Like ons!
[Update] Gavia-klim definitief geschrapt wegens lawinegevaar; nieuwe route bekend

Giro d'Italia

[Update] Gavia-klim definitief geschrapt wegens lawinegevaar; nieuwe route bekend

Met nog maar acht dagen te gaan is de kans groot dat de zestiende etappe van de Giro d’Italia aangepast moet worden. Dat meldt het Spaanse AS maandag. Deze etappe is gepland voor 28 mei, de dag na de volgende rustdag, en leidt het peloton over de Gavia en de Mortirolo. Dat was tenminste het plan.

Scroll voor de laatste update door naar beneden!

De kans is groot en wordt steeds groter dat de Gavia, het dak van de Giro, helemaal niet kan worden beklommen. De hele berg is besneeuwd en op sommige plaatsen zijn sneeuwmuren tot wel vier meter hoog. Volgens de organisatie is de kans ‘reëel’ dat er moet worden geschakeld naar plan B, al werken schoonmaakploegen 24 uur per dag om de berg vrij te krijgen.

Een gerucht omtrent dat ‘plan B’ is dat de Mortirolo tweemaal zal worden beklommen, mocht de Gavia worden geschrapt. Dit ondanks dat in aanloop naar de Giro ook de passage van de Mortirolo in gevaar was vanwege sneeuwval. Over de status van die berg is niks bekend. Koersdirecteur Mauro Vegni verwerpt echter het gerucht dat een dubbele Mortirolo plan B is, maar stelt wel een alternatief te hebben.

Lees verder onder de afbeelding!

Een besneeuwde Gavia (Foto: @severeweatherEU)

Ook de Lago Serru, de slotklim van etappe 13, is besneeuwd, zo meldt een journalist op Twitter. Op foto’s is te zien dat grote delen van de weg bedekt zijn door een dik pak sneeuw en dat er hoge sneeuwmuren liggen. Net als op de Gavia wordt de situatie voorlopig alleen maar erger, aangezien er meer sneeuw wordt verwacht. 

Mauro Vegni, baas van de Giro, denkt dat het gaat lukken om de Gavia de dag na de rustdag te bedwingen. 'Zoals de stand van zaken nu is schat ik de kans op 60 procent dat we de Gavia op kunnen rijden. Als het op de dag zelf niet sneeuwt, hoeven we de route niet te wijzigen. Er is sowieso een plan B, maar we gaan de Mortirolo zeker niet twee keer op', citeerde De Telegraaf.

Update II - 23 mei 2019 (12.40 uur): Giro-baas nog steeds optimistisch over Gavia

Mauro Vegni is nog steeds vol vertrouwen dat het peloton in de zestiende etappe van Giro d'Italia over de Gavia kan. Dat vertelt de Giro-baas aan Sporza. 'Alles hangt af van het weer de komende dagen. Twijfel is er altijd, maar voorlopig zijn de kansen op een passage over de Gavia, dus op het voorziene parcours, erg groot.'

Er ligt nog steeds veel sneeuw op de Gavia, maar de wegen worden Vegni schoongemaakt. 'Als het weer stabiel blijft, dan is de kans groot dat de renners de Gavia zullen doen. Zo'n honderd mensen stellen alles in het werk om de wegen sneeuwvrij te maken. We hebben er vertrouwen in. Dat het weer ons kopzorgen geeft? Mei is niet meer de maand mei van vele jaren geleden. We hadden aan de UCI gevraagd om een week later te beginnen, want juni zou misschien makkelijker geweest zijn. Maar het is nu zo.'

Update III - 25 mei 2019 (11.56 uur): Lawinegevaar maakt Giro-baas stukken minder optimistisch

Het is bijna net zo spannend als de strijd in het klassement: kunnen de renners dinsdag de Gavia beklimmen? Nog altijd is niets zeker. Maar waar de organisatoren eerder deze week optimistisch waren, zijn ze vandaag in La Gazetta dello Sport minder optimistisch. De opruimcrew heeft namelijk te maken gekregen met lawines. Daarbij is niemand gewond geraakt, maar het zou kunnen betekenen dat het te onverantwoord is hem met de fiets op te gaan. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Update IV - 25 mei 2019 (20.20 uur): Gavia-klim definitief uit etappe 16 geschrapt

De organisatie van de Giro d'Italia heeft besloten om de Gavia-klim definitief te mijden vanwege een te groot risico op lawines, zo meldt de organisatie van de Giro op zijn site. De renners zullen nu via de Cevo en de Aprica koers zetten naar de Mortirolo waar weer het oorspronkelijke parcours van de etappe zal worden gevolgd.

Er was nog sprake van een dubbele beklimming van de Mortirolo. Volgens de organisatie behoorde dit niet tot de mogelijkheden. Hiermee zou de etappe veel te lang worden. De reden voor het vroege communiceren is om de ploegen de kans te geven om hun tactiek erop aan te passen. Volgens de organisatie is het een behoorlijke verandering van het parcours en hebben teams op deze manier nog tijd voor aangepaste plannen.

De hernieuwde route van de zestiende etappe ziet er nu als volgt uit:


De Gavia was oorsponkelijk ook de Cima Coppi, het hoogste punt van de Giro. Door het schrappen van de doorkomst over de Gavia is nu de Passo Maghen de hoogste. De eerste die daar boven komt zal de prijs in ontvangst nemen.

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven