neer, waardoor ook klassementsrenners Primoz Roglic, Simon Yates, Mikel Landa, Ilnur Zakarin en Rafal Majka erbij lagen. Roglic was gehavend aan de bil, maar het grootste slachtoffer was Robert Power, die namens Team Sunweb moest opgeven.

Na een scheur in het peloton kwam uiteindelijk alles tot rust toen Roglic en de anderen weer waren aangesloten. Het was meteen het startschot voor, wat later bleek, de kopgroep van de dag. In totaal vonden dertien renners elkaar: Valerio Conti (UAE), Nans Peters (AG2R), Joaquin Rojas, Andrey Amador (beide Movistar), Pieter Serry (Deceuninck), Niccola Bagioli (Nippo), Ruben Plaza (Israël Cycling), Giovanni Carboni (Bardiani), Valentin Madouas (Groupama), Amaro Antunes (CCC Team), Fausto Masnada (Androni), Nicola Conci (Trek) en Sam Oomen (Team Sunweb) pakten snel enkele minuten.

Jumbo-Visma laat begaan, Masnada valt aan

In het peloton hield Team Jumbo-Visma de controle, maar die ploeg vond het al snel wel best. De voorsprong van de dertien leiders steeg naar dik zes minuten, alvorens deze stabiel werd op een dikke vijf minuten. Daarmee was Conti in de kopgroep virtueel leider in het klassement, een extra reden om gaf te geven.

Nadat de koers redelijk in de plooi lag, was het wachten op de klim van tweede categorie in de finale. Op 32 kilometer van de meet begon de kopgroep aan de vijftien kilometer lange Coppa Casarinelle en daar was het meteen raak. Masnada viel aan en kreeg alleen Conti mee in zijn wiel. De twee Italianen reden samen door, Masnada voor de ritzege en Conti met het roze in zijn achterhoofd. Bij de elf achtervolgers boterde het niet, waardoor het een hollen en stilstaan werd.

Masnada en Conti naar de meet, peloton in relaxt-stand

Door de versnellingen vooraan groeide het gat naar de kop tot dik zes minuten richting het peloton, waar Jumbo-Visma onder leiding van Paul Martens de controle hield. Masnada en Conti fietsten ondertussen hard door en hadden al snel een halve minuut op de achtervolgers bij elkaar. Plaza, Carboni en Rojas waren de eerste renners achter de kop, de rest leek al verslagen voor de dagzege.

Masnada was de motor van de voorste twee, ook omdat Conti na de eerste aanval even weigerde over te nemen. Masnada had geen zin in discussie, al leek ook een akkoordje voor de hand te liggen met Conti in het roze en Masnada voor de etappe. Nadat Conti ook nog wat bonificatieseconden binnen had, hielden de twee in de diepe finale nog steeds een half minuutje over op de drie achtervolgers.

Ondanks verwoede pogingen om er nog bij te komen, bleven Plaza, Rojas en Carboni hangen op die halve minuut, waardoor Masnada en Conti het onderling mochten uitmaken voor de dagzege. Masnada was zoals verwacht de man die won, nadat Conti in de slotkilometer het kopwerk deed. Conti kon zich tevreden stellen met het roze, omdat het peloton pas na 7.18 minuten over de streep kwam. (foto: Sirotti)

Uitslag etappe 6 Giro d'Italia:

1. Fausto Masnada
2. Valerio Conti ''
3. José Joaquin Rojas
4. Ruben Plaza
5. Giovanni Carboni
6. Pieter Serry
7. Valentin Madouas
8. Nans Peters
9. Andrey Amador
10. Amaro Antunes

Klassement na etappe 6 Giro d'Italia:

1. Valerio Conti
2. Giovanni Carboni +1.41
3. Nans Peters +2.09
4. Jose Joaquin Rojas +2.12
5. Valentin Madouas +2.19
6. Amaro Antunes +2.45
7. Fausto Masnada +3.14
8. Pieter Serry +3.25
9. Andrey Amador +3.27
10. Sam Oomen +4.57

Lees het liveblog van etappe 6 in de Giro terug!

Let op: het kan even duren tot het liveblog geladen is.

 

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven