Guerreiro de beste vluchter in negende Giro-rit, Kelderman oogt sterk Giro d'Italia

Guerreiro de beste vluchter in negende Giro-rit, Kelderman oogt sterk

Door Jannick van der Hooft 11 oktober 2020 | 16:12


Ruben Guerreiro heeft de negende etappe van de Giro d'Italia vanuit een vroege vlucht weten te winnen. Op de laatste beklimming van de dag was hij in de eindsprint sterker dan Jonathan Castroviejo. Wilco Kelderman pakte in de slotfase wat tijd terug op enkele concurrenten.

Na een relatief rustige dag mochten de renners zich in de negende etappe opmaken voor een stevige bergrit met aankomst bergop in Roccaraso. De beginkilometers van de koers waren echter grotendeels vlak, waardoor veel renners zich waagden aan een aanvalspoging. Filippo Ganna, drager van de bergtrui en erkend hardrijder, roerde zich veelvuldig, maar mocht niet vertrekken van het peloton.

Acht renners rijden weg na snelle openingsfase

Het leidde tot een openingsuur met een zeer hoge snelheid (50 kilometer per uur gemiddeld). Onder de vele aanvalspogingen was er zelfs één van Vincenzo Nibali te noteren, maar het peloton wilde hem geen millimeter gunnen. Zeven renners profiteerden van de situatie die hierna ontstond en vormden in meerdere delen de kopgroep van de dag: Eduardo Sepulveda, Jonathan Castroviejo, Ben O'Connor en Ruben Guerreiro kregen gezelschap van Larry Warbasse, Giovanni Visconti en Kilian Frankiny. De kopgroep had uiteindelijk al vijf minuten voorsprong, voordat Mikkel Bjerg met zijn poging begon. De Deen reed met een imponerende inspanning rap het gat dicht.

De acht renners pakten een voorsprong van maximaal 6.30 minuten bij elkaar. Achter hen regelden de mannen van Deceuninck-Quick-Step en Trek-Segafredo om beurten het tempo om op die manier Castroviejo, als best geklasseerde, niet al te veel tijd te gunnen. Op de eerste twee klimmen bleek Visconti twee keer de sterkste en sprokkelde veel punten voor de bergtrui. Virtueel nam hij de leiding over in dat klassement.

Bjerg opent finale, maar Guerreiro wint

Op de voorlaatste klim van de dag merkten de koplopers dat ze een beetje vaart moesten maken. Achter ze leek Trek-Segafredo plannen te hebben, maar de ploeg stopte vlak voor de top van de klim plots met rijden. Intussen was de kopgroep wel volledig uit elkaar geslagen. Castroviejo, Guerreiro, Frankiny, Warbasse en Bjerg reden weg van de anderen na een aanval van de Deen.

Op de slotklim bleven de vijf renners lang dicht bij elkaar tot het moment dat Castroviejo aanzette op zes kilometer van het einde. De INEOS-renner kreeg Guerreiro mee en samen reden ze richting de slotkilometer. Daarin lieten de twee mannen van het Iberisch schiereiland het aankomen op een eindsprint. Guerreiro wachtte lang in het wiel van Castroviejo, maar zette op tweehonderd meter van het einde aan. De Spanjaard kon de opkomende Portugees niet afhouden en moest genoegen nemen met de tweede plek.

Door zijn dagzege mocht Guerreiro nóg een prijs in ontvangst nemen. De renner van EF Pro Cycling kon door de punten bovenop de slotklim de bergtrui overnemen. Visconti heeft na afloop van de rit acht punten minder dan de nieuwe drager van de bergtrui. Ganna zakt naar plek vier, nog achter Castroviejo.

Lees verder onder de tweet.

Kelderman boekt kleine tijdswinst in finale

Bij de klassementsrenners liet Kelderman zien tot de favorieten voor de eindzege deze Giro d'Italia te behoren. Soeverein zette hij zijn ploeggenoten, die in groten getale aanwezig bleken te zijn, op kop. Het bleek een korte overname te zijn, waarna het tempo weer wat werd gedrukt. Dat opende ruimte voor Lucas Hamilton en Tao Geoghegan Hart om aan te vallen. Zij pakten een kleine voorsprong op de groep der favorieten.

Waar veel spektakel verwacht werd, baarde de slotklim uiteindelijk een muis. De rest van de klassementsrenners hielden elkaar scherp in de gaten en ondernamen geen enkele poging ervandoor te gaan. In de sprint kwam Kelderman nog sterk opzetten en pakte wat tijd op zijn naaste concurrenten. Almeida behield echter zijn leiding in het algemeen klassement. Steven Kruijswijk verloor wat tijd en zakte buiten de top tien. (Foto: Sirotti)

Uitslag etappe 9 Giro d'Italia 2020

1. Ruben Guerreiro
2. Jonathan Castroviejo +0.08
3. Mikkel Bjerg +0.58
4. Kilian Frankiny +1.16
5. Larry Warbasse "
6. Tao Geoghegan Hart +1.19
7. Lucas Hamilton +1.32
8. Wilco Kelderman +1.38
9. Jakob Fuglsang "
10. Jai Hindley "

Klassement na etappe 9 Giro d'Italia 2020

1. João Almeida
2. Wilco Kelderman +0.30
3. Pello Bilbao +0.39
4. Domenico Pozzovivo +0.53
5. Vincenzo Nibali +0.57
6. Jakob Fuglsang +1.01
7. Harm Vanhoucke +1.02
8. Patrck Konrad +1.11
9. Jai Hindley  +1.15
10. Rafal Majka +1.17

Bekijk de volledige klassementen hier.

Lees etappe 9 Giro d'Italia 2020 terug in onze liveblog

Laadt de liveblog niet? Druk dan op F5 of ververs uw pagina!

Live

Laden ..
Dit live blog is gestopt.

Bedankt!

Hartelijk dank voor het volgen van de negende etappe van de Giro bij In de Leiderstrui. Graag zien we u dinsdag na de rustdag weer terug!

Top-5

1. Guerreiro
2. Castroviejo
3. Bjerg
4. Frankiny
5. Warbasse.

Kruijswijk en Almeida

Kruiswijk en onder andere Almeida moeten wat tijd toegeven. Almeida behoudt wel de roze trui.

Kelderman

Kelderman is weer sterk. Hij komt van de favorieten als eerste over de streep, voor Fuglsang!

Guerreiro wint!

En Guerreiro doet het. Met een sterke acceleratie wint hij de negende etappe van de Giro!

0,5 km

Castroviejo en Guerreiro houden elkaar goed in de gaten. Guerreiro is op papier de explosievere renner.

1 km

Laatste kilometer voor Castroviejo en Guerreiro! Wordt het een derde zege voor INEOS of een eerste voor EF Pro Cycling?

Hamilton

Hamilton probeert de Giro van Mitchelton-Scott een beetje te redden door te stijgen in het klassement. Momenteel heeft hij een halve minuut over op de groep roze trui. Gaat hij dat volhouden

2 km

Castroviejo en Guerreiro zijn op het vlakke stuk voordat de laatste steile piek omhoog naar de finish volgt. Ze hebben nu een halve minuut op hun voormalig metgezellen.

4 km

Castroviejo en Guerreiro hebben vijftien seconden op de andere vluchters. Hamilton volgt met Hart op 2.22 en de roze trui-groep op 2.42. 

5 km

Gianluca Brambilla rijdt in dienst van Nibali zo hard op kop dat hij met Feline van Astana wegrijdt. Na even omkijken realiseert hij zich dat het wat langzamer moet. Hamilton en Hart rijden nog steeds voor de groep roze trui. 

6 km

Vanuit de favorietengroep is het Lucas Hamilton die aanvalt. Hij krijgt Tao Geoghegan Hart en een renner van Movistar met zich mee. 

6 km

Castroviejo nu met een aanval. Hij geraakt weg samen met Guerreiro!

6 km

In de kopgroep is het Warbasse die een eerste speldenprikje uitdeelt, maar hij komt niet weg.

7 km

Antonio Nibali neemt de leiding van Sunweb over in de groep der favorieten om tempo voor zijn broer Vincenzo te maken. 

8 km

De groep roze trui is ondertussen ook aan de klim begonnen. Sunweb maakt tempo voor Kelderman!

Nog even een profiel!

9 km

De kopgroep is begonnen aan de slotklim! Ze hebben nog altijd 3.51 op de achtervolgende groep. Dat een van de vluchters gaat winnen, staat dus wel vast!

Kruijswijk goed omringd

Kruijswijk heeft nog voldoende steun voordat hij het straks alleen moet doen!

10 km

Even de situatie voor de laatste klim begint:

Koplopers: 

Jonathan Castroviejo (INEOS Grenadiers)
Ruben Guerreiro (EF Pro Cycling)
Larry Warbasse (AG2R La Mondiale
Kilian Frankiny (Groupama FDJ)
Mikkel Bjerg (UAE Team Emirates)

+ 03.51

Groep roze trui

14 km

De koplopers gaan in vliegende vaart richting de laatste klim, de Roccaraso (9,6 km aan 4,4 procent. Het gemiddelde stelt weinig voor, maar dat komt door een vlak stuk voor de laatste kilometers. In de slotkilometer wordt het echt steil met elf procent!

18 km

En het verschil groeit zelfs naar 3.50 minuten. 

20 km

De vluchters hebben met nog twintig kilometer te gaan 3.38 minuten over op de groep roze trui. Dat zou genoeg moeten zijn, zeker gezien Trek stopte met tempo maken. 

22 km

Gek! Zo rijdt Trek-Segafredo flink op kop en zo stoppen ze er plots mee. Er wordt wat overlegd en de mannen van Deceuninck-Quick-Step nemen het voortouw weer.

27 km

We naderen de top van de beklimming. Trek-Segafredo blijft secondes van de voorsprong afsnoepen. Komen ze nog op tijd voor de dagoverwinning?

29 km

Kort de situatie in de koers. Tussen de koplopers rijden Sepulveda, O'Connor en Visconti nog. Hun exacte achterstand is op dit moment niet bekend.

Kopgroep
Jonathan Castroviejo
Ruben Guerreiro
Larry Warbasse
Kilian Frankiny

Peloton +3.52

32 km

In het peloton krijgen ook verschillende renners het moeilijk. Een bus zal spoedig gevormd worden.

Guerreiro

Guerreiro weet zijn karretje nét aan te haken bij de vier vooraan. O'Connor en Sepulveda lijken gezien.

34 km

Warbasse rijdt naar de koplopers toe, waar ook Frankiny was aangesloten. Visconti heeft het zichtbaar moeilijk.

35 km - Aanval Bjerg

Bjerg voelt zich extreem goed. Bij de voet van de klim trekt de jonge Deen even door. Hij krijgt Castroviejo met zich mee.

39 km

Het verschil wordt nu toch wel in een rap tempo verkleind. De koplopers hebben nog iets meer dan vier minuten met de volgende klim alweer in het zicht!

53 km

Visconti neemt ook op deze klim de volle buit mee en verstevigt zodoende zijn virtuele leiding in het bergklassement.

59 km

De voorsprong van de koplopers blijft gelijk. Nog altijd hebben de renners vooraan meer dan zes minuten op het peloton.

Regen

Het is weer begonnen met regegen. Almeida verbergt zijn roze trui onder een jasje.

Passo San Leonardo

We zijn beginnen aan de tweede gecategoriseerde klim van vandaag: de Passo San Leonardo. Met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,4 procent niet extreem lastig, maar de lengte van de klim (14,4 kilometer) zal zeker doorwegen op het eind.

Spektakel in Gent-Wevelgem?

Er wordt natuurlijk nog meer gekoerst vandaag. In de Leiderstrui houdt ook van die wedstrijd een liveblog bij. We vroegen collega Lex Kersten even naar de stand van de koers. Daar staat op dit moment spektakel te wachten!

'We hebben op dit moment nog de kopgroep van de dag met onder andere Mark Cavendish, maar de finale is begonnen! Van Aert en Van der Poel laten zich al goed van voren zien en er onstaan steeds meer scheurtjes in het peloton. Het lijkt een lastige dag te worden voor de sprinters die van tevoren dachten kans te maken. De derde keer Kemmelberg gaat straks vermoedelijk het verschil maken!'

71 km

Jakob Fuglsang zit even achter het peloton voor regenkleding of een plasje. Birdy zal scherp in de gaten houden of Trek-Segafredo dit keer geen gekke ideeën in zijn hoofd haalt...

75 km

Kopgroep
Jonathan Castroviejo
Ben O'Connor
Ruben Guerreiro
Eduardo Sepulveda
Larry Warbasse
Giovanni Visconti
Kilian Frankiny

Peloton +6.18

80 km

In het peloton neemt Deceuninck-Quick-Step de verantwoordelijkheid en houdt het gat met de koplopers op zes minuten. De vraag is of deze voorsprong genoeg is met alle hoogtemeters die nog moeten komen.

85 km

Weinig veranderingen in de koers. Hier werd verlekkerd meegekeken naar de liveblog van Gent-Wevelgem waar een bijzondere lunchtip werd gegeven voor een pindakaas-tosti. In de Giro kiezen we vandaag voor een Italiaanse variant hierop. Twee sneetjes bestreken met tomatensaus, afgemaakt met mozzarella en salami, afgemaakt met wat verse basilicum: ideaal om een zware sportdag mee door te komen!

Abandon Kochetkov

We meldden hem al in moeilijkheden, maar nu is het finito voor Pavel Kochetkov. De renner van CCC verlaat de koers. Het is niet duidelijk wat hem mankeert.

87 km

Bjerg heeft een dijk van een prestatie neergezet door het gat van vijf minuten razendsnel te overbruggen. Nu even bijkomen en er kan weer geklommen worden.

94 km

De tempoverhoging in het peloton heeft ervoor gezrogd dat de voorsprong van de koplopers iets kleiner is geworden. Men heeft nog zes minuten voorsprong op de grote groep. Bjerg nadert de koplopers inmiddels.

102 km

Het tempo in het peloton stijgt. De renners willen een goede positie verwerven voor de naderende afdaling. De mannen van Trek-Segafredo nemen het voortouw.

107 km - Top bereikt

Giovanni Visconti heeft een aardige punch in de benen en sprint in de kopgroep naar de punten op de eerste klim van de dag. De Italiaan neemt daarmee de virtuele leiding over in het klassement om de bergtrui.

Bjerg

Bjerg zet een stevige inspanning neer. De Deen komt tot op twee minuten van de kopgroep en maakt een sterke indruk.

De koplopers

114 km

UAE Team Emirates wil ook nog iemand in de kopgroep. Mikkel Bjerg gaat in de tegenaanval en probeert de vijf minuten te dichten. Ambitieus of érg goede benen?

116 km

Ook Frankiny komt erbij, we hebben dus zeven koplopers. De voorsprong is inmiddels gegroeid naar meer dan vijf minuten.

Samensmelting

De twee voorste groepen komen samen. Frankiny heeft nog moeite om het laatste gaatje te dichten.

115 km

Kopgroep
Jonathan Castroviejo
Ben O'Connor
Ruben Guerreiro
Eduardo Sepulveda

Achtervolgers +0.30
Larry Warbasse
Giovanni Visconti

Achtervolger +0.41
Kilian Frankiny

Peloton +3.50

Passo Lanciano

De eerste klim van de dag is de Passo Lanciano. De klim is 12,4 kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 7%.

In 2006 was deze klim het toneel van een finish bergop in de Giro d'Italia. Destijds won Ivan Basso.

Uitslag tussensprint

U had de uitslag van de tussensprint nog tegoed. Guerreiro pakte daar de punten weg voor zijn medevluchters. In het peloton sprokkelt Arnaud Démare nog vier puntjes voor zijn paarse trui.

123 km

Het valt niet stil: renners gaan in de tegenaanval. Larry Warbasse en Giovanni Visconti vormen een duo. Daarachter zien we ook opnieuw Kilian Frankiny.

126 km

De vier pakken een aardige voorsprong nu. Ze hebben anderhalve minuut op het peloton.

Nieuwe pogingen

Weer proberen vier mannen het. De voorsprong is bijna een halve minuut.

Ruben Guerreiro
Jonathan Castroviejo
Eduardo Sepulveda
Ben O'Connor

132 km

Het peloton reageerde snel op de aanval van Nibali en dat heeft ervoor gezorgd dat de rest van de koplopers ook weer ingelopen is. We naderen inmiddels de tussensprint.

Onduidelijkheid

Voorlopig onduidelijkheid over de plek van Nibali in de koers. Waar hij eerder in de kopgroep van vijf gemeld werd, lijkt hij daar nu niet meer bij te zitten. Jhonatan Narvaez is de overige naam voorin.

135 km

Spektakel! Gemeld wordt dat Vincenzo Nibali in de aanval gaat en in de kopgroep zit!

136 km

Maar nu wel! Movistar schuift twee mannen mee: Sergio Samitier en Davide Villella bevinden zich in een kleine kopgroep. Ook Jack Haig is van de partij.

Movistar ziet het niet zitten

Movistar heeft geen mannetje in de kopgroep zitten en besluit de achtervolging in te zetten. De Spaanse ploeg brengt de drie weer terug: we kunnen weer opnieuw beginnen met aanvallen.

142 km

De drie hebben nu vijftien seconden op het peloton. Alles kan nog gebeuren.

Kleine kopgroep

Drie renners hebben zich weten af te scheiden van het peloton, wordt dit hem dan?

Kopgroep
Josef Cerny
Matthew Holmes
Simon Pellaud

Eerste uur

We hebben het eerste uur in een razend tempo afgewerkt tegen een tempo van vijftig kilometer per uur!

151 km

Over ongeveer twintig kilometer staat de tussensprint gepland. Gaan de renners de boel rekken tot daar om vervolgens op de eerste klim van de dag de schifting te maken?

Hondenweer

Kopgroep van vier geneutraliseerd

We hadden eventjes vier koplopers, maar het peloton wilde ze niet laten gaan. Ganna zat er weer bij, net als Luca Chirico en Kilian Frankiny.

Gruppo compatto

Nog altijd geen kopgroep. Het wegdek begint straks al licht op te lopen!

Val Cataldo

En ook Dario Cataldo beleeft geen gelukkige start van de etappe. De organisatie meldt dat de Italiaan is gevallen.

Renners in moeilijkheden

Dit wordt een lange en slopende dag voor Pavel Kochetkov en Stephane Rossetto. De twee renners rijden al op drie minuten achterstand van het peloton.

176 km

Ganna blijft het inmiddels proberen. Hij zal ongetwijfeld de smaak te pakken hebben na zijn ritzege eerder deze week.

Regen aan de finish

Veel aanvallen

Het regent nu aanvallen in het peloton, niemand komt voorlopig écht weg.

Aanval Ganna

Filippo Ganna probeerde het even, maar de blauwe trui mocht nog niet vertrekken van de mannen in het peloton.

Nog geen kopgroep

Nog steeds geen noemenswaardigheden uit de koers. Het peloton is nog volledig.

Stilte voor de storm?

Het blijft nog even stil in de koers. Na vier kilometer rijden zit alles nog bij elkaar.

We gaan starten

Het is 10.30 uur, dus de renners gaan eraan beginnen. 208 kilometer met aankomst bergop. We hopen dat u er net zoveel zin in heeft als wij!

Psychologische oorlog Nibali en Fuglsang

We blijven even binnen het kamp van Trek-Segafredo. Jakob Fuglsang was op zijn zachtst gezegd not amused door de actie van de ploeg in de etappe van gisteren. Die twee zullen niet als vrienden de Giro verlaten...

Trek-Segafredo

Bij Trek-Segafredo hebben ze er in ieder geval al zin in. Een voorbode voor vanmiddag?

De favorieten

In de Leiderstrui verwacht voor vandaag een vluchter en geeft daarom Thomas De Gendt, Jack Haig, Ruben Guerreiro en Diego Ulissi een goede kans. Alle andere favorieten kunt u hier lezen.

Klimmen maar!

We gaan vandaag weer de bergen in! In onze voorbeschouwing leest u alles wat u van tevoren moet weten.

Start om 10.30 uur

De koers start vandaag al om 10.30 uur. De finish wordt verwacht rond 16.30 uur vanmiddag.

De dag van gisteren

De renners maken zich klaar voor de start, dus hebben wij nog even de gelegenheid om de dag van gisteren door te kunnen nemen. De dag verliep vrij rustig voor de renners in het klassement en uiteindelijk ging Alex Dowsett er als vluchter met de zege vandoor. João Almeida kwam niet in de problemen, maar moet vandaag een stuk meer aan de bak...

Benvenuto!

Goedemorgen iedereen! Welkom bij de liveblog van In de Leiderstrui voor de negende etappe in de Giro d'Italia. Met zoveel mooie sport op televisie deze dag hoeft u van de ontwikkelingen in de koers niet te missen. Net als u hopen we op veel spektakel, ga er lekker voor zitten.


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws