Narváez wint ijskoude rit 12 in Giro, Kelderman doorstaat slijtageslag van NTT Giro d'Italia

Narváez wint ijskoude rit 12 in Giro, Kelderman doorstaat slijtageslag van NTT

Door Bram van der Ploeg 15 oktober 2020 | 16:50


Jhonatan Narváez heeft de twaalfde etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De 23-jarige renner van INEOS Grenadiers besliste in een ware slijtageslag de rit vanuit de vlucht, door een lekke band bij Mark Padun. Bij de favorieten maakte NTT Pro Cycling er een loodzware dag van, maar zonder veel effect. 

Vooraf werd er lang gesproken over deze etappe, want met al die beklimmingen zou het heel erg zwaar worden. Tel daar de regen, de kou en de wind bij op en alle ingrediënten waren aanwezig voor een slijtageslag. Dat werd het ook, al was de openingsfase van de 204 kilometer lange etappe nog vrij rustig. Er reden na een snelle start dertien renners weg, met daarbij Etiënne van Empel. Héctor Carretero kwam er als veertiende vluchter later nog bij, mede door een heleboel plakbidonnen...

Van Empel en co krijgen een kwartiertje, NTT voert tempo op

Met nog 140 kilometer voor de wielen hadden Van Empel (Vini Zabù), Carretero (Movistar), François Bidard (AG2R), Simon Pellaud (Androni), Manuele Boaro (Astana), Mark Padun (Bahrain McLaren), Cesare Benedetti (BORA), Joey Rosskopf (CCC), Jesper Hansen (Cofidis), Simon Clarke (EF), Albert Torres Barcelo (ook Movistar), Victor Campenaerts (NTT), Narváez (INEOS) en Maximiliano Richeze (UAE) bijna een kwartier voorsprong bij elkaar. Maar dat zou niet lang duren...

Na twee ongecategoriseerde puisten en één gecategoriseerde klim was het tijd voor NTT Pro Cycling. Al op 124 kilometer van het einde nam de ploeg van Domenico Pozzovivo het heft in handen, met daar nog een achterstand van ruim dertien minuten naar de kopgroep. Die achterstand werd in de kilometers daarna rap kleiner. Met nog 108 kilometer voor de wielen hadden de veertien leiders nog een dikke zeven minuten speling over. 

Nibali en Fuglsang geïsoleerd

Richting de laatste honderd kilometer ging het vooraan los. Narváez, Pellaud, Padun, Benedetti en Richeze namen de benen en daarna veranderde de samenstelling vooraan constant. Onder de streep maakte het weinig uit, want na drie gecategoriseerde beklimmingen bleef er sprake van veertien leiders, waarbij Pellaud op alle beklimmingen de maximale bergpunten verzamelde. De regen, kou en wind hakten er ondertussen wel degelijk in, vooral in het peloton. NTT bleef tempo maken, waardoor het pak heel rap uitdunde. 

Op de voorlaatste klim, de Madonna di Pugliano op dertig kilometer van het einde, bleek al snel dat Vincenzo Nibali en Jakob Fuglsang in het peloton geïsoleerd kwamen te zitten. NTT, Team Sunweb en Deceuninck-Quick-Step toonden hun spierballen met drie of zelfs vier man bij de besten. Terwijl Nibali en Fuglsang hun eigen regenjas en bidons moesten halen bij de auto, hield NTT het tempo hoog, waardoor er ook geen renners konden terugkeren. Het kwam aan op de laatste klim van de dag. Iedereen wachtte op de aanval van Pozzovivo op deze San Giovanni in Galilea.

Narváez en Padun mogen het uitmaken, favorieten gaan niet los

Vooraan was de boel toen allang ontploft. Omdat het peloton steeds dichterbij kwam, ging Narváez op 65 kilometer van de finish opnieuw op de pedalen staan en een boel geknok en wisselingen later kwam de man van INEOS samen met Padun aan de kop. Clarke was lang de enige die in de buurt bleef, maar de man van EF Pro Cycling zag het elastiek uiteindelijk breken richting de finale. Ook de andere vroege vluchters, waaronder Van Empel, konden het vergeten.

Op de top van de San Giovanni in Galilea waren Narváez en Padun nog in volle strijd, totdat Padun op 26 kilometer van het einde lek reed in de afdaling. Mechanische pech leek zo de strijd om de dagzege te beslissen, en bij de favorieten? Daar bleef het gek genoeg rustig. Het temporijden van NTT had uiteindelijk niet superveel effect, al viel Pozzovivo nog wel even aan. De andere favorieten lieten hem echter niet gaan, waardoor het elite-groepje samen op de top van de slotklim kwam. Hun achterstand naar de kop was daar dik zes minuten. 

Narváez en Padun in man-tegen-man, Almeida toont spierballen

Narváez had door de lekke band een half minuutje voorsprong cadeau gekregen, maar het kleine manneke van INEOS moest na de afdaling nog een dikke twintig kilometer over vlakke wegen naar de finishlijn. Hij zette de grote plaat erop, maar Padun ging achter hem in de tijdrithouding liggen. De Oekraïner kwam met de kilometer dichterbij Narváez, maar uiteraard deden de benen bij iedereen pijn. Met nog negen kilometer te gaan, was het verschil tien seconden en werd het zo een schitterend man-tegen-man-gevecht. 

Narváez vond, mede door een motor voor zijn neus een tweede adem in die fase. Padun had duidelijk alles gegeven en stortte uiteindelijk toch in, in het zicht van de haven. Narvaéz liep uit naar zestien, achttien, twintig, 24 seconden en kon zo uiteindelijk zijn armen in de lucht steken. Bij de favorieten toonde het Deceuninck-Quick-Step van João Almeida nog even zijn spierballen, door de kop te nemen met nog voldoende ploegmaats daar. Onderlinge verschillen kwamen er niet veel, met bijna alle namen uit de top-10 van de klassement met elkaar over de finish. Alleen Hermann Pernsteiner viel weg uit de rangschikking. (foto: Sirotti)

Uitslag etappe 12 Giro d'Italia 2020

1. Jhonatan Narváez 
2. Mark Padun +1.08
3. Simon Clarke +6.50
4. Joey Rosskopf +7.30
5. Simon Pellaud +7.43
6. Brandon McNulty +8.25
7. Patrick Konrad ''
8. Ruben Guerreiro ''
9. João Almeida ''
10. Tao Geoghegan Hart ''
12. Wilco Kelderman ''

Klassement na etappe 12 Giro d'Italia 2020

1. João Almeida
2. Wilco Kelderman +0.34
3. Pello Bilbao +0.43
4. Domenico Pozzovivo +0.57
5. Vincenzo Nibali +1.01
6. Patrick Konrad +1.15
7. Jai Hindley +1.19
8. Rafal Majka +1.21
9. Fausto Masnada +1.36
10. Jakob Fuglsang +2.20

Check alle klassementen!

Lees etappe 12 in de Giro d'Italia 2020 terug in onze liveblog

Live

Laden ..
Dit live blog is gestopt.

Bedankt!

Bedankt voor het volgen van de twaalfde etappe van de Giro bij In de Leiderstrui. We zien u graag morgen weer terug!

Favorieten binnnen

De groep der favorieten is ook binnen om ruim 8.30 minuten. João Almeida blijft dus gewoon leider en Wilco Kelderman is nog steeds tweede!

Top-5

1. Jhonathan Narvaez
2. Mark Padun
3. Simon Clarke
4. Joey Rosskopf
5. Simon Pellaud

Beelden Narvaez

Nog even de finishbeelden van Narvaez!

Clarke

Simon Clarke is ondertussen als derde over de streep gekomen.

Tijdslimiet

Het was een harde koers vandaag en verschillende renners moesten vroeg lossen. Die zullen nog wel even moeten doorrijden. 

Padun

Padun is als tweede binnen. Nooit een fijne plek, maar met de beslissende lekke band al helemaal niet. 

Narvaez wint!

En hij is binnen! Hij doet zijn regenjack nog even los om zijn sponsor INEOS Grenadiers nog even goed te laten zien. 

Laatste kilometer!

Narvaez is begonnen aan de laatste kilometer. Met een voorsprong van vijftig seconden kan hij lekker genieten van zijn eerste overwinning in een grote ronde!

Dramadag voor Padun

Het zal inderdaad wel een paar dagen pijn doen...

3 km

Narvaez is er bijna. Nog drie kilometer en hij heeft met veertig seconden op Padun een veilige marge.

6 km

In de groep van de favorieten wordt rustig gereden. Deceuninck-Quick-Step heeft de leiding en rijdt op bijna zeven minuten van de kop van de koers. 

7 km

Padun is definitief geknakt. Zijn achterstand loopt op tot een halve minuut... Narvaez lijkt dus te gaan winnen, nog wel even op de fiets blijven en geen lekke band krijgen. 

8 km

Padun valt na zijn snelle opmars stil. Het verschil groeit naar ruim vijftien seconden. 

9 km

Narvaez deelt nu weer een tikje uit. Dertien seconden is het verschil.

Ecuador hoopt

Ze steunen Narvaez vanuit Ecuador volop, maar Padun werkt niet mee. Hij komt tot tien seconden.

Padun komt eraan!

Padun kan naast goed klimmen ook goed hardrijden. Hij heeft het verschil met Narvaez namelijk gehalveerd! Nog vijftien seconden. 

15 km

Het verschil tussen Narvaez en Padun blijft met 26 seconden nagenoeg gelijk. De groep roze trui rijdt op 6.46. 

Evenepoel trots op ploeg

Remco Evenepoel geniet thuis van het rijden van zijn ploeg, dat met vier man in de groep der favorieten inderdaad sterk bezig is.

19 km

Narvaez nog steeds solo aan de leiding. De achterstand van Padun is een halve minuut. Kan de Ukraïner nog terugkeren?

Beelden Padun

Narvaez

Door de lekke band kan Narvaez de zege bijna niet meer ontgaan en wordt hij waarschijnlijk na Caicedo de tweede Ecuadoraan die in deze Giro een etappe wint. 

Padun lekke band!

Dikke pech voor Padun vooraan. Hij heeft een lekke band in de afdaling, hij ging al bijna onderuit in een bocht, maar bleef knap overeind.

Tegenvallende laatste klim...

We hadden inderdaad op iets meer van Pozzovivo gehoopt.

27 km

De favorieten zijn boven. Pozzovivo kon het werk van zijn ploeggenoten niet belonen met een sterke aanval. Waarschijnlijk is de explosiviteit er door de regen wel van af bij de renners...

27 km

De knechten van Pozzovivo zijn op en nu gaat de kleine Italiaan zelf op kop, maar de rest kan nog goed mee.

29 km

Gelukkig, daar zijn weer beelden! Er is echter nog niks gebeurd, want NTT rijdt nog steeds op kop van de kleine groep. 

29 km

Door de slechte weersomstandigheden zijn er even geen beelden van de favorieten. Spijtig, want op deze klim moet het gebeuren.. Gelukkig zijn er wel beelden van de top!

30 km

Narvaez en Padun zijn alweer boven. De Ecuadoraan pakt de meeste punten. Van de rest van de vluchters hebben de twee niks meer te vrezen, want Clarke rijdt als eerste achtervolger op ongeveer twee minuten. De favorieten rijden op 6.46.

32 km

De favorieten zijn begonnen aan de laatste klim! NTT gaat nog steeds voluit voor Pozzovivo. Hij zal echter zo wel zelf moeten gaan.

32 km

Bilbao heeft na zijn pech weer de aansluiting bij de overige favorieten gemaakt. 

33 km

Narvaez en Padun zijn ondertussen bezig aan de e San Giovanni in Galilea. De favorieten beginnen ook bijna, ze rijden op een ruime zeven minuten van de twee koplopers.

33 km

Simon Clarke moet achter de twee koplopers van fiets wisselen. In het zeer uitgedunde peloton is ook Pello Bilbao het slachtoffer van mechanische pech. 

34 km

Narvaez en Padun lijken het te mogen gaan uitmaken vandaag, wie had dat gedacht? Clarke zit nog op 35 seconden, de overige vroege vluchters zijn wel gezien op bijna drie minuten. Het peloton geeft plots 6.28 minuten toe...

36 km

We gaan bijna beginnen aan de laatste klim van de dag, de San Giovanni in Galilea. Deze klim is 'maar' 4,7 kilometer lang en stijgt aan 5,6 procent gemiddeld. Het is de laatste kans voor de favorieten om nog iets te proberen. 

39 km

De groep favorieten heeft dus weer wat tijd ingeleverd richting de kop. Er werden net heel wat regenjasjes aangedaan, gegeten... Moet ook gebeuren! 

40 km

De situatie, bij het ingaan van de laatste 40 kilometer

Narvaez en Padun

+0.35

Simon Clarke

+0.50 van de kop

Bidard, Boaro, Rosskopf, Hansen en Van Empel 

+5.45 van de kop

Groep favorieten

MATERIAALPECH FUGLSANG

Jakob Fuglsang moet van de fiets met materiaalpech. Hij moet in z'n eentje terug naar het peloton, want er zijn dus geen ploegmaats meer van Astana. 

Wie zitten er nog bij de favorieten?

Deze renners zitten nog in het pelotonnetje: Fuglsang (Astana), Bilbao (Bahrain McLaren), Konrad, Majka (beide BORA), Almeida, Honoré, Knox, Masnada (allen Deceuninck), Guerreiro (EF), Samitier, Pedrero (Movistar), Pozzovivo, O'Connor, Campenaerts (allen NTT), Dennis, Geoghegan Hart (beide INEOS), Kelderman, Hamilton, Hindley (allen Sunweb), Nibali (Trek) en McNulty (UAE).

Nibali en Fuglsang geïsoleerd

We zeiden het al, maar Vincenzo Nibali en Jakob Fuglsang hebben geen ploegmaats meer vooraan. Dat geldt zeker niet voor Wilco Kelderman, Domenico Pozzovivo en João Almeida. Sunweb, NTT en Deceuninck zitten allemaal nog met meerdere renners vooraan. 

50 km

Nog VIJFTIG (!) kilometer te gaan. De situatie:

Padun en Narvaez

+0.17 naar de kop

Bidard, Pellaud, Clarke, Boaro, Rosskopf, Hansen en Van Empel

+4.20 naar de kop

Groep favorieten

50 km

Magnefiek werk van Van Empel, die na zijn lekke band terugkeert bij de achtervolgende groep! Wat een chaos, overal renners en overal koers! 

51 km

Ja, dat krijg je dus. Fuglsang moet zelf zijn regenjas gaan halen bij de auto, zonder ploegmaats bij zich. Boaro rijdt er nog wel ergens voor, die zal zich zo toch wel laten afzakken?

51 km

Narvaez en Padun gaan op en over Clarke vooraan. Alleen Bidard, Pellaud, Boaro, Rosskopf en Hansen er nog achter. 

52 km

Daar is Campenaerts. De tijdrijder heeft zich laten afzakken en slingert nu de motor aan voor Pozzovivo. Het peloton is allang geen peloton meer, maar gewoon een groepje favorieten. Nibali en Fuglsang zitten allebei al zonder ploegmaats. 

52 km

Clarke rijdt er niet ver voor hoor. We rijden nu op een ongecategoriseerd pukkeltje en de zeven achtervolgers kunnen Clarke bijna aanraken. 

53 km

Simon Clarke is ondertussen in de aanval gegaan in de afdaling! De man van EF Pro Cycling heeft zeven renners achter zich aan. De situatie:

Clarke

+0.10 naar de kop

Bidard, Pellaud, Boaro, Padun, Rosskopf, Hansen en Narvaez

+1.00 naar de kop

Benedetti, Campenaerts, Torres, Van Empel

+3.55 naar de kop

Peloton

LEK ETIËNNE VAN EMPEL

Pech voor Etiënne van Empel! De Nederlander zat vlak achter de kopgroep en rijdt lek. Dat lijkt over en sluiten...

57 km

Het is echt een slijtageslag vandaag! Het peloton is op 57 kilometer van de finish nog maar 20 á 30 man groot. 

Bergpunten Madonna di Pugliano

Daar is de kopgroep boven! 

1. Simon Pellaud - 9 punten
2. Jesper Hansen - 4
3. Joey Rosskopf - 2
4. Mark Padun - 1

64 km

De kopgroep van zeven is bijna boven, en reken maar dat Pellaud andermaal voor de 9 punten gaat. Ze kunnen maar beter opschieten, want de voorsprong slinkt heel snel. Nog 4.33 minuten! Louis Meintjes nu op kop voor NTT.

65 km

Narvaez valt aan vooraan! De zeven koplopers zijn aan elkaar gewaagd, de versnelling van de man uit Ecuador heeft geen effect. 

65 km

Vijf minuten! NTT slaagt er ook op deze klim weer in om de achterstand snel te verminderen als de weg omhoog loopt. Knap werk van de mannen van Bjarne Riis vandaag!

68 km

Het is echt vreselijk weer, en het wordt met het uur erger. Regen was er al, maar er staat ook een stevige wind. De Giro in oktober, ik denk niet dat de organisatie het ooit nog eens wil...

69 km

Ilnur Zakarin was zojuist weer gelost na de vorige afdaling, je verzint het niet hè. Maar de Rus is andermaal teruggebracht door zijn ploegmaats. Je kunt je toch niet voorstellen dat Zakarin met de beste klassementsrenners gaat binnenkomen vandaag.

Amanuel Ghebreigzabhier

Als journalist hoop je zijn naam niet te vaak te hoeven schrijven, maar vandaag is het dan zo ver. Amanuel Ghebreigzabhier leidt het peloton, dus hierbij zijn eervolle vermelding!

70 km

Vooraan hadden we constant andere samenstellingen, maar op de klim is nu wel duidelijk welke zeven het sterkst zijn: Bidard, Pellaud, Boaro, Padun, Hansen, Rosskopf en Narvaez rijden voorop. Benedetti zit daar twintig seconden achter. 

70 km

We zijn begonnen aan de Madonna di Pugliano, van derde categorie! 9,1 kilometer klimmen aan 5,9 procent. De achterstand van het peloton naar de voorste groep is 6.11 minuten. 

72 km

De situatie:

Pellaud, Benedetti, Rosskopf

+0.25

11 achtervolgers

+6.12

Peloton met favorieten

74 km

Pellaud heeft vooraan gezelschap gekregen van Benedetti van BORA. Rosskopf zit daar weer vlak achter. 

76 km

Het peloton (lees: NTT) komt op 5.53 minuten door op de top van de derde gecategoriseerde beklimming. Zo heeft de ploeg weer een dikke minuut van de voorsprong af gereden. 

78 km

Simon Pellaud sprintte naar de bergpunten en knalt nu naar beneden in de afdaling. Daarmee hebben we één leider. Campenaerts en Rosskopf zitten er achter, met de andere vluchters (inclusief Richeze) dichtbij. 

Simon Pellaud - Androni

Simon Pellaud heeft inmiddels 21 bergpunten bij elkaar gefietst vandaag. Tel daar zijn bestaande 9 bij op en hij komt op 30. Daarmee doet hij een goede zaak, maar nogmaals: Ruben Guerreiro staat op 86 punten. 

Bergpunten Perticara

De kopgroep is boven op de derde gecategoriseerde klim van de dag. De punten zijn zo verdeeld:

1. Simon Pellaud - 9 punten
2. Etiënne van Empel - 4
3. Jesper Hansen - 2
4. Joey Rosskopf - 1

84 km

6.36 minuten... NTT haalt weer een minuut van de achterstand af, op het moment dat de weg weer omhoog loopt. Het wordt penibel voor de leiders, of doet NTT dit alleen om het peloton wat op te roken? 

85 km

Richeze lijkt nu toch weer richting de kopgroep te rijden, wat erop duidt dat het daar niet super hard gaat. In het peloton consolideert NTT vooralsnog, op 7.28 minuten. 

86 km - De kopgroep in namen

Na een kort stukje afdalen in de klim, rijden we nu weer omhoog. Vooraan hebben Campenaerts en Torres de aansluiting met de kopgroep hervonden. Richeze is er wel definitief af. Daarmee hebben we nog dertien koplopers:

François Bidard (AG2R), Simon Pellaud (Androni), Manuele Boaro (Astana), Mark Padun (Bahrain McLaren), Cesare Benedetti (BORA), Joey Rosskopf (CCC), Jesper Hansen (Cofidis), Simon Clarke (EF), Albert Torres Barcelo, Héctor Carretero (beide Movistar), Victor Campenaerts (NTT), Jhonatan Narvaez (INEOS) en Etienne Van Empel (Vini Zabù).

87 km

Zakarin is terug, maar er zijn ook een heleboel renners gelost vandaag. Onder hen ook Peter Sagan, die dus niet voor sprintpunten kan meedoen vandaag. Of hij moet nog terugkeren...

Ilnur Zakarin

De afdaling lag nat, dus verliest Ilnur Zakarin tijd. De Rus rijdt altijd vierkant naar beneden en moet nu dus een gat zien dicht te rijden. Hij is de nummer twaalf uit het klassement. 

92 km

De kopgroep verandert constant van samenstelling in deze fase. Er wordt doorgereden, want dat doet men in het peloton ook. Elf leiders en drie mannen die niet mee kunnen. Campenaerts, Torres en Richeze moeten een gat laten. 

98 km

We zijn beneden en gaan beginnen aan de derde gecategoriseerde klim van de dag. Het verschil is in de afdaling vrij gelijk gebleven, rond de 7.40 minuten. Kan NTT er weer een hap vanaf doen?

Sorteert Pozzovivo voor op einde Giro?

103 km

Vijf renners vooraan nu: Narvaez, Pellaud, Padun, Benedetti en Richeze. De andere negen zitten er kort achter. 

104 km

Regen! Terwijl het peloton bezig is aan een klein oplopend knikje in de afdaling, doen veel renners hun regenjas aan. Het is koud en de regen draagt daar zeker aan bij. 

106 km

Aanval Narvaez in de kopgroep! De man van INEOS gooit het tempo eens goed de lucht in en daardoor scheurt de hele voorste groep uit elkaar. Van Empel lijkt in ieder geval niet mee te kunnen. 

Albert Torres Barcelo

Albert Torres Barcelo baarde opzien op de klim van zojuist, door van links naar rechts omhoog te fietsen. De reden is onbekend, maar veel stemmen zeggen: hij wil de fans langs de kant van de weg houden. Zo ja, dan is dat een sterk statement!

108 km

We gaan afdalen en daarna meteen wéér klimmen! De Perticara van derde categorie staat dan voor de deur. Gaat NTT het gat daar nog verder dichten?

109 km

Uiteraard is het peloton niet meer volledig door dit tempo. Achteraan gaan er hele plukken renners af.

109 km

Nog maar 7.36 minuten voor de veertien leiders, de minuten vliegen er werkelijk af door het werk van NTT Pro Cycling! 

Simon Pellaud - Androni

Simon Pellaud is op de eerste twee beklimmingen dus als eerste boven gekomen. Dat is samen goed voor 12 punten. Daarmee komt hij op 21, nog steeds 63 punten minder dan bergkoning Ruben Guerreiro. 

Bergpunten Barbotto

Ook de tweede gecategoriseerde klim van de dag is soldaat gemaakt. De uitslag op de klim van derde categorie:

1. Simon Pellaud - 9 punten
2. Etiënne van Empel - 4
3. Joey Rosskopf - 2
4. Cesare Benedetti - 1

113 km

Op de Barbotto rijdt het peloton, onder leiding van NTT, verder naar de kopgroep toe. Wat ooit bijna een kwartier was, is nu nog 9.10 minuten. Nog steeds een flink gat, maar ook nog 113 kilometer te gaan!

116 km

Onder de elf minuten! Het is nog steeds een lichtjaar, maar NTT Pro Cycling maakt de koers in ieder geval hard en dat juichen we toe! Opdat we niet op honderd kilometer van het einde al weten dat het voor de kopgroep zal zijn. KOERS!

118 km

Karsten Kroon heeft de stopwatch ingedrukt op het moment dat NTT Pro Cycling op kop van het peloton kwam en de conclusie is duidelijk: "Ze hebben er anderhalve minuut af gereden in zes kilometer. De kopgroep is zéker niet buiten schot."

121 km

Na de snelle afdaling vervolgt de kopgroep meteen met de Barbotto; 4,5 kilometer aan 8,1 procent. Dat is geen misselijke klim dus!

124 km

Terwijl de veertien koplopers zich in de afzink storten, is het peloton bezig aan de eerste gecategoriseerde klim van de dag. En Domenico Pozzovivo heeft plannen. NTT heeft zich op kop gezet. 

Bergpunten Ciola

De bergpunten op de top van de Ciola, van vierde categorie:

1. Simon Pellaud 3 punten
2. Etiënne van Empel 2
3. Maximiliano Richeze 1

129 km

Nog een kilometer klimmen en dan zijn we op de top van de eerste gecategoriseerde klim van de dag. De Ciola was 6,3 kilometer lang aan 6,1 procent gemiddeld. De veertien koplopers gaan hem gezamenlijk ronden. 

Hoe Carretero richting de kopgroep reed...

Haha!

141 km

Het is hem gelukt hoor! Met wat plakbidonnetjes hier en daar is Héctor Carretero bij de kopgroep aangekomen. We hebben nu dus veertien leiders. 

François Bidard (AG2R), Simon Pellaud (Androni), Manuele Boaro (Astana), Mark Padun (Bahrain McLaren), Cesare Benedetti (BORA), Joey Rosskopf (CCC), Jesper Hansen (Cofidis), Simon Clarke (EF), Albert Torres Barcelo, Héctor Carretero (beide Movistar), Victor Campenaerts (NTT), Jhonatan Narvaez (INEOS), Maximiliano Richeze (UAE) en Etienne Van Empel (Vini Zabù).

146 km

De weg loopt voor de tweede keer vandaag serieus omhoog, maar er valt ook op deze klim nog geen bergpunt te verdienen. De voorsprong van de dertien loopt al op naar elf minuten. 

149 km

Deceuninck-Quick-Step doet het lekker rustig aan so far. We gaan al richting de tien (!) minuten voorsprong voor de kopgroep... Carretero komt ietsje dichterbij. Hij zit op 1.35!

153 km

Meer dan vijftig kilometer achter de rug en de kopgroep heeft bijna acht minuten bij elkaar! De arme Carretero rijdt nog steeds op een kleine twee minuten. Misschien kan de Spanjaard wat dichterbij komen als de weg straks voor de tweede keer (ongecategoriseerd) omhoog loopt!

161 km

De kilometers vliegen er af, met de eerste ongecategoriseerde puist al achter de kiezen. De kopgroep van dertien heeft al dik vijf minuten voorsprong op het peloton. Carretero fietst nog steeds op 1.40 van de leiders...

Tumult in Giro d'Italia neemt toe

Gaan we de finish in Milaan wel halen...?

169 km

Het peloton laat de kopgroep niet te ver weg rijden. Dik twee minuten voor de dertien leiders. Carretero zwemt er tussenin, maar heeft nog een dikke anderhalve minuut te overbruggen.

171 km

Héctor Carretero heeft er als enige geen vrede mee dat de kopgroep van dertien is weggereden. Hij is in het tegenoffensief gegaan, maar moet wel een flinke kloof overbruggen. Movistar heeft al wel Albert Torres vooraan.

174 km - De kopgroep in namen

Het heeft een kleine dertig kilometer geduurd, maar we hebben een kopgroep van dertien! Gaan deze mannen strijden om de dagzege?

François Bidard (AG2R), Simon Pellaud (Androni), Manuele Boaro (Astana), Mark Padun (Bahrain McLaren), Cesare Benedetti (BORA), Joey Rosskopf (CCC), Jesper Hansen (Cofidis), Simon Clarke (EF), Albert Torres Barcelo (Movistar), Victor Campenaerts (NTT), Jhonatan Narvaez (INEOS), Maximiliano Richeze (UAE) en Etienne Van Empel (Vini Zabù).

178 km

Nieuw initiatief, ditmaal dertien renners in de aanval. Voorsprong is nu meteen wat groter, met veertig seconden. Bidard, Pellaud, Boaro, Padun, Benedetti, Rosskopf, Hansen, Clarke, Torres, Campenaerts, Narvaez, Richeze en Van Empel. Veel mannen uit de kopgroep van zojuist dus ook...

180 km

NOPE! Alles is terug bijeen, met 24 kilometer achter de kiezen in het eerste half uur...

183 km

Chirico, Padun, Fiorelli, Gradek, Morton, Dibben, Hansen, Torres, Campenaerts, Richeze en Van Empel worden gemeld. Echt weg komen ze nog niet, maar met Padun als enige binnen het uur in het algemeen klassement, is er in ieder geval geen dreiging voor Almeida. 

184 km

Elf seconden nu voor een groep van twaalf, met daarbij onder meer Rohan Dennis, Mark Padun en Etiënne van Empel! 

186 km

Aanval na aanval, maar er komt niemand echt weg. We kunnen nog niet echt spreken van namen, zonder livebeelden en alleen een feed vanuit de organisatie. Maar het is duidelijk dat iedereen mee wil zitten vandaag!

197 km

Geen succes, het peloton vliegt in razende vaart door de openingskilometers. Dan moet je solo van goeden huize komen.

200 km

Eerste aanval is van Matthew Holmes (Lotto Soudal)!

200 km

Eerste aanval is van Matthew Holmes (Lotto Soudal)!

204 km

Go!

Neutrale zone

De renners zitten op de fiets voor de eerste neutrale kilometers. Dan zal de vlag worden gezwaaid voor de 204 kilometer van vandaag!

Blauwe trui - Ruben Guerreiro

Volop strijd om de bergtrui vandaag? Dat verwachten wij wel. Er vallen heel veel punten te rapen en Ruben Guerreiro wordt in het klassement op de hielen gezeten door nummer twee Giovanni Visconti. Allebei in de vlucht van de dag? Of komt er nog een derde renner bij die vandaag punten gaat pakken? We gaan het allemaal meemaken...

Paarse trui - Arnaud Démare

Alle ogen zijn weer gericht op Peter Sagan. De Slowaak liep eergisteren flink in op Arnaud Démare, met een schitterende ritzege. Démare stelde gisteren orde op zaken door een sprintetappe te winnen. Wie deelt vandaag uit in de strijd om het paars? De kloof is 36 punten...

Roze en witte trui - João Almeida

Dag tien voor João Almeida en zijn roze en witte trui. Hij zal vandaag weer getest worden, al is zijn voorsprong in het algemeen klassement nog vrij fors richting Wilco Kelderman. De Nederlander zal een halve minuut goed moeten maken. Bovendien wees Almeida in een interview al naar zijn sterke ploeg. 'Met Masnada en Knox hebben we meer opties.' Dat klopt, want Masnada staat negende, Knox zeventiende.

Favorieten etappe 12 Giro d'Italia

Aanvallers, klassementsrenners of toch een sprinter met klimbenen? Het kan allemaal vandaag!

Klassementen Giro d'Italia

Neem nog even een kijkje in de klassementen, want die zullen er na vandaag toch wel anders uitzien...

Voorbeschouwing etappe 12 Giro d'Italia

Dit staat het peloton vandaag te wachten. Dat kan niet anders dan spektakel opleveren, toch?

Buongiorno!

Goedemorgen en welkom bij de liveblog voor de twaalfde etappe in de Giro d'Italia! 204 kilometer en héél veel hoogtemeters vandaag!


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws