Bilbao wint spectaculaire zevende etappe in Giro en pakt met Formolo tijd terug Giro d'Italia

Bilbao wint spectaculaire zevende etappe in Giro en pakt met Formolo tijd terug

Door Bram van der Ploeg 17 mei 2019 | 16:45


Pello Bilbao heeft de zevende etappe in de Giro d'Italia gewonnen. Na een waanzinnig snelle (45 kilometer per uur gemiddeld) en spectaculaire etappe was het op de slotklim van een kilometer een strijd tussen een kopgroep van vijf. Bilbao bleef daarin solo de andere vier voor. Hij en Davide Formolo pakten een minuut op de andere klassementsmannen.

Na twee redelijk rustige dagen had het peloton er zin in. Vanaf de start ging het verschroeiend hard en daarom kwam er geen enkele kopgroep weg. Met 49,8 kilometer per uur in het eerste uur lag iedereen op het rooster en dat was perfect voor Pascal Ackermann, die twaalf punten binnen sleepte voor de puntentrui. Na de opgave van Fernando Gaviria zat de Duitser vervolgens nóg steviger in het paars.

Elite-kopgroep krijgt geen ruimte van Bahrain-Merida

Met nog dik 120 kilometer tot de meet ontplofte vervolgens het peloton helemaal. Een groep van maar liefst negentien renners ging er vandoor en daar zaten enkele mooie namen bij: José Joaquin Rojas (Movistar), Tony Gallopin (AG2R), Ion Izagirre, Pello Bilbao (beide Astana), Valerio Agnoli (Bahrain-Merida), Cesare Benedetti, Michael Schwarzmann (BORA), Mikkel Honore (Deceuninck), Sacha Modolo, Hugh Carthy (beide EF Education), Valentin Madouas (Groupama), Ruben Plaza, Kristian Sbaragli (beide Israël Cycling), Jasper De Buyst, Tosh Van der Sande (beide Lotto Soudal), Mikel Nieve (Mitchelton), Paul Martens (Jumbo-Visma), Jai Hindley (Sunweb) en Michael Gogl (Trek).

Bahrain-Merida rook het gevaar van onder meer Bilbao vooraan en dus zette Vincenzo Nibali zijn mannen op kop. De rode brigade hielp het UAE Team Emirates van roze truidrager Valerio Conti en bracht de kopgroep na een flinke krachtsinspanning terug. Door die achtervolging lag wel het peloton in stukken. Met nog honderd kilometer voor de wielen was alles terug bij elkaar, maar dat duurde slechts enkele minuten.

Formolo en Bilbao profiteren van chaos in peloton

BORA-hansgrohe bleef rustig doorfietsen met Jay McCarthy en Davide Formolo, maar toen de twee omkeken, zaten ze plots in een kopgroep van twaalf. Naast opnieuw Rojas, Gallopin, Plaza en Bilbao schoven ook Antonio Pedrero (Movistar), Mattia Cattaneo (Androni), Andrey Zeits (Astana), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Lucas Hamilton (Mitchelton) en Sebastian Henao (INEOS) mee. Dit keer reageerde het peloton niet en liet het UAE het tempo bepalen. Al snel verdiende de kopgroep zo anderhalve minuut.

Nadat UAE Team Emirates het tempo even had gedrukt en veel geloste renners terug konden keren, werd het tempo weer opgevoerd. De achterstand op de kopgroep van twaalf werd teruggebracht tot een minuut, maar toen was daar de voet van de Svolte di Popoli van tweede categorie. De loper aan 5,4 procent was reden voor BORA-hansgrohe en Movistar om vooraan door te trekken; Movistar voor een eventuele roze trui van Rojas en BORA voor de klassementsambities van Formolo.

Rojas even in het roze, maar peloton in vliegende vaart naar slotklimmetje

De voorsprong liep weer op en op de top van de klim, met nog veertig kilometer voor de wielen, had Rojas even virtueel het roze binnen. Omdat ook Astana voor Bilbao een mannetje op kop zette met Zeits was de maximale voorsprong 2.15, maar op dat moment nam Trek-Segafredo het initiatief in het peloton. De ploeg van Bauke Mollema versnelde, waardoor UAE eindelijk weer hulp kreeg. Conti zag tevreden toe hoe door de achtervolging zijn roze trui weer werd veilig gesteld.

De kopgroep daarentegen voelde plots de hete adem van het peloton in de nek. Op dertien kilometer van het einde was er nog 1.16 over voor Formolo en consorten en uit de kopgroep moesten onder meer Zeits, Pedrero en McCarthy lossen. Met nog zes mannen vooraan, en Rojas op het elastiek erachter, was het tussen de sterkste mannen. Formolo bleef tempo maken voor zijn klassement, met Cattaneo, Hamilton, Gallopin en Bilbao er ook nog bij.

Sterke mannen strijden om winst, favorieten rustig

Zonder vertragende knechten steeg het gat weer naar 1.23, waardoor de kopgroep het uit mocht maken. In een al flink uitgedund peloton keken de treintjes naar elkaar. Vooraan werd juist constant aangevallen en Gallopin moest lijdzaam toezien hoe Formolo, Cattaneo, Bilbao en Hamilton constant gingen. Toen het echter even kijken werd, kon zelfs Rojas vanuit de achtergrond nog bijna weer terugkeren. Sterker nog; toen hij erbij kwam, knalde hij meteen over het groepje van vijf heen.

Alle renners keken naar Formolo, en die bleef even zitten toen Bilbao de volgende was na de aanval van Rojas. Cattaneo blies zichzelf op in een poging om naar Bilbao te springen, waardoor de Spanjaard van Astana vooraan bleef en niet meer werd teruggehaald. Gallopin sprintte nog naar plek twee en plek drie was voor Formolo. Het peloton kwam op 1.07 van de winnaar binnen, met alle favorieten aan boord. Bilbao staat door die tijdwinst nu elfde, één seconde voor Primoz Roglic. (foto: Sirotti)

Uitslag etappe 7 Giro d'Italia

1. Pello Bilbao
2. Tony Gallopin +0.05
3. Davide Formolo ''
4. Lucas Hamilton +0.09
5. Mattia Cattaneo ''
6. Jose Rojas +0.30
7. Sebastian Henao +0.47
8. Antonio Pedrero +1.01
9. Valentin Madouas +1.07
10. Andrea Vendrame ''

Klassement na etappe 7 Giro d'Italia

1. Valerio Conti
2. Jose Joaquin Rojas +1.32
3. Giovanni Carboni +1.41
4. Nans Peters +2.09
5. Valentin Madouas +2.17
6. Amaro Antunes +2.45
7. Fausto Masnada +3.14
8. Pieter Serry +3.25
9. Andrey Amador +3.27
10. Sam Oomen +4.57

Lees het liveblog van etappe 7 in de Giro terug!

Let op: het kan even duren tot het liveblog geladen is.

 


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws