Voorbeschouwing etappe 18 Giro d'Italia | Strijd om het paars krijgt zijn climax Giro d'Italia

Voorbeschouwing etappe 18 Giro d'Italia | Strijd om het paars krijgt zijn climax

Door Jannick van der Hooft 30 mei 2019 | 14:00


Na de zware beproevingen van de afgelopen dagen krijgen de renners in de achttiende rit een beduidend makkelijker parcours voorgeschoteld. De nog aanwezige sprinters kunnen beloond worden voor hun doorzettingsvermogen, want de etappe naar Santa Maria di Sala begeeft kent eindelijk weer een vlakke finale. Of gaan toch de vluchters aan de haal met deze snelle etappe? In de Leiderstrui blikt vooruit.

Historie etappe 18 Giro d’Italia

Weinig historie voor de aankomstplaats van deze etappe. Santa Maria di Sala fungeerde nog nooit als finishplaats voor de Ronde van Italië en ook Valdaora (of in het Engels Olang) werd nog nooit aangedaan in de grote ronde. De winnaar van deze rit zal zich dus voorlopig als enige renner verbinden aan deze steden.

Vorig jaar ging de achttiende etappe van de Giro d’Italia naar Maximilian Schachmann. De Duitser wist toen een ontsnapping succesvol af te ronden. Ondanks dat het parcours destijds een stuk bergachtiger was dan in deze editie is het niet uitgesloten dat een vlucht wederom standhoudt tot aan de finish.

Parcours etappe 18 Giro d’Italia

De renners die naar het einde van de Giro snakken zullen opgelucht kijken naar het profiel van deze etappe. De enige gecategoriseerde klim die hier op het menu staat is er één van de vierde categorie na 118 kilometer: een peulenschil in vergelijking met de afgelopen dagen.

Vanuit de start loopt het parcours nog licht omhoog, waardoor sterke aanvallers nog een kans hebben om zich van het peloton te ontdoen. Als na dertig kilometer het hoogste punt van de etappe wordt bereikt, gaat het peloton in dalende lijn verder richting de zojuist benoemde klim van vierde categorie.

Na die beproeving liggen er nog twee tussensprints op de loer voor de renners. Qua hoogtemeters hoeven ze zich weinig zorgen meer te maken: de finale wordt verreden over vrijwel vlakke wegen. De sprinttreinen kunnen dus nog één keer alles uit de kast halen. 

Favorieten etappe 18 Giro d’Italia

De etappe lijkt de laatste kans voor sprinters en daarmee de laatste kans voor alle snelle mannen die het tot deze rit hebben geschopt. Dagenlang lijden zal ongetwijfeld niet voor niets zijn geweest, dit wordt 99,9 procent zeker sprinten geblazen. Arnaud Démare moet daarbij zijn paarse trui verdedigen tegenover Pascal Ackermann. Het onderlinge verschil is dertien punten, de beslissing valt dus normaal gesproken hier.

Na zoveel bergen kunnen de onderlinge verhoudingen wat zijn veranderd. Wie heeft er nog een goede knal in de benen en wie valt er stil? Ook de mindere sprintgoden hebben in dat opzicht een kans. Manuel Belletti, Davide Cimolai, Ryan Gibbons en Simone Consonni zijn de enig overgebleven kanshebbers op papier. 

Is er een renner die het in zijn hoofd haalt om solo naar de meet te gaan? Misschien. In principe zal een kopgroep wel worden teruggehaald, maar een late uitval kan altijd lonen. We zoeken dan wel naar een man met een grote motor, die eigenlijk geen belangen meer heeft voor de dagen die nog komen. Kies op de deelnemerslijst vooral zelf, maar er lijken weinig kandidaten over.

TV en tijden etappe 18 Giro d’Italia

De achttiende etappe van de Giro d’Italia 2019 start om 12.10 uur en finisht naar verwachting rond 17.15 uur. Een uur voorafgaand aan de etappe zal In de Leiderstrui aanwezig zijn met een liveblog. Vanaf 13:00 uur kunt u op Eurosport of de Eurosport Player inschakelen voor een voorbeschouwing op de koers en aansluitend de wedstrijd. (foto: Giro site)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws