Voorbeschouwing etappe 8 Giro d'Italia | Finale koren op molen (late) aanvallers Giro d'Italia

Voorbeschouwing etappe 8 Giro d'Italia | Finale koren op molen (late) aanvallers

Door Jasper den Boon 18 mei 2019 | 12:38


Het is niet vlak, het is ook niet echt zwaar. De achtste etappe is lastig in te schatten en dus heerlijk onvoorspelbaar. De kans op een winnaar uit de ontsnapping is groot, maar sprinters mogen ook niet worden uitgevlakt. Weer een typische Giro-rit dus! Met 239 kilometer is het in ieder geval de langste tocht van deze ronde.

Historie etappe 8 Giro d’Italia

De startplaats is Tortoreto Lido en daar startte de ronde één keer eerder. Toen leidde de route naar Castefidardo en won John Gadret. De Fransman klopte in de sprint bergop de Spaanse grootheden Joaquim Rodriquez en Alberto Contador. Ook finishte de Giro een keer in dit stadje en toen won Filippo Casagrande tegen Rolf Sorensen en Erik Breukink.

Vanuit de startplaats gaat het naar Pesaro, waar de Giro zes keer startte en vier keer aankwam, verdeeld over zeven edities. De laatste finish in Pesaro is al 33 jaar geleden. Guido Bontempi mocht met drie andere Italianen het podium bestijgen. Bij de laatste start in Pesaro (2008) ging het om een tijdrit gewonnen door specialist Marzio Brusgehin.

Parcours etappe 8 Giro d’Italia

Net als gisteren is het begin vlak. De eerste klim is pas na 140 kilometer. De laatste honderd kilometer, dit is de langste rit van de Giro, zijn heuvelachtiger. De Monte Della Mattera van derde categorie heeft haar top op zeventig kilometer van het einde, de Monteluro (vierde categorie) op 36 kilometer en de Gabicce Monte tien kilometer later.

Daarna volgt niet echt een afdaling maar blijft het parcours golvend. Hier kan een eventuele sprintvoorbereiding misschien wel door de war geschopt worden. Dat kan ook in de afdaling die uiteindelijk volgt. Van zo’n zes tot drie kilometer van de finish gaat het wegdek flink naar beneden en kunnen de dalers zich tonen in de haarspeldbochten. De laatste drie kilometer zijn vlak en de laatste rechte lijn is 250 meter.

Favorieten etappe 8 Giro d’Italia

Een favoriet voor deze etappe aanwijzen is erg lastig, zo niet onmogelijk. Wie oppervlakkig naar het parcours kijkt, denkt: dit is er ééntje voor de sprinters. Dat is zeker een mogelijkheid. Mocht het een sprint worden, kijken we natuurlijk naar tweevoudig ritwinnaar Pascal Ackermann, die de grote favoriet is. Zijn voornaamste concurrent is Caleb Ewan, die van de sprinters het beste veel hoogtemeters lijkt te verteren. Maar ook Elia Viviani, Arnaud Démare, Matteo Moschetti, Davide Cimolai, Giacomo Nizzolo en Ryan Gibbons zijn gevaarlijk.

Het probleem voor de sprinters is echter dat het verre van zeker is dat het een massasprint wordt. Niet vanwege de hoogtemeters deze keer. De heuvels die er onderweg liggen moeten verteerbaar zijn. Het heikele punt is de lastige, technische afdaling, vlak voor de streep. Vanaf kilometer zes gaat het 3500 meter naar beneden middels elf haarspeldbochten. Dat betekent dat er maar 2300 meter de ruimte is om een sprinttrein op orde te brengen. Bovendien zitten er in de laatste kilometer nog twee haakse bochten.

En dus is de kans aanwezig, misschien zelfs groot, dat er een aanvaller wint. Misschien komt deze uit de vlucht van de dag, maar aannemelijker is dat er een goede daler zijn kansen aangrijpt om glorie te behalen. En wie een paar meter heeft in de laatste kilometer zal lastig terug te grijpen zijn vanwege de bochten. Zou een hardrijder als Bob Jungels zijn slag kunnen slaan? Een naam durven we u eigenlijk niet te geven, maar wel de zekerheid dat het razend spannend wordt.

Tv en tijden

Deze etappe wordt tussen 11.15 uur en 17.15 uur verreden. Eurosport zal uitzenden vanaf 13.00 uur op Eurosport 1 en de Eurosport Player. In de Leiderstrui verzorgt, zoals u inmiddels gewend bent, een liveblog vanaf 10.15 uur.


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws