Bilbao slaat slag in monsterrit Giro d'Italia; roze Carapaz niet in gevaar Giro d'Italia

Bilbao slaat slag in monsterrit Giro d'Italia; roze Carapaz niet in gevaar

Door Marijn van den Berge 01 juni 2019 | 17:17


Pello Bilbao heeft de koninginnenrit van de Giro d'Italia gewonnen. In de twintigste etappe en laatste bergrit voor de tijdrit van zondag was de Astana-renner de sterkste. Het roze van Richard Carapaz kwam geen moment in gevaar.

In deze monsteretappe was het vanaf kilometer 0 koers. Niet zo gek, want het ging al na 8 kilometer vlak omhoog. Op de klim reden Andrey Amador, Dario Cataldo, Pello Bilbao, Fausto Masnada, Damiano Caruso, Eros Capecchi, Tanel Kangert, Mikel Nieve, Amanuel Ghebreigzabhier, Eddie Dunbar, Ilnur Zakarin en Jai Hindley weg. Koen Bouwman probeerde aan te sluiten, maar mocht niet van het peloton.

Lopez vroeg in de aanval op monsterklim

Op de Passo Manghen reed Masnada weg uit deze groep en was als eerste op de top en pakte de Cima Coppi, genoemd naar de legendarische Fausto Coppi. Alsof het zo moest zijn. Inmiddels ontbrandde ook de klassementsstrijd al op de Manghen, want het was Miguel Angel Lopez die zijn mannen op kop zette en vervolgens zelf de aanval koos op 117 kilometer van het einde. Alleen Mikel Landa en Richard Carapaz konden mee, Primoz Roglic, Vincenzo Nibali en Bauke Mollema toonden een zwak moment, maar eenmaal over de top kwam alles weer bijeen.

De favorieten hadden inmiddels aangesloten bij de overgebleven koplopers vooraan en na de afdaling was het aanvallen geblazen. In één van die aanvallen schoof Mikel Landa even mee, wat toch een scheurtje leek in de verstandhouding met ploeggenoot en rozetruidrager Mikel Landa. Een ongevaarlijke kopgroep kreeg toch de ruimte, met Kangert, Ghebreigzabhier, Dunbar, Bilbao en Nieve, die later gezelschap kregen van Capecchi, Valentin Madouas en Giulio Ciccone. Ze pakten een paar minuten op een steeds groter wordend peloton, waar het niet al te hard ging, wachtend op wat komen ging.

Het duurde lang voor de finale ontbrandde, wat gebeurde op 20 kilometer van het einde op de Croce d’Aune. Ciccone was de eerste, waarna de ene na de andere aanval volgde in de kopgroep. Het was Madouas die erin slaagde weg te rijden. Daarachter reed een machtig Movistar-blok hoog tempo op kop van het peloton, totdat Lopez op 13.3 kilometer van de aankomst een prikje uitdeelde. Het ontwrichtte het Movistar-blok, waardoor Bahrain-Merida de kop nam, terwijl Madouas verder uitliep. 500 meter verder probeerde Lopez het weer, maar zonder succes.

Landa probeert

Direct nadat Lopez ging zitten, demarreerde Landa, sloeg een gaatje en drukte de Movistar-concurrentie in de verdediging. Toch waren de verschillen niet groot op de top van de Croce d’Aune. In de afdaling ging het bijna mis voor Bauke Mollema, toen Rafal Majka pal voor zijn neus viel, maar de Nederlander wist te ontsnappen. De favorietengroep viel echter wel uit elkaar door een schrikmomentje en doordat Vincenzo Nibali op topsnelheid afdaalde, de rest onder druk zette en het gat naar Landa dichtte.

Fan verpest kansen Lopez, trio pakt voorsprong

Aan de voet van de Monte Avena hadden Landa, Nibali en Carapaz een gaatje en trokken vol door om de rest niet terug te laten komen. Voor Lopez ging het fout doordat hij ten val kwam door een toeschouwer, die een paar flinke tikken op zijn hoofd kreeg van de Colombiaan. Intussen liepen Carapaz, Nibali en Landa verder uit en pakten meer en meer tijd op de achtervolgers. Nibali probeerde Carapaz nog te lossen, maar dat lukte niet.

Door dit tempo werden de koplopers ingerekend op 3.5 kilometer van de meet, maar verschillende vluchters konden hun karretje wel aanpikken en deden mee voor de ritzege. Het was echter Carapaz die vol op kop voor Landa de laatste kilometer in reed en zo de rode loper uitlegde voor zijn ploeggenoot, die het niet kon afmaken. Pello Bilbao bleek de snelste in de spurt.

Daarachter vochten de andere klassementsmannen tegen tijdsverlies. Roglic kwam op 50 seconden binnen met Mollema, de onfortuinlijke Lopez bijna een minuut later.

Uitslag etappe 20 Giro d’Italia

1. Pello Bilbao
2. Mikel Landa
3. Giulio Ciccone +0.02
4. Richard Carapaz +0.04
5. Vincenzo Nibali +0.04
6. Tanel Kangert +0.15
7. Mikel Nieve +0.15
8. Valentin Madouas +0.25
9. Rafal Majka +0.44
10. Domenico Pozzovivo +0.44

Algemeen klassement Giro d’Italia

1. Richard Carapaz
2. Vincenzo Nibali +1.54
3. Mikel Landa +2.53
4. Primoz Roglic +3.06
5. Bauke Mollema +5.01
6. Miguel Angel Lopez +7.18
7. Rafal Majka +7.28
8. Simon Yates +8.01
9. Pavel Sivakov +9.11
10. Ilnur Zakarin +12.50

Check alle klassementen HIER

 (foto: Sirotti)

Lees hier het verloop van etappe 20 terug:

 

Live

Laden ..
Dit live blog is gestopt.

Roglic verliest vijftig seconden.

Bilbao wachtte niet op Lopez na zijn incident, maar betaalt dat dubbel en dik terug!

0,0 km

Bilbao wint zijn tweede rit van de Giro, hij gaat voorbij Landa. Ciccone wordt derde.

0,2 km

Bilbao gaat mee!

0,2 km

Landa gaat aan!

0,4 km

Bilbao positioneert zich naast Landa en Nibali.

0,4 km

Bilbao positioneert zich naast Landa en Nibali.

0,5 km

Madouas lost vooraan en Carapaz trekt door. Maakt Landa het af?

0,9 km

Carapaz rijdt zich helemaal leeg. Landa en Nibali zitten in het wiel.

1,1 km

Nee, Carapaz zet zich op kop en rijdt voor de podiumplaats van Landa.

1,4 km

Wint de roze trui de rit? Hij is degene met het beste eindschot.

1,6 km

Nibali met een poging! Gevolgd door Landa, Ciccone, Carapaz en Bilbao.

1,8 km

Kangert probeert het vooraan. Ook hij zit er helemaal vooraan nog bij.

2 km

Nog twee kilometer te gaan! Lopez rijdt moederziel alleen.

2,8 km

Bilbao wil zich nog mengen met de klassementsmannen. Ondertussen zitten Roglic, Mollema, Majka, Pozzovivo en Sivakov 37 seconden achter op de kopgroep.

2,9 km

Nibali en Carapaz spuiten de inhoud van hun drinkbussen op het gezicht. Ze maken zich klaar voor de ritzege.

3,1 km

Bilbao op kop nu. Madouas is bijgehaald en met Ciccone, Carapaz, Landa, Nibali en Nieve komen nog zes renners in aanmerking voor de zege.

3,7 km

Dunbar wordt door Nibali opgerold, en ook Ghebreigzabhier is eraan voor de moeite. Madouas zit nog twaalf seconden voor, de klassementsrenners gaan voor de rit!

4,1 km

Carapaz neemt over van Nibali. Hij zet zich op kop om Landa op het podium te helpen. Roglic is er namelijk niet bij.

4,4 km

Lopez is met het incident een kleine minuut verloren, of zelfs meer. Hij gaat Mollema niet voorbij in het klassement, en dus staat zonder ongelukken een Nederlander bij de eerste vijf morgenavond, Bauke Mollema.

5 km

Nibali, Carapaz en Landa rijden naar Kangert toe. Ze zitten op 32 seconden van Madouas en rollen de vluchters op.

5,4 km

WAT GEBEURT HIER? PECH VOOR LOPEZ! Hij slaat een supporter neer die hem heeft gehinderd.

5,8 km

Mollema, Sivakov en Pozzovivo komen aansluiten bij Lopez en Roglic.

6 km

De slotklim begint! Landa, Nibali en Carapaz hebben een gaatje. Lopez en Roglic zitten achter, Mollema komt daarn nog eens na.

6,3 km

Op weg naar de slotklim komen de klassementsmannen aansluiten bij Landa.

6,6 km

Nibali ruikt zijn kans. In de afdaling voert hij het hoge woord, maar Carapaz, Lopez, Roglic en Mollema blijven bij.

8,3 km

Majka komt ten val! Hij zat in de favorietengroep. Sivakov ontwijkt, en ook Mollema ontsnapt.

9 km

Madouas blijft aan de leiding. De groep Ciccone volgt op 22 seconden. Landa op 45 seconden en de favorietengroep op een minuut.

9,7 km

Landa komt zijn woord na en valt aan. Hij heeft achttien seconden voorsprong op zijn concurrenten voor het podium.

10,7 km

Simon Yates lost in de groep van Nibali en Roglic.

10,9 km

Ghebreigzabhier gaat Madouas achterna.

11,2 km

Helemaal vooraan heeft Madouas 26 seconden op de groep van Ciccone. Landa volgt op 1.05, het peloton zit Landa op de hielen.

11,6 km

De groep achter Landa is nog erg groot. Ook Mollema zit er nog bij, die zijn vijfde plaats in het klassement vasthoudt als hij Lopez kan blijven volgen. Dat ziet er goed uit.

12 km

Een heel mooi gat. Roglic leidt het peloton, bang zijn podiumplaats te verliezen. Opnieuw, heeft Landa op de streep een gat van een minuut op Nibali en Roglic, dan springt hij naar de tweede plaats in het klassement! Carapaz stopt af.

12,5 km

Landa heeft een gat geslagen!

12,7 km

Lopez gaat opnieuw! Carapaz en Landa volgen, ook Nibali in tweede instantie. Roglic heeft het wat moeilijk.

12,9 km

Pozzovivo komt naar voren, met de Haai in het wiel. Nibali heeft nog een tiental renners in het wiel, met behalve Zakarin alle verwachte namen.

13 km

Carapaz volgt Lopez, en de leider van Astana lijkt het verkeerde moment gekozen te hebben.

13 km

Lopez gaat!

13,4 km

Mollema zit goed in het wiel van Roglic, die op zijn beurt Nibali's wiel volgt. Zolang Pedrero op kop fietst, zal de groep niet uitgedund worden.

13,8 km

Vooraan heeft de jonge Fransman Madouas inmiddels een mooi gaatje. 23 seconden is zijn voorsprong op Ciccone en anderen. Het peloton komt helemaal niet dichter en zit op 1.44.

14,2 km

Pedrero neemt over van Amador.

14,5 km

We zitten in de laatste vijftien kilometer van de etappe. Amador blijft op kop rijden en de poort staat niet bepaald open achteraan het peloton. Nog heel wat renners zijn samen in het pak.

15,1 km

Wanneer begint Astana eraan? Ze hebben natuurlijk Bilbao vooraan, wat ervoor zorgt dat blijven zitten achter de bende van Movistar.

15,7 km

Bilbao en Dunbar gaan in de reactie. Bilbao draait in zijn kenmerkende stijl een zwaar verzet rond.

16,1 km

Madouas trekt ten aanval. Het viel wat stil en de FDJ-renner probeert het alleen.

16,6 km

Nog zes kilometer tot de top. Daarna volgt een korte afdaling tot de slotklim. De klassementsmannen wachten op de steilere uitlopers van de klim.

17 km

Amador legt de polsen losjes op het stuur en maakt tempo in het peloton.

17,5 km

In een korte afdaling wil Bilbao aan de boom schudden. Door de constante aanvallen blijven de zeven een voorsprong van 1.44 houden op het peloton.

18 km

Ghebreigzabhier, Nieve en Madouas keren terug. De klim is niet erg steil op dit moment, dus ook in de groep van de roze trui blijft het relatief rustig.

19 km

Nog vier leiders, Nieve lijkt te lossen. In het spoor van Kangert zitten Dunbar, Ciccone en Bilbao.

19 km

Kangert valt aan!

19 km

De zeven vluchters komen weer samen. De aanval van Ciccone was toch niet snedig genoeg om voor afsplitsing te zorgen. Nieve en Bilbao zaten snel op het wiel.

20 km

De dappere Afrikaan van Dimension Data (ik noem zijn naam niet opnieuw) kan opnieuw zijn wagon aanhaken. Ciccone valt aan!

20,3 km

De vluchters hebben nog maar 1.40 en lijken de aanstormende Movistartrein niet te kunnen afhouden. Wie wint de rit?

20,6 km

Masnada lost in het peloton. Hij won al de Cima Coppi en zijn race is gereden.

21 km

Movistar, met Amador aan kop, begint aan de klim. De Astana's wachten even af.

21,3 km

Ciccone neemt de leiding en Ghebreigzabhier en Capecchi lossen meteen. Nieve neemt over van Ciccone.

21,5 km

Ze beginnen eraan! De vluchters beginnen de voorlaatste klim met een voorsprong van 2.43.

25 km

Nog enkele kilometers tot de klim. De renners fietsen naast een bergrivier. De favorietengroep zal meedoen voor de etappeoverwinning, zo lijkt het wel.

27 km

Enkele knechten van Movistar leveren hun laatste inspanningen. Ze doen de voorsprong op een vlak stuk voor de klim teruglopen tot 3.15.

30,1 km

Bij de volgende klim, de Croce d'Aune (11,3 km aan 5,4%), zit het venijn in het begin en in de staart. Dan kent de klim stijgingspercentages van meer dan 7 %. Op drie kilometer van de top is ze zelfs gemiddeld 10,8 %.

32,1 km

Het peloton neemt een rustpauze. De voorsprong loopt op tot 3.51.

33,9 km

Hebben de vluchters een kans vandaag? Ze hebben nog 3.33 voorsprong. Ongetwijfeld hopen Ciccone, Madouas, Dunbar, Capecchi, Kangert, Bilbao, Nieve en Ghebreigzabhier nog op een heroïsche overwinning.

35,5 km

Het peloton maakt zich klaar voor de oorlog. De laatste twee bergen van de Giro, over dertien kilometer moet het gebeuren.

40,5 km

De acht vluchters houden een voorsprong van drie minuten op het peloton.

40,8 km

Nog twintig kilometer tot de voet van de volgende klim!

41,7 km

Landa moet slechts 1.07 goedmaken op Nibali en 47 seconden op Roglic om naar de tweede plaats te springen. Krijgen we na vandaag een Movistarploeg met renners op één en twee? De eerste col van de dag doet vermoeden dat het mogelijk is, daar moesten Roglic en Nibali passen en gingen Lopez, Landa en Carapaz er alleen vandoor.

48,5 km

Zij zitten op 2.51 van Ciccone, Madouas, Dunbar, Capecchi, Kangert, Bilbao, Nieve en Ghebreigzabhier.

49,6 km

Samenstelling van het peloton: Landa, Carapaz, Amador, Pedrero (Movistar), Masnada (Androni), Lopez, Cataldo, Hirt (Astana), Nibali, Caruso, Pozzovivo (Bahrain), Majka (Bora), Brown, Carthy, Dombrowski (EF), Yates, Hamilton (Mitchelton-Scott), Sivakov, Henao (Ineos), Roglic (Jumbo-Visma), Zakarin (Katusha), Mollema, Conci (Trek) Hindley (Sunweb). 24 renners.

53,4 km

Tijdens de afdaling van 35 kilometer zal de hartslag opnieuw stijgen bij de klassementsrenners. Wie vanaf de voorlaatste klim nog lost, komt waarschijnlijk niet meer terug.

56,5 km

Mollema sukkelde even met zijn ketting, maar hij kon het euvel zelf verhelpen zonder af te stappen.

58,6 km

Het verschil tussen de koplopers en het peloton is intussen geslonken tot 2.35.

58,8 km

Ook het peloton komt nu boven. De elitegroep telt nog een twintigtal renners.

60,1 km

Jawel hoor, Giulio Ciccone komt als eerste boven op de Passo Rolle. Nu volgt een afdaling van 39 kilometer tot de Croce D'Aune. Vanaf de voet hebben de klassementsrenners nog 22 kilometer om iets aan de hegemonie van Movistar te doen.

61,4 km

De vluchters naderen de top. Beklemtoont Ciccone opnieuw zijn rol als absolute bergkoning?

62,1 km

In de koers blijft het status quo momenteel. De zeven vluchters (Ciccone, Madouas, Dunbar, Capecchi, Kangert Bilbao, Nieve, en die dekselse Ghebreigzabhier) rijden drieënhalve minuut voor het peloton.

62,9 km

Weetje: in 2017 won vluchter Eddie Dunbar solo de Ronde van Vlaanderen voor beloften. In de achtervolgende groep zat Sivakov, nu zijn ploegmaat bij INEOS. Oorspronkelijk waren de twee dus ook actief in het kasseienwerk.

64,4 km

Capecchi (Deceuninck Quick Step) komt aansluiten. Hij vloekt ongetwijfeld binnensmonds op Ciccone en Madouas, die hem eerder op de klim achterlieten.

64,9 km

Pedrero (Movistar) houdt het verschil op de leiders binnen de drie minuten.

65,8 km

Cappecchi rijdt stelselmatig het gat dicht naar de koplopers. Zijn landgenoot Formolo is dan weer niet te zien in de favorietengroep. Hij zou een kilometer verderop rijden.

66,6 km

De zeven moedige vluchters hebben een voorgift van 3.06 op het peloton met de favorieten. Nog eens de namen: Madouas, Ciccone, Gebreigzabhier, Nieve, Bilbao, Kangert en Dunbar

69 km

Ondertussen zijn Madouas en Ciccone vooraan komen aansluiten.

69 km

De col lijkt vooralsnog een muis te baren. De Croce D'Aune (11 kilometer aan 5,5% met een laatste vier kilometer aan 8,3%) en de Monte Avena (6,9 km aan 7,3%) staan hierna nog op het programma.

72,3 km

De twee jongelingen Madouas en Ciccone naderen tot op 17 seconden van de vijf leiders.

73,2 km

Ondertussen heeft Pedrero de rol van Carretero overgenomen in het peloton. Carapaz zit in een zetel en hoeft zich nog nergens zorgen over te maken.

74,2 km

Capecchi moet lossen bij Madouas en Ciccone. Hij komt uit de vroege vlucht en betaalt daar cash voor zijn eerdere inspanningen.

75,6 km

Ondertussen zit Yates achteraan het peloton. Het lijkt alweer niet zijn dagje.

75,9 km

Team Movistar rijdt een gestaag tempo bergop. De ingepakte Carretero is eerder in de Giro gevallen, maar is opnieuw een voorbeeldige knecht.

76,7 km

De Passo Rolle is 'een loper'. Ze verloopt in trapjes. De volledige klim is 20 kilometer, maar is niet overal even steil. Het eerste deel is 6 procent, na vijf kilometer gevolgd door acht kilometer aan iets meer dan twee procent. De laatste zeven kilometer worden de meeste aanvallen verwacht, dan loopt het stroever met stukken boven de zeven procent stijgingspercentage.

77,9 km

Capecchi, Madouas en Ciccone fladderen stelselmatig naar de vluchters toe. 1'07" hebben ze achter.

79,5 km

De situatie aan de voet van de klim: Bilbao, Kangert, Nieve, Ghebreigzabhier en Dunbar leiden. Op 1'21" volgen Capecchi, Madouas en Ciccone. Het peloton volgt op 2'09".

83 km

De renners zijn nu vlakbij de voet van de volgende col: de Passo Rolle (6,9 km aan 7,3 %)

88 km

Ook Capecchi, Madouas en Ciccone willen dat doen. Madouas en Ciccone willen duidelijk anticiperen, zij losten eerder al.

89 km

Kangert, Ghebreigzabhier en Dunbar zijn vooraan komen aansluiten.

94 km

Nieve en Bilbao gaan ervandoor. De Spanjaarden profiteren van het tussenstuk.

95 km

De 22 namen: Landa, Amador, Carapaz (Movistar), Masnada (Androni), Bilbao, Lopez, Cataldo, Hirt (Astana), Nibali, Caruso (Bahrain), Capecchi (Deceuninck), Carthy, Kangert (EF), Ghebreigzabhier (Dimension Data), Sivakov, Dunbar (INEOS) Roglic (Jumbo-Visma), Zakarin (Katusha), Hindley (Sunweb) en Mollema (Trek)

96,5 km

Carapaz is vandaag nog niet in verlegenheid gebracht.

96,7 km

De weg loopt opnieuw naar beneden, en Nibali accelereert. Lopez had een gaatje en dat wou Nibali niet toestaan. Landa doet ondertussen zijn eigen ding en countert aanvallen.

97,5 km

21 renners rijden vooraan. Er zijn constant renners die de knuppel in het hoenderhok gooien.

98 km

Bilbao en Masnada worden bijgehaald door de voorwacht van het peloton. Landa krijgt Sivakov en Majka mee en heeft een gaatje.

98,7 km

Mikel Landa demarreert! Hij gaat in de reactie op Caruso, de knecht van Nibali. Hij houdt de benen wel stil.

99 km

Masnada krijgt vooraan het gezelschap van Pello Bilbao, een luitenant van Astana-ploeg Lopez.

99,3 km

De renners zijn beneden. Nu loopt het opnieuw bergop, waarna het peloton in een tussenstuk komt. Over een kleine twintig kilometer begint de volgende col: de Passo Rolle (6,9 kilometer aan 7,3 procent)

103 km

Mollema komt terug aansluiten!

103 km

De situatie: Masnada (Androni) alleen op kop. Hij heeft een minuut voorsprong op de favorietengroep waarin ook de elf andere vluchters overblijven.

109 km

In de afdaling loopt alles opnieuw wat samen. Ook Majka komt terug aansluiten bij het peloton. Mollema kan niet ver zijn.

Goed om te weten, volgens Daan Hakkenberg.

111,5 km

Nibali, Sivakov en Roglic komen aansluiten bij de groep Carapaz, Lopez en Landa, die de elf vluchters hebben vervoegd.

114 km

Van het Trek-plan is intussen niks meer over. Mollema verliest nu al virtueel zijn vijfde plaats aan Lopez.

114,4 km

Sivakov rijdt in de achtergrond weg van Nibali en Roglic. De drie komen boven op zeventien seconden van de groep Carapaz.

115,8 km

Landa, Lopez en Carapaz rijden naar de vluchters. Masnada zit daar nog een grote minuut voor. Hij pakt intussen de Cima Coppi en komt als eerste boven.

116,5 km

Landa, Lopez en Carapaz naderen intussen tot op twee minuten van Masnada. Nog één kilometer tot de top van de Passo Manghen. Masnada lijkt de Cima Coppi te winnen.

117 km

Daarachter gaat Sivakov (Ineos) voorbij Roglic en Nibali. Lopez staat gekend voor zijn sterke versnellingen, misschien kan Nibali nog terugkomen.

117 km

Lopez heeft enkel nog twee Movistarrenners bij: Carapaz en Landa.

117 km

Nibali past! Ook Roglic kan in eerste instantie niet mee.

117 km

Lopez valt aan!

117,5 km

Carthy en Pozzovivo lijken zwart voor hun ogen te zien. Jan Hirt rijdt te snel en ze kunnen niet volgen. Ciccone wordt voorbijgereden en Mollema heeft het lastig.

118 km

Majka krijgt het lastig. De ploeg van Lopez haalt verwoestend uit.

118,2 km

Dertien renners zitten nog in de groep van de roze trui. Mollema is nog steeds goed mee.

118,5 km

Simon Yates moet de rol lossen in het peloton.

118,8 km

Astana zorgt voor uitdunning in het peloton. Lopez heeft nog Zeits en Hirt voor zich, na een fikse beurt van Jon Izagirre. Ook in de kopgroep zitten nog twee Astanarenners: Cataldo en Bilbao.

119,8 km

Astana neemt over in het peloton. Wordt Mollema's plan gedwarsboomd?

119,9 km

De situatie: Solo leider: Masnada, groep van elf: +1:08 ,Ciccone en Conci (Trek): + 3:20, Peloton: + 4:24

120,6 km

Masnada wil als Italiaan de Cima Coppi winnen. Daarmee zou hij in de voetsporen van Froome (Finestre 2018), Landa (Stelvio 2017) en Scarponi (Agnelpas 2016) terechtkomen. Een mooi rijtje.

Wil Trek met Ciccone de rit winnen, of is Mollema wat van plan?

122 km

Hindley is weer bijgehaald door de groep van tien: Amador (Movistar), Bilbao en Cataldo (Astana), Caruso (Bahrain), Capecchi (Deceuninck), Kangert (EF), Nieve (Mitchelton-Scott), Ghebreigzabhier (Dimension Data), Dunbar (INEOS) en Zakarin (Katusha)

122,4 km

Jay McCarthy (Bora) ment het peloton. De vluchters krijgen vandaag nog geen vrijgeleide.

123,3 km

Terwijl Hindley op zoek gaat naar Masnada, fietst Ciccone stilaan toe naar Conci. Hij rijdt een halve minuut weg van het peloton.

123,7 km

Hindley versnelt vanuit de kopgroep. De samenwerking is in de elfkoppige groep ver te zoeken.

124 km

Na Conci stuurt Mollema nu ook Ciccone naar voren. Is Trek wat van plan?

124 km

Masnada loopt uit. Hij heeft ondertussen 1'10" voorsprong. Conci volgt op 3'31". Het peloton volgt op 4'30".

125 km

Wie over een goeie tien kilometer als eerste over de top komt, wint de Cima Coppi. De bergtop is het dak van de Giro, na het schrappen van de Gavia.

126 km

Dat iemand deze Passo Manghen nog sneller dan Sella zal opfietsen, mag ons verbazen. Er staat namelijk nog 126 kilometer op de teller, de rit van 194 kilometer is goed voor 5.000 hoogtemeters!

Wie kent Emanuele Sella nog?

128 km

In het peloton leidt BORA-Hansgrohe de dans. Wil Majka, zevende in het klassement, vandaag opschuiven?

129 km

Mollema blijkt dan toch niet aangevallen te hebben. Het was Brambilla die meeging met Conci. Ondertussen is Conci alleen op pad richting de vluchters.

130 km

Masnada heeft ondertussen een dertigtal seconden voor op de elf, en bijna vier minuten op het peloton.

132 km

Ondertussen heeft Masnada een veertigtal seconden voorsprong op de andere elf vluchters.

132 km

In de achtergrond geeft Sénéchal er de brui aan. Hij geeft op na een val in de afdaling.

133 km

Aanval is de beste verdediging! Bauke Mollema doet een poging samen met ploegmaat Conci.

135 km

Nog eens een overzicht van de kopgroep: Amador (Movistar), Masnada (Androni), Bilbao en Cataldo (Astana), Caruso (Bahrain), Capecchi (Deceuninck), Kangert (EF), Nieve (Mitchelton-Scott), Ghebreigzabhier (Dimension Data), Dunbar (INEOS), Zakarin (Katusha) en Hindley (Sunweb)

136 km

Aanval van Masnada! Gaat het niet snel genoeg voor de Italiaan?

136 km

In het uitgedunde peloton is Roglic nog vergezeld door een viertal ploegmaats. Ze volgen op 3'09" van de vluchters.

137 km

De vluchters, waar Masnada zijn truitje openritst, begint aan de Passo Manghen. De samenwerking is goed, maar ze krijgen niet meer dan drie minuten voorsprong.

139 km

Ondertussen blijft Team Movistar haar verantwoordelijkheid opnemen in het peloton.

140 km

Nog zes kilometer tot de voet van de Passo Manghen! Met 18,9 km aan 7,6% is het vandaag de tweede van de vier cols.

143 km

Zeven van de twaalf vluchters wonnen ooit al een Girorit. Nieve wist al drie Giroritten te winnen, Zakarin twee, Cataldo, Bilbao, Masnada, Capecchi en Amador één.

150 km

Zakarin is de vluchter die het best geplaatst is in het klassement. Hij staat 12e op 10 minuten.

152 km

Het tijdsverschil loopt op tot 2'12"

156 km

Een minuutje is de voorsprong. Straks de Passo Manghen met meer dan 2 kilometer hoogte!

159 km

Amador, Bilbao, Caruso, Masnada, Cataldo, Capecchi, Kangert, Gehereigzabher, Zakarin, Nieve, Dunbar en Hindley. Waar Bouwman zit, is nog even zoeken.

164 km

We zitten in de afdaling. Hindley was als eerste boven. Nog vier bergen te gaan!

167 km

Nog een keer Bouwman. De aanhouder wint?

Samenstelling kopgroep

Amador, Cataldo, Bilbao, Masnada Caruso Capecchi, Kangert, Nieve, Ghebreigzabhier, Dunbar Zakarin en Hindley worden als koplopers gegeven. We wachten nog even af.

168 km

Jumbo is niet mee. Daarom probeert Bouwman de oversteekt te maken, maar dat mag niet van het peloton.

169 km

De mannen hebben ene halve minuut. Movistar controleert het peloton. We hebben een kopgroep met ook Amador.

170 km

Cataldo wil de sprong maken naar het kopgroepje. Astana met plannen, zoveel is duidelijk.

171 km

En weer een wat grotere groep weg. Caruso voert aan, Zakarin is mee.

172 km

Een groot verschil is er nog niet, ook omdat ze vooraan niet enorm doorrijden. Het is nu al een zware koers met een enorm versplinterd peloton!

173 km

Zo'n 15 man krijgen wat ruimte. Bahrein, Astana en Movistar vertegenwoordigd.

174 km

Hoeveel moeite moet iemand doen om weg te komen? Vandaag veel! Pelotonnetje weer één geheel.

175 km

Masnada vindt de groep te groot en gaat op de pedalen staan.

175 km

Movistar valt nu zelf aan. Interessant! Dunbar en Cattaneo ingerekend door een groep van 15 man.

176 km; Nibali pech

Nibali had een technisch probleem, maar zit weer vooraan het peloton. Het vluchtersduo heeft zo'n 15 seconden.

177 km

Masnada sluit aan bij Dunbar. Een grotere groep achtervolgt.

178 km

Ook het vlammetje van Ventoso is gedoofd. Dunbar is de volgende.

178 km

Ventoso heeft een gaatje, maar daarachter een poging van Deceuninck.

180 km

De poort achteraan het peloton staat al een poosje open. Arme sprinters... De vluchter is overigens Ventoso.

180 km

CCC probeert het. Nog wel even te gaan op deze klim, dus nog tijd genoeg.

181 km

Het is geen gemakkelijke opgave om in de vlucht te komen! Ook deze poging strandt.

181 km

Androni en Astana laten een mannetje aansluiten. Meer volk op komst.

182 km

INEOS is even los, met Dunbar.

183 km

En hij valt ook aan! Hij lijkt niet echt weg te komen.

183 km

Caruso zit ook voorin. Dat zullen de fans van Nibali graag zien! Nog altijd een groot peloton.

184 km

Mattia Cattaneo valt aan!

185 km

Gibbons en Haller ingerekend. Nieuwe poging uit de hoek van Sunweb.

185 km

Aanvallen in het peloton! We zien onder andere Antwan Tolhoek op de voorposten.

186 km

Twintig seconden voor het duo. Nog een kilometer tot de voet.

187 km

Haller en Gibbons zullen op de Cima Campo ongetwijfeld gezelschap krijgen van klimmers. Dit lijkt een poging om niet buiten tijd te eindigen.

190 km

Ryan Gibbons is de renner van Dimension-Data. Hij rijdt voorop en krijgt gezelschap van een Katusha-renner.

Cima Campo

De eerste klim komt er al aan!

191 km

Het peloton is een enorm lang lint. Het tempo ligt hoog en er komen nieuwe aanvallen.

192 km

Een aanval uit de hoek van Dimension-Data!

Etappe 20 begonnen

We zijn nu echt los. Nog 194 zware kilometers!

Bahrein-Merida

Op de eerste rij veel ploeggenoten van Nibali. Hebben zij plannen?

Neutralisatie

De neutrale zone is 9,6 kilometer. Daarna gaat het licht naar beneden om na zo'n acht kilometer de eerst col te nemen.

Wat kan Roglic?

Vertrek!

De renners zijn begonnen aan de etappe. Eerst nog even geneutraliseerd.

Bergrui Ciccone

Ciccone stond al even te wachten op rij 1, de andere truien moeten zich nog melden.

Lekker druk in Feltre

Jumbo-Visma

Roglic en co tekenen het startformulier. We gaan richting de officieuze start!

Vincenzo Nibali

Nibali leest nog even rustig in de Gazzetta. Hij oogt ontspannen.

Paarse Ackermann

Sfeer in Italië!

Carapa, Nibali en Roglic

Carapaz en Landa...

Top tien Giro

Het voorlopige klassement. Wat gaat er nog verschuiven dit weekend?

Voorbeschouwing etappe 20

Wat gaat het worden?

Parcours etappe 20 Giro

Goedemorgen in de Giro!

Welkom bij het voorlaatste liveblog van de Giro. Wij volgen de etappe weer van start tot finish en u kunt dit spektakel meebeleven. Vanaf elf uur zitten de renners op de fiets. Bij ons is de voorpret enorm! Heel veel plezier bij deze monsteretappe!

Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws