Benedetti sprint naar zege in etappe 12 Giro; Landa en Lopez pakken tijd terug Giro d'Italia

Benedetti sprint naar zege in etappe 12 Giro; Landa en Lopez pakken tijd terug

Door Bram van der Ploeg 23 mei 2019 | 17:07


Cesare Benedetti heeft de twaalfde etappe gewonnen. De renner van BORA-hansgrohe was na een spectaculaire finale sneller in de sprint dan Damiano Caruso en Eddie Dunbar. In het klassement pakten Mikel Landa en Miguel Angel Lopez tijd terug op de andere favorieten.

Zoals verwacht was de openingsfase hectisch en snel. Iedereen wilde meezitten en al na twintig kilometer koers vond het peloton het goed toen een groep van 25 elkaar vond. De namen: Sütterlin (Movistar), Gavazzi, Montaguti (beide Androni), Boaro, Cataldo (Astana), Caruso (Bahrain-Merida), Covili, Senni (beide Bardiani), Benedetti (BORA), Cerny (CCC), Capecchi (Deceuninck), Bennett (EF), Ludvigsson (Groupama), Dunne (Israël Cycling), De Gendt, Kluge (beide Lotto Soudal), Gasparotto, Wyss (beide Dimension Data), Dunbar, Knees (beide INEOS), Biermans, Haller (beide Katusha), Bakelants (Team Sunweb), Brambilla (Trek) en Polanc (UAE).

Kopgroep krijgt kwartier, UAE in een zetel

Omdat Polanc als best geklasseerde in de kopgroep zat, hoefde UAE Team Emirates niet op kop te rijden bij het peloton. Mede om die reden kregen de vluchters maar liefst vijftien minuten voorsprong. Pas op zeventig kilometer van de meet vonden Bahrain-Merida en Team Jumbo-Visma het genoeg en werd er in het peloton wat gas gegeven. Ook andere ploegen kwamen in die fase naar voren, omdat er een steile kasseienmuur van 500 meter op komst was.

Uit de kopgroep reden Bennett en Haller weg om wat voorgift te krijgen, maar toen iedereen over de muur was en de enige echte klim van de dag opdoemde, had het tweetal slechts een half minuutje bij elkaar. Op de zogenaamde Montoso (8,8 kilometer aan 9,5 procent gemiddeld) werden Haller en Bennett snel weer ingerekend en scheidde het kaf zich vooraan van het koren. Een groepje van acht renners, met onder meer Caruso, Brambilla en Cataldo, kwam vooraan te zitten.

Lopez en Landa vallen aan op steile klim, kopgroep van acht blijft over

In het peloton bleef het even rustig op de Montoso, maar het was Astana dat gas gaf. Hirt versnelde en kreeg al snel Lopez met zich mee. Nadat die eerste poging in de kiem werd gesmoord, gaf Landa er een klap op. Nu was het wel raak; de Spanjaard reed samen met Lopez weg. Bij de andere favorieten werd niet echt gereageerd, al hield Ciccone namens Trek-Segafredo wel het tempo hoog. Onder meer Majka, Nibali en Sivakov probeerden wel aan te vallen, maar met weinig succes.

Op de top van de steile klim pakte Brambilla de veertig bergpunten, en daarmee ook meteen de bergtrui. Samen met Caruso, Cataldo, Capecchi, Benedetti, Dunbar, Montaguti en Polanc reed hij na de top door richting de finale. De voorsprong op het groepjes favorieten was daar dik tien minuten. Landa en Lopez reden daar mede dankzij het terugzakken van Sutterlin en Boaro een speling van twintig seconden op de andere klassementsrenners.

Hulp voor Landa en Lopez, Benedetti wint vooraan

Die groep dikte op het vlakke gedeelte richting de laatste steile muur aan. Onder meer de geloste Mollema en Zakarin haalden opgelucht adem en sloten aan. Jungels, Formolo en roze truidrager Conti gaven bijna twee minuten toe na al het geweld bergop.

Na de muur van 500 meter op twee kilometer van de meet bleven er vooraan drie renners over; Brambilla, Capecchi en Dubar. In de laatste meters sloten Benedetti en Caruso echter nog aan. Met zijn vijven sprintten ze naar de meet en Benedetti was de sterkste, voor Caruso en Dunbar. Daarna was het even wachten op de rest.

Na het binnen druppelen van geloste vluchters waren het Lopez en Landa die als eerste binnen kwamen. De andere favorieten, met daarbij onder meer Roglic, Nibali, Yates en Mollema, gaven 29 seconden toe op Lopez en Landa. Daarmee knabbelen ze iets af van hun grote achterstand in het klassement. (foto: Sirotti)

Uitslag etappe 12 Giro d'Italia

1. Cesare Benedetti
2. Damiano Caruso ''
3. Eddie Dunbar
4. Gianluca Brambilla +0.02
5. Eros Capecchi +0.06
6. Jan Polanc +0.25
7. Matteo Montaguti +0.34
8. Thomas De Gendt +2.36
9. Francesco Gavazzi ''
10. Manuel Senni +2.38

Klassement na etappe 12 Giro d'Italia 

1. Jan Polanc
2. Primoz Roglic +4.07
3. Valerio Conti +4.51
4. Eros Capecchi +5.02
5. Vincenzo Nibali +5.51
6. Bauke Mollema +6.02
7. Rafal Majka +7.00
8. Richard Carapaz +7.23
9. Andrey Amador +7.30
10. Hugh Carthy +7.33

Bekijk alle klassementen in de Giro.

Lees hier het liveblog van etappe 12 terug!

Let op: het kan even duren voor het liveblog geladen is.

 

 


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws