Bouwman kritisch op Giro-organisatie: 'Zaten met vijf teams in de eetzaal' Giro d'Italia

Bouwman kritisch op Giro-organisatie: 'Zaten met vijf teams in de eetzaal'

Door Wilbert van der Velde 15 oktober 2020 | 17:51


Koen Bouwman was misschien wel in de vorm van zijn leven tijdens de Giro d’Italia, maar zijn ploeg Jumbo-Visma besloot na een positieve coronatest van kopman Steven Kruijswijk om de ronde te verlaten. ‘Ik voelde me ontzettend goed’, vertelt Bouwman in gesprek met het AD.

‘Ik heb dinsdag wel een traantje gelaten toen we te horen kregen dat we met onze gehele ploeg de Giro zouden verlaten’, gaat Bouwman verder. ‘Ons vertrek kwam ook nog redelijk onverwacht, want het besluit werd pas twintig minuten voor de start van de tiende etappe genomen.’ Bouwman was tijdens de eerste week de sterkste knecht van Kruijswijk wanneer het bergop ging en had, als de ploeg wel was gestart, mogelijk kansen gehad op een ritzege. ‘Ik was zeker nog een paar keer meegegaan in een ontsnapping. Er zaten wat etappes bij die mij op het lijf waren geschreven. Ik reed telkens met de beste twintig, dertig renners mee omhoog. Dit niveau had ik nog nooit eerder gehaald’, aldus Bouwman.

Bouwman kritisch op organisatie: 'Was totaal geen bubbel'

Uiteindelijk kan hij wel begrip opbrengen voor de beslissing van de ploeg. ‘Ik kon het wel goed begrijpen. Het ging uiteindelijk om onze veiligheid.’ Waar Jos van Emden zich eerder al kritisch uitliet over de situatie in de hotels, bevestigt Bouwman het verhaal van zijn ploeggenoot. ‘Met de gezondheidsregels werd in Italië niet goed omgesprongen. Er was totaal geen sprake van een bubbel, zoals in de Tour de France.’

Bouwman noemt enkele voorbeelden: ‘In het eerste hotel waar wij zaten, liepen andere hotelgasten rond en zaten ook 75 politiemensen. Die hadden overal lak aan en liepen zonder mondkapjes rond. Verder zaten we met vijf teams bij elkaar in de eetzaal. Gelukkig hadden we nog een eigen kok, maar die anderen stonden allemaal samen aan het buffet op te scheppen.’ (Foto: Sirotti)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws