WorldTour op rapport: Woods te laat op stoom, kopman Uran imponeert amper IDL-producties

WorldTour op rapport: Woods te laat op stoom, kopman Uran imponeert amper

Door Bram van der Ploeg 17 november 2018 | 09:58


Het seizoen is ten einde en dus is het tijd om terug te blikken. Hoe hebben de teams dit jaar gepresteerd? Ondermaats, boven verwachting of sloegen ze gewoon totaal de plank mis? In de Leiderstrui zet in deze reeks de WorldTour op rapport.

Ploeg: EF Education First-Drapac p/b Cannondale
Overwinningen: 6 (waarvan 2 in de WorldTour)
Veelvraat: Rigoberto Uran (2)
Nederlanders: Sebastian Langeveld, Julius van den Berg (-)

Index In de Leiderstrui: 4,8
Toelichting: Een dikke onvoldoende voor de ploeg, waar door veel redacteuren toch meer van werd verwacht. Het laagste cijfer is van Aljan Wassens, die niet verder komt dan een 4.0: 'Zo leuk als de ploeg zich uit naar de fans, zo mager waren de resultaten. Martínez en Woods waren positieve noten.' Ook Victor-Jan Vanparijs is met een 4.5 kritisch: 'Het haalde meer publiciteit met de calvarietocht van Lawson Craddock in de Tour dan met resultaten. Misschien was de tweede plek van Uran in de Tour vorig jaar dan toch maar een gelukstreffer?'

De mooiste zege
We tellen er zes, waarvan twee uit de WorldTour. Die beide zeges kwamen aan het einde van het jaar in de Vuelta a Espana. Simon Clarke en Michael Woods sloegen toe, maar als we dan toch moeten kiezen, gaan we voor die van Woods (video). De Canadees sloeg toe op de gevreesde Balcón de Bizkaia. De omgeving werkte volledig mee voor een heroïsch gevecht. In de mist versloeg Woods zijn mede-vluchter Dylan Teuns uiteindelijk op één van de steilste stroken. 

Na afloop was de reactie van Woods indrukwekkend: 'Het is niet in woorden uit te drukken hoe ik me voel. Mijn vrouw en ik hebben een zeer emotionele periode achter de rug, nadat mijn zoontje, Hunter, dood werd geboren. Toen ik aan de laatste honderden meters bezig was, en iedereen langs het parcours mijn naam riep, moest ik daar steeds aan denken. Het was loodzwaar, maar ik dacht alleen maar: doe het voor hem, doe het voor hem. Ik wilde zo graag voor Hunter winnen. Deze is dan ook voor hem.'

Lees verder onder de video!

De grootste overwinning
Die andere grote zege kwam dus van de hand van Clarke, die in een klassieke overgangsrit toesloeg in de sprint. We weten het misschien allemaal nog goed, omdat Bauke Mollema voor Alessandro de Marchi tweede werd. Clarke was simpelweg niet te verslaan, hoezeer De Marchi en Mollema het ook probeerden. Ze gingen om en om aan, maar Clarke hield stand in de vlakke finale en liet in de sprint niets aan het toeval over. De grootste zege voor de ploeg, omdat het een bevrijding was, zo in het najaar van het wielerseizoen. De eerste WorldTour-zege is altijd een fijne.

De verrassing
Het is een teken aan de wand, maar hier gaan we toch niet voor een renner die presteerde. Lawson Craddock (foto) verdient deze eer voor zijn barre tocht in de Tour de France. Al in de eerste etappe ging hij hard onderuit en kon hij zijn stuur amper vasthouden door pijn aan de schouder. Hij bleek een breuk te hebben opgelopen. Iedereen zou afstappen, maar Craddock niet. Hij maakte een uitdaging van het uitrijden van de Tour, hing er een goed doel aan vast en haalde Parijs. Bovendien zorgden zijn prestaties voor meer dan twee ton op de teller. Een knappe prestatie in een loodzware Tour!

Lees verder onder de foto!


Craddock vlak na zijn val in etappe 1 van de Tour.

De tegenvaller
Het klinkt hard, maar hier komen meerdere renners in aanmerking. Sep Vanmarcke laten we passeren omdat hij in het voorjaar vaak wel van voren zat. Die beslissende knal kwam er echter nooit, waardoor derde plaatsen in de Omloop Het Nieuwsblad en Dwars door Vlaanderen de uitschieters bleken. In de Tour de France ging zijn etappe in rook op, omdat hij op de kasseien in etappe 9 bij kopman Rigoberto Uran moest blijven.

Misschien is de Colombiaan wel de grootste tegenvaller bij EF Education. In de Tour viel hij hard op de keien, waardoor hij enkele etappes later opgaf. In de voorjaarsklassiekers was hij al niet op de afspraak en zijn hoogtepunt was misschien wel de Ronde van Slovenië, waarin hij tweede werd en één etappe won. Een zesde plaats in de Clasica San Sebastian en een zevende plaats in de Vuelta-rangschikking zijn ook zeker niet slecht. Voor de nummer twee van de Tour in 2017 echter ook geen resultaten om vooraf voor te tekenen.

Nee, de tegenvaller is dan toch wel Pierre Rolland, die een onzichtbaar 2018 beleefde. Zijn beste prestatie was de achtste plaats in het eindklassement van de Dauphiné. In de Tour de France probeerde hij wel, maar lukte vrij weinig en in de Vuelta moest hij het doen met een derde plaats in etappe vier. In 2019 rijdt hij voor Vital Concept en hij had zijn ploeg graag een mooier afscheidscadeau gegeven.

Lees verder onder de foto!


Uran bij één van zijn ereplaatsen, in Colombia dit keer. Een matig jaar, maar ook niet slecht.

Algeheel oordeel
Onze redactie geeft een 4.8 en de vraag is of de ploeg het daarmee eens zal zijn. Het team kan buigen op enkele mooie ereplaatsen, er werd her en der nog wel gewonnen en het jaar werd afgesloten met perspectief. Woods toonde zijn beste vorm ooit en Uran werd nog vierde in de Ronde van Lombardije. Onder de streep staat er echter geen resultaat in het klassieke voorjaar en ook in de grote rondes stond er geen roze shirtje op het podium. Dat zal tegen zijn gevallen.

Perspectief voor 2019
Misschien zijn we wel extra streng voor EF Education First-Drapac omdat er op papier zoveel in het vat lijkt te zitten. De ploeg hoeft dan ook zeker niet met de handen in het haar te zitten. Als Woods de vorm iets eerder te pakken heeft en Uran blijft recht op zijn fiets zitten in een grote ronde, dan is er genoeg perspectief om naar uit te kijken.

Bovendien werden er met Tanel Kangert en Tejay van Garderen twee renners gehaald die in het verleden al bewezen dat ze kunnen winnen. In het klassieke voorjaar zal het zeker wel beter moeten. Naast Vanmarcke kan Sebastian Langeveld hier misschien iets in betekenen of kan Taylor Phinney nog eens uithalen? 2019 heeft op papier opnieuw genoeg te bieden. (foto: Grubers / EF Education First - Drapac)

Lees ook het rapport van:
Dimension Data
Quick-Step Floors
Katusha
Team Sky

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageren

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!

Meer nieuws