Eerste roze trui in Giro 2020 te winnen via Zwift? 'Wielrennen is een sport' Giro d'Italia

Eerste roze trui in Giro 2020 te winnen via Zwift? 'Wielrennen is een sport'

Door Bram van der Ploeg 06 June 2019 09:06


Virtueel fietsen in een grote ronde? Het is niet langer een fantasie. Mauro Vegni van de Giro d'Italia stelde recent dat hij nadenkt over een virtuele race op een scherm. Er zijn al wat mensen uit de wielerwereld met een sterke mening.

Het populaire Zwift, waarbij mensen thuis voor de buis op de fiets heel reëel een parcours kunnen fietsen, zou een handje kunnen helpen bij plannen om de wielerwereld virtueler te maken. De Giro zou volgens VeloNews nadenken over het nabootsen van de proloog in 2020. De Giro start dan in Hongarije en een idee is om alle renners virtueel te laten rijden tegen de klok. De snelste man mag het roze aantrekken. Fans kunnen thuis de proloog ook rijden. Het gaat hier wel slechts om de roze trui; het klassement met tijdverschillen start pas een dag later in de eerste etappe.

Renners en ploegleiders verdeeld over Zwift in de Giro

De Giro wil met de virtuele wereld een groter en jonger publiek aanspreken. Mensen die naast trainingsritjes straks ook kunnen strijden tegen profs ín de wedstrijd, klinkt alvast indrukwekkend. De profs zelf zijn er nog niet allemaal voor te porren. 'Ik ben heel, heel, heel erg tegen het idee', aldus Chad Haga, die de tijdrit op de slotdag van de Giro won. Het is cool dat er een plek is om virtueel te fietsen en dat mensen op het parcours kunnen rijden, maar wielrennen is een sport en niet alleen een wattage.'

Dat vindt ook Joe Dombrowski van EF Education, al brengt hij wel een nuance: 'Wielrennen gaat voor een groot gedeelte over skills, tactiek en geluk. Er zijn zoveel factoren die een resultaat beïnvloeden. Maar Zwift is geweldig en als het niet voor het klassement is, is het al een stuk onschuldiger. En als het meer geld en belangstelling oplevert voor de sport, dan is dat niet slecht.'

Mitchelton-Scott-baas Matt White is nog postiever. 'Een proloog van acht minuten doen op een hometrainer in plaats van een fiets, waarom niet? Het is anders en zal veel aandacht krijgen. Het is de toekomst van sport. Het zou mij niet verbazen als virtueel fietsen in de toekomst Olympisch wordt.' Ook Eusebio Unzue van Movistar ziet het plan wel slagen: 'We moeten de sport moderniseren. Ik weet niet precies wat de plannen zijn, maar ik steun de gedachte om iets nieuws te proberen.' (foto: Sirotti)


Tags:

Meer nieuws


Reageren

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!