Like ons!
Carapaz slaat op mooie wijze dubbelslag in enorm zware etappe over vijf cols

Giro d'Italia

Carapaz slaat op mooie wijze dubbelslag in enorm zware etappe over vijf cols

Richard Carapaz heeft de veertiende etappe van de Giro d'Italia gewonnen. Nadat hij in de vierde etappe al de sterkste was, wist hij in deze etappe zijn slag te slaan door op de voorlaatste klim weg te rijden. Doordat de mannen achter hem niet voor elkaar wilden rijden liep zijn voorsprong uit 

Op de eerste col was er meteen strijd tussen de klassementsmannen, geïnitieerd door een aanval van Simon Yates. Primoz Roglic kwam hierdoor alleen te zitten, wat de andere klassementsrenners alleen maar meer reden gaf om gas te geven. In de vallei na de eerste klim waren er nog maar ongeveer 25 mannen over. Uit dit peloton demarreerde een groep van acht: Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), Christopher Juul-Jensen, Lucas Hamilton (beiden Mitchelton-Scott), Hugh Carthy (EF Education First), Mattia Cattaneo en Fausto Masnada (beiden Androni), Iván Sosa (Team INEOS), Andrey Amador (Movistar) waren de namen.

Ondertussen kwam in het peloton een grote groep terug, met daarin ook knechten van Roglic. Sam Oomen was er niet bij, hij was betrokken bij een valpartij en moest de koers verlaten. De groep van acht vooraan kreeg op de tweede col een paar minuten voorsprong. Damiano Caruso (Bahrain-Merida), Ion Izagirre (Astana), Hubert Dupont en Tony Gallopin (beide AG2R) vielen op die tweede col aan in een poging zich bij de kopgroep te voegen. Dat lukte ze op de derde col, waarop het redelijk rustig bleef in beide groepen.

Jumbo-Visma rijdt hard op kop om gat klein te houden

Om te voorkomen dat de vooruitgeschoven pionnen van de andere klassementsrenners te nuttig zouden worden, hield Jumbo-Visma de voorsprong van de kopgroep klein, zo rond de twee minuten. Toen Paul Martens zich leeggereden had en Sepp Kuss overnam, ging het wat harder in het peloton. Op de top van de Truc d'Arbe was het verschil nog 1:30. De relatieve rust die volgde duurde maar veertien kilometer, voordat het tijd was voor de volgende hoogtemeters. Even was er sprake van stilte voor de storm, met de enorm zware Colle San Carlo die in het verschiet lag.

Meteen bij het opdraaien van die klim moest Antwan Tolhoek laten lopen, waardoor Roglic alleen Kuss en Koen Bouwman nog voor zich had. Het duurde niet lang. Vincenzo Nibali viel vrij snel aan, waarna een selecte groep mee kon. Roglic gaf geen krimp, en ook Miguel Angel Lopez, Carapaz en Mikel Landa oogden sterk. Jan Polanc was op dat moment virtueel zijn roze trui al kwijt. Caruso, die zich terug liet zakken vanuit de kopgroep bleek goud waard voor Nibali. Verschillende renners deelden steken uit, maar niemand kon echt wegkomen. Op 27 kilometer van de streep was Carapaz de eerste die Roglic uit het wiel kon rijden.

Carapaz slaat een gat om overige klassementsrenners

De achtervolging op Carapaz werd in eerste instantie geleid door Nibali, die later ook hulp kreeg van Lopez en Roglic. Niemand van de vroege vlucht was meer over, dus Carapaz leidde op dat moment de koers. Ondanks de samenwerking tussen zijn achtervolgers liep hij uit. Toen hij op 23 kilometer van de streep de top passeerde, had hij een halve minuut voorsprong. Nibali zette in de afdaling de achtervolging in, hij nam alle mogelijke risico's. Landa zat in zijn wiel, daarachter Roglic, Rafal Majka en Lopez, die wat meer moeite had in de afdaling.

Veel verloor Carapaz niet in de afdaling. De achtervolgende groep, met uitzondering van Carapaz' ploegmaat Landa, was bereid om samen te werken. Op het vlakke trok Roglic hard door, wat het voor de mindere tijdrijders in zijn groep moeilijker maakte. De voorsprong van Carapaz nam dan ook terug, hij had nog zeventien seconden over op veertien kilometer voor de finish. Roglic kreeg geen hulp, wat dan juist weer in het voordeel van Carapaz was. Op tien kilometer van de streep had hij weer ruim een halve minuut.

Roglic, Nibali, Lopez en Majka gunnen elkaar geen steun

Toen de klim begon wilde niemand in de groep-Roglic werken. Dit leverde Carapaz nogmaals seconden op, terwijl het ook de mogelijkheid gaf aan Yates en Joe Dombrowski om terug te komen bij die groep. Majka leidde de dans, maar het tempo lag veel lager dan dat van Carapaz. Met nog zes kilometer te rijden had hij een minuut voorsprong, terwijl daarachter ook Pavel Sivakov en Caruso ook terugkwamen. Caruso kon kort kopwerk doen, maar het deed niet veel af aan de voorsprong van Carapaz. 

Toen Sivakov aanviel reed Lopez het gat dicht naar zijn concurrent voor de witte trui. Daarna was het Yates die een poging waagde. Niemand zag er heil in hem terug te halen. Het ging er om spannen of de roze trui na deze etappe in handen zou zijn van Carapaz of Roglic. Roglic maakte geen aanstalten om de achtervolging in te zetten, hij zag er geen voordeel in zo vroeg de roze trui te pakken. Daardoor had Carapaz de mogelijkheid om zijn dubbelslag af te maken. (Foto: Sirotti)

Uitslag etappe 14 Giro d'Italia

1. Richard Carapaz
2. Simon Yates +1.32
3. Vincenzo Nibali +1.54
4. Rafal Majka "
5. Mikel Landa
6. Miguel Angel Lopez
7. Pavel Sivakov
8. Primoz Roglic
9. Joe Dombrowski
10. Damiano Caruso +2.01

Klassement na etappe 14 Giro d'Italia

1. Richard Carapaz
2. Primoz Roglic +0.07
3. Vincenzo Nibali +1.47
4. Rafal Majka +2.10
5. Mikel Landa +2.50
6. Bauke Mollema +2.58
7. Jan Polanc +3.29
8. Pavel Sivakov +4.55
9. Simon Yates +5.28
10. 10. Miguel Angel Lopez +5.30

De volledige stand van zaken in de klassementen kunt hier terug vinden.

Lees hier het liveblog van etappe 14 terug!

Let op: het kan even duren tot het liveblog geladen is!

 

1 reacties

  1. Wielerfan247

    Wielerfan247

    25 May 2019 om 12:43

    Ik verwacht dat Lopez hem gaat pakken! Succes mannen!

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven