Favorieten etappe 15 Giro d'Italia | Grijpt Kelderman het roze op de Piancavallo? Giro d'Italia

Favorieten etappe 15 Giro d'Italia | Grijpt Kelderman het roze op de Piancavallo?

Door Wilbert van der Velde 18 oktober 2020 | 08:04


De tijdrit van zaterdag bracht de nodige veranderingen in het klassement, maar de verliezers hoeven niet te treuren, want ze krijgen zondag gelijk de mogelijkheid om terug te slaan. In de vijftiende etappe van de Giro d’Italia wacht namelijk een aankomst op de zware Piancavallo. In de Leiderstrui neemt de favorieten met u door. 

Niet alleen het slot van de etappe is zwaar, maar ook onderweg moeten de renners verschillende bergen over. Zo wordt na ongeveer 54 kilometer de Sella Chianzutan (10,6 km aan 5,4%) aangedaan, waarna voor de slotklim ook nog de Forcella di Monte Rest (7,4 km aan 7,5%) en de Forcella di Pala Barzana (13,3 km aan 4,4%) volgen. Hoewel de klimmen op het eerste oog niet al te zwaar lijken, wordt dat beeld vertekend door de onregelmatige stijgingspercentages. De kans dat er door de favorieten op deze klimmen al koers wordt gemaakt, is echter klein, want vanaf de één-na-laatste klim is het nog dertig kilometer naar de voet van de Piancavallo (14,5 km aan 7,8%), waar de etappe beslist zal worden.

Wie was tot nu toe de sterkste klassementsrenner bij aankomsten bergop? Jawel, het was Wilco Kelderman. Op de Etna was hij duidelijk de sterkste en ook in de rit naar Roccaraso overtuigde hij het meest. Wanneer zijn benen nog steeds top zijn, dan krijgt hij zondag een uitgelezen kans om een nieuwe tik aan de concurrentie uit te delen. Jai Hindley is de tweede troef van Sunweb. De Australische klimmer rijdt een constante Giro en krijgt nu zijn favoriete terrein voorgeschoteld.

Wat doen de Italianen Nibali en Pozzovivo?

Een renner die we nog niet al teveel in beeld zagen, is Vincenzo Nibali. Hij heeft echter, behalve een wat mindere tijdrit, nog geen misstap gemaakt en focust zich vooral op de derde week, waar hij doorgaans op zijn best is. Houdt de Haai van Messina zich zondag nog in? Of gaat hij zijn tegenstanders al onder druk zetten?

Waar we al wel het nodige geweld van verwachten is Nibali zijn landgenoot Domenico Pozzovivo. De kopman van NTT Pro Cycling steekt zijn topvorm niet onder stoelen of banken en liet zijn ploeg in de tweede week als meermaals op kop zetten. Was dat met het doel om de concurrentie te vermoeien voor de échte bergen? We gaan het zondag alvast zien.

Fuglsang moet aanvallen en wat kan Almeida?

João Almeida overtuigt nog steeds in de roze trui, maar hoe goed is hij in de bergen? In de etappes naar de Etna en Roccoaraso was hij minder overtuigend dan de andere favorieten. Als die trend zich doorzet op de Piancavallo dan zal de ritzege erg moeilijk worden. Jakob Fugslang staat intussen wat verder in het klassement dan de andere favorieten, maar dat kwam vooral door pech. Bergop maakte hij altijd een prima indruk en de Deen zal moeten aanvallen en tijd goedmaken, wil hij nog op het podium van de Giro komen.

Ook de kopman van BORA-hansgrohe Rafal Majka zal bergop tijd moeten pakken. De Pool reed zaterdag alvast een verrassend sterke tijdrit en lijkt in meer dan prima vorm. Kan hij met een etappezege nog verder overtuigen? Tao Geoghegan Hart overtuigde niet aan het begin van de Giro, maar zijn vorm wordt steeds beter, getuige een aanval in etappe negen naar Roccaraso en een vierde plek in de rit van vrijdag. Bovendien wordt hij door de favorieten mogelijk niet direct als een gevaar gezien. Kan hij daar gebruik van maken?

Kanshebbers via de vroege vlucht

Tenslotte staan we ook even stil bij de vluchters. Het is namelijk maar de vraag of er een klassementsrenner is die zijn ploeg wil laten controleren voor de ritzege. We kijken dan naar klimmers in goede vorm die niet direct gevaarlijk zijn voor het klassement. Namens CCC zijn Ilnur Zakarin en Atilla Valter twee sterke klimmers, die over het benodigde niveau lijken te beschikken. Zakarin heeft alvast geluk dat de finish bergop ligt. Andere renners die In de Leiderstrui in staat acht om via de vlucht te winnen zijn bergtruidrager Ruben Guerreiro en Nicolas Edet van Cofidis. (Foto: Sirotti)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws