[Update] Flink gehavende Wackermann heeft ziekenhuis verlaten Giro d'Italia

[Update] Flink gehavende Wackermann heeft ziekenhuis verlaten

Door Joëlle Smeets 08 oktober 2020 | 08:50


(6 oktober 2020) Luca Wackermann is in de vierde etappe van de Giro d'Italia naar alle waarschijnlijkheid door een helikopter van de organisatie gevallen. Volgens ploegbaas Angelo Citracca vloog de TV-helikopter zo laag, dat de dranghekken op het parcours omver werden geblazen. De renner van Vini Zabù-KTM is naar het ziekenhuis vervoerd.

Na afloop zagen we een renner van Vini Zabù-KTM zonder beweging op het asfalt liggen. Op de RAI gaf men aan dat de Italiaan nauwelijks bij bewustzijn was. Vermoedelijk heeft hij een jukbeenbreuk en een snee onder de kin. Inmiddels is hij bij bewustzijn, maar kan hij zich weinig herinneren van de val. Wackermann werd in de tweede etappe, gewonnen door Diego Ulissi, nog knap vijfde.

Ook ploeggenoot Etienne van Empel was bij de val betrokken, al kwam hij er beter vanaf met wat sneden in zijn vingers. De Nederlander zat in de tweede etappe nog in de kopgroep van de dag, toen hij ook ten val kwam. Gelukkig kon hij zijn weg wederom vervolgen en finishte Van Empel uiteindelijk op meer dan dertien minuten van winnaar Arnaud Démare. Op Twitter laat hij weten vooral te hopen op goed nieuws van ploeggenoot Wackermann. 

Update - 6 oktober 2020 (20.48 uur): Wackermann heeft hersenschudding en kneuzingen na val door TV-helikopter

Een TV-helikopter blies in de vierde etappe dranghekken omver waardoor Luca Wackermann en Etienne van Empel van Vini Zabù - KTM tegen het asfalt vielen. Van Empel kwam er zonder noemenswaardige kleerscheuren vanaf, voor Wackermann zijn de gevolgen erger, zo blijkt uit bericht van de eigen ploeg. Volgens het eerste rapport uit het ziekenhuis kampt de Italiaan met een hersenschudding, een fractuur van de neusbeenderen, meerdere kneuzingen aan het gezicht, een gescheurde wenkbrauw en meerdere kneuzingen aan armen en benen. Wackermann brengt de aankomende nacht in het ziekenhuis door.

Update II - 7 oktober 2020 (08.38 uur): Wackerman zwaar gehavend, Bookwalter eist uitleg

Vini Zabú - Brado - KTM heeft een foto van de zwaar gehavende Luca Wackermann de wereld in gestuurd. De Italiaan werd dinsdag slachtoffer van een laagvliegende helikopter, die een dranghek de weg op blies. 'Gekwetst, gekneusd, afgeplakt, maar dit is een mooie glimlach', zo stelt zijn ploeg op dinsdagavond laat.

Ploegmaat Etiënne van Empel lag er ook bij, maar kan door in de Giro. Hij legt via zijn ploeg uit wat er gebeurde en hoe het met hem gaat. 'Vanuit mijn oogpunt nam de wind enorm toe in de laatste kilometers en vlogen de dranghekken in onze groep. Voor ik het wist, lag ik op de grond, net als Luca. Er was veel bloed, het zag er vreselijk uit. Na afloop las ik dat het om een helikopter ging', aldus Van Empel, met wie het naar omstandigheden goed gaat. 'Ik voel me vrij oké, ik heb alleen wat sneeën in mijn handen. Ik hoop dat ik er niet te veel problemen van ondervind en mee kan gaan in een ontsnapping deze Giro.'

Brent Bookwalter van Mitchelton-Scott ontkwam ternauwernood aan een val, maar dat maakte hem na afloop van de vierde etappe niet minder boos. 'We zien dit iedere keer weer. Het is makkelijk om de vinger naar anderen te wijzen, maar uiteindelijk is dit de Giro d'Italia, gerund door de RCS en de helikopter brengt beelden van hun wedstrijd. Als de RCS geen enkele invloed heeft op de helikopter-crew, aan wie moeten zij zich dan verantwoorden? Zijn het gewoon boeven die een helikopter besturen wanneer ze maar willen?', zo vraagt hij zich af bij Cyclingnews.

Volgens Bookwalter is het de verantwoordelijkheid van de organiatie om 'een veilige omgeving' te creëren voor de renners. 'Als ze de helikopter-piloten niet onder controle kunnen houden, dan hoeven wij geen helikopters meer in de race. TV-beelden zijn voor iedereen belangrijk, maar als we geen race zonder tv-beelden kunnen hebben, hoeven wij geen race. Het is bizar dat we jongens naar het ziekenhuis moeten sturen vanwege fouten die niet gemaakt hoeven te worden.'

Update III - 8 oktober 2020 (12:04 uur): Gehavende Wackermann heeft ziekenhuis verlaten

Luca Wackermann heeft donderdag het ziekenhuis mogen verlaten, meldt De Telegraaf. In de slotkilometers van de vierde etappe van de Giro kwam hij hard ten val door een laagvliegende TV-helikopter. 

In het ziekenhuis werden verschillende blessures vastgesteld bij de Italiaanse renner: een hersenschudding, een gebroken neusbeen, meerdere kneuzingen aan het gezicht en de lende, kneuzingen aan de lip en tandboog, aan de linkerwenkbrauw, aan de kin en rechterknie en verschillende schaafwonden aan zijn armen en benen. Ook wordt nog gevreesd voor een wervelbreuk, maar dat wordt nog verder onderzocht. (Foto: Sirotti)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws