WorldTour op rapport: Dimension Data | King en O'Connor lichtpuntjes voor 'lelijk eendje' IDL-producties

WorldTour op rapport: Dimension Data | King en O'Connor lichtpuntjes voor 'lelijk eendje'

Door Aljan Wassens 12 november 2018 | 12:00


Het seizoen is ten einde en dus is het tijd om terug te blikken. Hoe hebben de teams dit jaar gepresteerd? Ondermaats, boven verwachting of sloegen ze gewoon totaal de plank mis? In de Leiderstrui zet in deze reeks de WorldTour op rapport.

Ploeg: Dimension Data
Overwinningen: 7 (waarvan 2 in de WorldTour)
Veelvraat: Ben King en Edvald Boasson Hagen (2)
Nederlander: Tom-Jelte Slagter (0)

Index In de Leiderstrui: 4,1
Toelichting: De meeste redacteuren zijn eensgezind, een tegenvallend jaar en daardoor een dikke onvoldoende. Jasper den Boon (5) is het meest mild voor de ploeg. 'Dimension Data is een kleine ploeg, waarin sterkhouders Cavendish en Meintjes teleurstelden. King redt het seizoen een beetje.' Strengere woorden klinken er bij Mathijs Stel (2,5): 'Als Ben King voor de hoogtepunten moet zorgen weet je dat je echt het lelijke eendje van de WorldTour bent.' Ook voor Kasper Hermans (4,5) springen de prestaties van King er uit, maar verbloemt dat de rest van het seizoen niet genoeg. 'Dimension Data won weinig en liet zich vaak ook betrekkelijk eenvoudig naar de slachtbank leiden. Daar doet een opleving van King niks aan af.' 

De mooiste zege
De negende etappe van de Vuelta. Ben King heeft al een etappe op zak, hij won etappe vier, en zoekt wederom de aanval. Nog voor de slotklim van de dag demarreert King, waarna hij de hele klim een duel uitvecht met Bauke Mollema. Mollema komt tot op twintig seconden van de Amerikaan, maar krijgt hem niet meer te pakken. Een memorabele rit, die de zevende en uiteindelijk ook de laatste zege van het jaar betekende voor Dimension Data.

De grootste overwinning
Toegegeven, de mooiste zege en de grootste overwinning kunnen worden omgeruild bij Dimension Data, het blijft een subjectief iets. Ondanks de twee zeges in de Vuelta van King gaat de eer naar Ben O’Connor. De Tour of the Alps is (nog) geen koers met een heel hoog aanzien. Toch was het deelnemersveld indrukwekkend te noemen in aanloop naar de Giro. Vandaar dat de overwinning van O’Connor in de derde etappe als grootste overwinning kan worden gezien. De jonge Australiër won namelijk de etappe die voerde over de Mendelpas en finishte in Melan. De top zeven van de etappe geeft de overwinning meer dan kleur. De eerste zes mannen achter O’Connor waren namelijk Thibaut Pinot, Domenico Pozzovivo, George Bennett, Luis Leon Sanchez, Chris Froome en Fabio Aru. Er zijn slechtere rijtjes denkbaar.

De verrassing
Dat Dimension Data dit jaar maar zeven overwinningen wist te boeken, geeft al wel aan dat het geen superjaar was. De naam van O’Connor komt daarom ook terug als grootste verrassing dit seizoen. Zijn etappezege in de Tour of the Alps was spectaculair. Ook eindigde hij als zevende in het algemeen klassement van de ronde. Daarnaast werd hij elfde in het klassement van de Ronde van Catalonië. Volgend jaar mag hij laten zien dat hij weer een stap heeft kunnen zetten.

De tegenvaller
Er zijn talloze oorzaken aan te wijzen waarom het dit jaar niet liep zoals gehoopt. Mark Cavendish won op 8 februari zijn eerste koers van het jaar. In de Dubai Tour klopte hij in de derde etappe Nacer Bouhanni en Marcel Kittel op de meet. Het was de eerste en laatste zege van Cavendish in het afgelopen seizoen. Nadat de veelwinnaar van weleer vorig jaar ook maar één keer toesloeg, was dit dus niet het jaar van de revanche waar hij op gehoopt had. Meerdere zware crashes en de ziekte van Pfeiffer hielpen niet echt mee.

Lees verder onder de foto!

(Foto: Mario Stiehl / World of Cycling)

(Foto: Mario Stiehl /World of Cycling)

Algeheel oordeel
Het was een mager jaar voor de ploeg die weinig echte kopmannen kent. Zeven overwinningen waaronder de nationale titel op de weg in Eritrea en de tijdrittitel in Noorwegen zijn geen resultaten om over naar huis te schrijven. Cavendish en Boasson Hagen zijn ondertussen op leeftijd. Louis Meintjes hebben we amper gezien en hetzelfde geldt voor Steve Cummings. In 2017 mocht de ploeg nog 25 keer feest vieren na een overwinning. De tijd om wat door te selecteren en versterkingen binnen te halen lijkt overigens wel te zijn aangebroken bij de ploeg. Veel minder zal het volgend jaar niet gaan.

Perspectief voor 2019
De tot nu toe bekend gemaakte transfers voor 2019 zijn indrukwekkend te noemen. Met Michael Valgren haalt de ploeg een echte topper in huis. De Deen won dit jaar de Amstel Gold Race en de Omloop het Nieuwsblad, waardoor de klassiekerkern een flinke impuls krijgt. Giacomo Nizzolo is een andere aanwinst aan de ploeg. De rappe Italiaan zal voor een paar sprintzeges moeten zorgen, waardoor Dimension Data snel het aantal zeges van 2018 kan evenaren. Ook het ervaren kwartier Lars Bak, Roman Kreuziger, Danilo Wyss en Enrico Gasparatto komen de ploeg versterken. Met Gino Mäder haalt de ploeg ook de nummer drie van de jongste Ronde van Toekomst in huis. Rasmus Tiller en Stefan de Bod zijn de andere twee jongelingen die de ploeg komen versterken. Op papier ziet de ploeg er sterker uit dan dit jaar. Het is aan de renners om dat in de koers ook te laten zien. (Foto: Mario Stiehl /World of Cycling)

Discussieer mee over de prestaties van Dimension Data en laat hieronder een reactie achter!

Aljan Wassens (E-mail: aljan@indeleiderstrui.nl / Twitter: @Crocmaz)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws