Like ons!
Voorbeschouwing etappe 14 Giro d'Italia | Klassement opnieuw op zijn kop?

Giro d'Italia

Voorbeschouwing etappe 14 Giro d'Italia | Klassement opnieuw op zijn kop?

Na de eerste echte bergrit van etappe 13, gaat het zaterdag 25 mei nog eens goed los in de Alpen. In de veertiende etappe moeten liefst vijf gecategoriseerde klimmen worden bedwongen en dat zal een heuse slijtageslag worden.

Historie etappe 14 Giro d’Italia

Aankomstplaats Courmayeur is geen onbekende in de Giro d’Italia. Sterker nog: in 1959 zorgde deze aankomstplaats ervoor dat Charly Gaul de eindzege wist te pakken door in de etappe naar de door de Mont Blanc overschaduwde plaats Jacques Anquetil te lossen en hem uit het roze te rijden. De Colle San Carlo staat bol van de wielerhistorie, maar die is niet altijd even leuk. In 1993 overleed Diego Pellegrini na een val in de afdaling van de San Carlo. In 2006 werd de col aangedaan in de Giro, toen Leonardo Piepoli de etappe naar Thuile won.

De veertiende etappe was in de afgelopen jaren bijna altijd een zware bergrit. Alleen in 2015 was het Vasil Kiryienka die een lange individuele tijdrit won. Vorig jaar stond de legendarische Monte Zoncolan op het programma, waar Chris Froome als eerste boven kwam. In 2011 deed Igor Anton hetzelfde op de Zoncolan. Maar ook Tom Dumoulin en Enrico Battaglin hebben een mooie overeenkomst: ze wonnen in etappe 14 van de Giro d’Italia op de Santuario di Oropa. Battaglin deed dat in 2014, Dumoulin in 2017, toen hij in het roze Ilnur Zakarin, Mikel Landa en Nairo Quintana net voor bleef.

Parcours etappe 14 Giro d’Italia

Over 131 kilometer gaat het in het uiterste puntje van Italië, aan de grens van Frankrijk en Zwitserland, van Saint-Vincent naar Courmayeur. Zoals eerder vermeld: onderweg zijn er vier cols en ook aan de finish is het niet vlak. De renners zullen moeten opwarmen op de rollen, want er is maar 7 kilometer af te leggen voor de eerste klim begint: de Verrayes. 6700 meter lang aan 8 procent, met maximale stijging van 13 procent, is een lekkere binnenkomer. Na de afdaling is het 15 kilometer vlak naar de volgende col en dat is een flinke.

De Verrogne is 13.8 kilometer lang en constant lastig. In kilometer 2 ligt het zwaartepunt met een strook van 13 procent stijgingspercentage. Na een mini-afdaling in kilometer 3 is het vervolgens de berg op knallen aan stijgingspercentages tussen de 6 en de 11 procent. Vervelend en erg lastig om een ritme te vinden, maar dat zijn we gewend van Italiaanse klimmen. De afdaling van de Verrogne is 15 kilometer lang en dan staat de Truc d’Arbe meteen te wachten. Ook al geen loper met een gemiddeld stijgingspercentage van 7 procent, maar variërend tussen 4 en 12 procent. Over 8200 meter worden er 577 van de 4000 hoogtemeters die deze etappe rijk is overwonnen.

Tegen de Truc d’arbe zal het minst worden opgezien. Na een afdaling van zes kilometer is er een moment van rust, al ligt er nog een klein puistje in de vorm van La Salle. Maar dat is niets vergeleken met de machtige Colle San Carlo. Niet alleen lang met zijn 10.5 kilometer, het gaat ook geen moment rustig aan. Het grootste gedeelte van de klim gaat aan stijgingspercentages van boven de tien procent, met pieken tot 15 procent. De eerste kilometer is gemiddeld nog 9.1 procent, daarna volgen 6500 meters aan 10.3 procent gemiddeld. De laatste drie kilometer is wederom 9.1 procent gemiddeld. Alles en iedereen zal hier uit elkaar worden geslagen.

Arme renners, want ook na de San Carlo zijn ze er nog niet. Er volgt een lange, lastige afdaling van zestien kilometer. Beneden zitten we op acht kilometer van de streep. Vanaf dan gaat het eerst drie kilometer aan 6 procent omhoog, dan vlakt het 2 kilometer af en is het nog 3 kilometer vals plat omhoog naar de streep op Skyway Monte Bianco. In de laatste kilometer is het nog even 5 procent, maar de laatste 500 meters zijn zo goed als vlak. Wel liggen er op de streep bergpunten.

Favorieten etappe 14 Giro d’Italia

In een korte en explosieve etappe kijken we allereerst naar de klimmers uit het klassement. Met broodnodige bonificaties aan de meet lijkt iedere bergetappe één die is aangevinkt in de agenda's van mannen die ver staan. Miguel Angel Lopez toont vanaf de eerste meter omhoog al grinta, maar ook Mikel Landa moet nog veel tijd goedmaken. Datzelfde geldt ook voor Simon Yates, Pavel Sivakov, Ilnur Zakarin, Richard Carapaz en Rafal Majka

Met de etappe zonder finish bergop zou ook Primoz Roglic zijn goede positie in het klassement kunnen verbeteren. Ook Vincenzo Nibali zal geen enkele kans onbenut laten om de rest op afstand te houden en tijd te pakken op Roglic. Bauke Mollema staat er ook nog steeds goed voor en toonde in de dertiende etappe al aanvalslust door zijn rol in de kopgroep. Wat kan hij nu?

Na twee bergritten lijken ook de betere klimmers naar voren te komen. Omdat de knechten bij Astana, Bahrain-Merida en Mitchelton-Scott normaal gesproken voor hun kopman moeten werken, heeft Trek-Segafredo een machtig front met Giulio Ciccone en Gianluca Brambilla. Bij BORA-hansgrohe kan men rekenen op een Davide Formolo die steeds meer de ruimte zal krijgen als aanvaller. Andere klimmers die al goede benen toonden en een redelijk vrije rol hebben, zijn Eddie Dunbar, Fausto Masnada en Hugh Carthy.

TV en tijden etappe 14 Giro d’Italia

De korte etappe begint om 13.10 uur, wat goed nieuws is voor de Giro-volgers. Eurosport is er om 13.15 uur live bij met beelden, waardoor we vrijwel vanaf de start beelden hebben. De finish staat gepland rond 17.15 uur, afhankelijk van de snelheid van de rit. In de Leiderstrui is er uiteraard met een liveblog, dat om 12.15 uur online gaat. (foto: Giro d'Italia)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven