[Update] EF Pro Cycling lacht het laatst: Eendenshirts razendsnel uitverkocht Giro d'Italia

[Update] EF Pro Cycling lacht het laatst: Eendenshirts razendsnel uitverkocht

Door Bram van der Ploeg 15 oktober 2020 | 08:54


(1 oktober 2020) EF Pro Cycling liep er donderdagavond bij de Giro-presentatie opvallend bij. Niet vanwege de normaal al kleurrijke blauw en roze-shirts, maar vanwege een geheel nieuw tricot. Inclusief eend op de voorkant. 'Quack! Quack! Quack!', twitterde de excentrieke ploegbaas Jonathan Vaughters.

Het design komt van het skateboard-merk Palace Skateboards en is samen met sponsors Rapha en Cannondale ontwikkeld, zo staat te lezen op BikeRadar. Het shirt is een limited edition-uitgave voor deze Giro d'Italia. Het wordt gepresenteerd als de 'most millennial collab'. 

De aanwezige renners, waaronder Tanel Kangert en Simon Clarke, mochten zich bij de ploegenpresentatie al in het opvallende tenue hijsen. Teambaas Vaughters dacht er het zijne van. 'Welcome to the future bike nerds.' 

Update - 4 oktober 2020 (08.05 uur): UCI deelt stevige boete uit aan EF Pro Cycling voor dragen eendenshirts

De eendenshirts van EF Pro Cycling in de Giro zijn duidelijk niet in de smaak gevallen bij de UCI. Alle renners van de ploeg zijn namelijk door de internationale wielerbond beboet vanwege het dragen van ‘niet gepaste kleding’ tijdens de ploegenpresentatie. Het totaalbedrag komt neer op vierduizend Zwitserse frank, omgerekend ongeveer 3708 euro.

Ploegbaas Jonathan Vaughters denkt er in ieder geval het zijne van. ‘Jullie (UCI, red.) zijn toch altijd bezig met wat het beste is voor de sport, of niet?’, vertelt hij cynisch. Vaughters voegt er verder nog een sneer aan toe: ‘Ik hoop dat David Lappartient geniet van zijn diner op onze kosten.’

Normaal gesproken moet een ploeg toestemming vragen voor een verandering van het tenue bij de UCI. Volgens Vaughters is dit gebeurd. ‘Dat hebben we gedaan, maar zij beweren dat het niet zo is (lees: ze zijn het vergeten).’ De ploegbaas is echter optimistisch dat de situatie voor de start van etappe twee opgelost zal zijn. ‘Oh, het is opgelost voor morgen (zondag, red.)’, aldus Vaughters via Twitter.

Update II - 4 oktober 2020 (13.45 uur): UCI geeft uitleg over boete eendentenue

De soap rondom het eendentenue van EF Pro Cycling in de Giro d’Italia heeft een nieuwe wending gekregen. De UCI heeft in een persbericht gereageerd op de ophef over de fikse boete die de wielerbond uitdeelde aan de Amerikaanse ploeg vanwege ‘ongepaste kleding’. Volgens de UCI was het tenue tijdens de ploegenpresentatie niet hetzelfde als het ontwerp dat de ploeg had opgestuurd ter goedkeuring, vandaar de boete.

Vervolgens heeft de UCI EF Pro Cycling na overleg toegestaan om met het ‘verkeerde’ shirt aan de Giro te beginnen. Tenslotte wil de UCI benadrukken dat het boetebedrag voor de helft naar de UCI gaat en voor de andere helft naar de organisatie van de Giro.

Update III - 5 oktober 2020 (10.10 uur): Vaughters sneert naar UCI na statement

Jonathan Vaughters heeft op sociale media gereageerd op het verhaal van de UCI, waarin gesteld werd dat het definitieve tenue van EF Pro Cycling afweek van het ingediende ontwerp. Volgens de ploegbaas van de Amerikaanse formatie was alleen het logo van de nieuwe sponsor Palace Skateboards daarop niet te zien.

De voormalig Amerikaanse coureur geeft aan dat het tenue volgens de UCI-reglementen al maanden geleden is ingediend, maar dat het nog niet bekend mocht worden dat Palace Skateboards als sponsor gepresenteerd zou worden in de Giro d'Italia. 'We weten namelijk dat de UCI niet zo sterk is met vertrouwelijkheid', zo sneert hij. 'Dat is het geval hier.' 

Update IV - 15 oktober 2020 (08.50 uur): Eendenshirts razendsnel uitverkocht

EF Pro Cycling heeft de UCI-boete voor de eendenshirts in de Giro d'Italia snel terug verdiend. Via kledingmerk Rapha werd het shirt te koop aangeboden op internet, voor 145 pond. Binnen enkele minuten was de hele voorraad uitverkocht. Sterker nog: het shirt is zo populair dat het tricot via websites zoals Ebay alweer wordt doorverkocht voor honderden euro's.

EF-ploegbaas Jonathan Vaughters kan er op Twitter wel om lachen. 'Het is ongelofelijk hoe snel het shirt was uitverkocht. Ik denk niet dat ik dit ooit heb gezien in het wielrennen. Dit is nieuw voor mij, ik wist niet dat een nieuw shirt voor zoveel drama zou zorgen.'

(foto: Sirotti)

Lees 1 Reacties

Tags:

Reacties

Wout paraat
4 Oct 2020 om 19:19

De UCI is een oude mannen club die maar weinig oog hebben voor vernieuwing,ze maken zich druk om de hoogte van de sokken,de kleur van de kleding,de afmetingen van de bandjes enz enz,maar een fatsoenlijke parcours keuring ,nooit van gehoord.

Reageer


Meer nieuws