WorldTour op rapport: Groupama-FDJ degelijk met 'FDJ-concept', alleen Pinot blinkt uit IDL-producties

WorldTour op rapport: Groupama-FDJ degelijk met 'FDJ-concept', alleen Pinot blinkt uit

Door Marijn van den Berge 20 november 2018 | 14:37


Het seizoen is ten einde en dus is het tijd om terug te blikken. Hoe hebben de teams dit jaar gepresteerd? Ondermaats, boven verwachting of sloegen ze gewoon totaal de plank mis? In de Leiderstrui zet in deze reeks de WorldTour op rapport.

Ploeg: Groupama-FDJ
Overwinningen: 33 (waarvan 8 in de WorldTour)
Veelvraat: Arnaud Démare (9)
Nederlanders: Ramon Sinkeldam (1)

Index In de Leiderstrui: 6,7
Toelichting: Een gemiddeld resultaat voor een gemiddelde ploeg. Dat is zo’n beetje de strekking. ‘Een kleine ploeg, maar toch veel winst en aanvallende koers’, weet Bram van der Ploeg (8). ‘Pinot kende een sterk einde, Molard was heel goed en Gaudu bij vlagen sterk. Sarreau en Demare wonnen veel sprints.’ De 33 zeges zijn prima te noemen, meent Jasper den Boon (7,5). ‘Zeker met deze beperkte middelen.’ Groupama-FDJ deed eigenlijk precies wat er verwacht werd. ‘Sprokkelen in de kleine Franse rittenkoersen en in de WorldTour op belangrijke momenten een grote vis pakken. Dat is het FDJ-concept’, aldus Kasper Hermans (7).

De mooiste zege
Thibaut Pinot kende een fenomenaal einde van het seizoen en dat werd ingeluid door deze overwinning. Na een verschrikkelijke zomerperiode waagde de klimmer een poging in de Vuelta. Hij liet in bijna elke bergetappe zijn neus wel zien, klaar om aan te vallen als een tijger die zijn prooi móet pakken, of hij zal een hongerdood sterven. Pinot was gretig, gretiger dan ooit. Uit op revanche. En die revanche kreeg hij met een fenomenale overwinning in etappe 15 van de Vuelta.

Je zou deze zege kunnen vergelijken met zijn winst in etappe 19 van diezelfde ronde en kunnen zeggen dat die van etappe 19 mooier was, smaken verschillen. Maar het belang van deze overwinning was immens. De Fransman moest en zou zijn jaar goed afsluiten. Om dan te winnen op de flanken van de berg die de prachtige naam ‘Lagos de Covadonga’ draagt, die ook nog eens gehuld is in mysterieuze, dikke mist, is een moment waar je alleen maar van kunt dromen. We zien iets geels ploeteren, we zien iets wits en roods komen aansprinten, maar het is Thibaut Pinot die als een bezetene uit de mistdampen komt opdoemen en zijn mooiste van het jaar pakt.

Lees verder onder de foto!

De grootste overwinning
Ook de grootste overwinning komt op het conto van Thibaut Pinot. Het moge duidelijk zijn dat hij zich geweldig heeft herpakt na zijn deceptie in de Giro. Hij won twee etappes in de Vuelta, maar ging daarna vrolijk door in Milaan-Turijn en… La corsa delle foglie morte, de koers van de vallende bladeren, Il Lombardia: De Ronde van Lombardije. Een seizoen afsluiten in stijl, je doet het goed.

Al op vijftig kilometer van de streep zat Pinot vooraan in de koers, samen met onder meer Vincenzo Nibali en Primoz Roglic. Op de stroken bergop deed hij zijn concurrentie af en toe flink pijn. Maar het hoge tempo kwam hem ten goede toen hij op de Civiglio, veertien kilometer van het einde, er nog een klap op kon geven en de rest liet staan als amateurs met een tikkie overgewicht. Nibali was de laatste die brak en zag Pinot pas terug na de finish.

De verrassing
Tot aan 2018 boekte Marc Sarreau twee overwinningen in zijn carièrre. Zowel in 2015 als in 2017 won hij een etappe in de Tour du Poitou Charentes. In 2018 begon hij echter opeens met veel te winnen. Het begon met twee etappezeges in de Ster de Bessèges, gevolgd door winst in La Roue Tourangelle, etappewinst in Circuit Cycliste Sarthe en ook nog een zege in de Vierdaagse van Duinkerken.

Het was allemaal wel in de eerste maanden van het jaar. Sarreau zakte daarna wat weg, maar sprintte nog tweemaal naar de top vijf in een Vuelta-etappe. Toegegeven, winnen kon hij alleen nog maar in de wat kleinere koersen, maar met de Fransman heeft FDJ een talentvolle spurter in huis, die het Arnaud Démare, mits een goede ontwikkeling, nog knap lastig kan gaan maken.

Lees verder onder de foto!

De tegenvaller
Niemand van FDJ is echt volledig door de ondergrens gezakt, al is het wel zo dat er achter Pinot, Démare, Sarreau en in iets mindere mate ook Molard en Roux vrij weinig kwam. Een paar renners pikten een kleine overwinning mee, maar erg indrukwekkend was het niet wat de ploeg liet zien. We hadden wellicht een zege mogen verwachten van David Gaudu, maar dat gemis heft hij deels op door een vierde plaats in het jongerenklassement van de Tour.

Verder maakte Sebastien Reichenbach niet veel indruk, vooral niet tijdens afdalingen in een bepaalde etappe van de Giro d’Italia. Zijn beste prestatie is een vijfde plaats in Milaan-Turijn, die werd gewonnen door Pinot. Ook de Italianen deden het niet best. Davide Cimolai werd vijfde op het EK, maar verder moet je goed zoeken. Jacopo Guarnieri deed het nog slechter.

Algeheel oordeel
Thibaut Pinot en Arnaud Démare zijn de kopstukken van de ploeg en dat is ook duidelijk. Er zijn wat renners die proberen aan te klampen, zoals Sarreau en Molard, maar daarachter is het rennersmateriaal van de ploeg niet erg overdonderend. Er rijdt wat talent rond dat zich de komende jaren kan gaan bewijzen, echter kun je van deze ploeg niet veel meer verwachten dan ze deden.

De kopmannen deden wat ze moesten doen. Pinot reed een puike Giro, tot hij enorm ziek werd, en ging het jaar uit met een bak vuurwerk waar de meest gelouterde pyro jaloers op is. Démare had graag wat vaker gewonnen in de Tour de France, maar had daar te maken met enorme concurrentie van onder meer Dylan Groenewegen. Opvallend was zijn dominantie in Tour Poitou-Charentes, waar hij alle etappes, inclusief tijdrit, en het eindklassement won.

Lees verder onder de foto!

Perspectief voor 2019
Ook in 2019 zal FDJ het vooral van Pinot en Démare moeten komen, want de ploeg heeft niet flink lopen shoppen. Het haalde vooral renners van BMC, dat overgaat in CCC. Zodoende verwelkomen ze Kilian Frankiny, Miles Scotson en Stefan Küng. Met die eerste heeft de ploeg wat extra klimcapaciteit in huis en met Küng een sterke extra renner. Veel meer dan wat FDJ dit jaar presteerde hoeven we echter niet te verwachten.

Wellicht kunnen we de eerste grote ronde-zege van Pinot tegemoet zien, als alles eindelijk eens een keer op zijn plaats valt. De Fransman is nogal eens onfortuinlijk. De concurrentie is echter niet mals, wat overigens ook geldt voor Démare. Het aantal topsprinters is groter dan ooit en dus zal ook hij een stapje extra moeten zetten. (Foto: Pentaphoto)

Lees ook het rapport van:
BORA-hansgrohe
Dimension Data
Quick-Step Floors
Katusha
Team Sky
EF Education First-Drapac
Mitchelton-Scott
BMC

Marijn van den Berge (E-mail: marijn@indeleiderstrui.nl / Twitter: @Marijnvdberge97 )


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageren

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!

Meer nieuws