WorldTour op rapport: Lotto Soudal te veel afhankelijk van Benoot en Wellens IDL-producties

WorldTour op rapport: Lotto Soudal te veel afhankelijk van Benoot en Wellens

Door Victor-Jan Vanparijs 21 november 2018 | 15:27


Het seizoen is ten einde en dus is het tijd om terug te blikken. Hoe hebben de teams dit jaar gepresteerd? Ondermaats, boven verwachting of sloegen ze gewoon totaal de plank mis? In de Leiderstrui zet in deze reeks de WorldTour op rapport.

Ploeg: Lotto Soudal
Overwinningen: 26 (waarvan 7 in de WorldTour)
Veelvraat: André Greipel (8)
Nederlanders: Moreno Hofland (-)

Index In de Leiderstrui: 6,3
Toelichting: De redactie is redelijk eensgezind wat betreft Lotto Soudal: Het was geen slecht jaar voor de ploeg van Marc Sergeant, maar ze staken er ook zeker niet bovenuit. Bovendien zijn de roodhemden te veel afhankelijk van de prestaties van renners als Tiesj Benoot en Tim Wellens. Hoofdredacteur Bram van der Ploeg ziet het allemaal wat rooskleuriger in en geeft de Belgische formatie een 8, al is dat hoge cijfer toch te wijten aan de prestaties van het Belgische duo: 'Wellens en Benoot waren on fire in het eerste half jaar, in de tweede helft zakte de ploeg wat weg. Maar ze waren zeker net zo succesvol als FDJ en Astana.'

De mooiste zege
‘Losers! Waar zitten die mannen van Quick-Step?!’, vroeg Jelle Wallays zich af kort nadat hij de achttiende etappe in de Vuelta gewonnen had door een vroege vlucht knap af te ronden. De boodschap was geadresseerd aan ploegleider Rik van Slycke, die tijdens de koers wat spottende dingen naar Wallays geroepen zou hebben. De knecht van Lotto liet op die bewuste dertiende september zien dat gerechtigheid wel degelijk bestaat.

De grootste overwinning
Onverharde wegen en slecht weer, meer was er niet nodig om van de Strade Bianche een memorabele en heroïsche wedstrijd te maken. Pas nadat hij zijn gezicht schoongemaakt had, herkenden we Tiesj Benoot als winnaar. De Belg reed met Wout van Aert voorop en kreeg later gezelschap van Romain Bardet. Die liet hij op een steile strook alle twee ter plaatse. Een kleine twintig kilometer ploeteren en Tiesj was thuis. Het betekende de definitieve doorbraak voor de Oost-Vlaamse allrounder, die nog steeds lijkt te schipperen tussen klassiekers en grote rondes.

Lees verder onder de video!

De verrassing
36 jaar is André Greipel inmiddels, maar de Duitser bewijst keer op keer dat hij nog steeds over een paar snelle benen beschikt. Akkoord, in de Tour wilde het allemaal niet lukken, maar er staan aan het einde van de rit toch maar mooi acht overwinningen op het conto van de Gorilla. Zijn staat van dienst binnen het team is enorm, maar toch wilde Lotto hem niet tegemoetkomen bij de contractbesprekingen. Na acht seizoenen in Belgische loondienst gaat hij zijn geluk beproeven bij Fortuneo-Samsic.

De tegenvaller
Er was een tijd dat Leif Hoste het in de Vlaamse klassiekers moest doen voor Lotto. De Oost-Vlaming eindigde drie keer tweede in de Ronde van Vlaanderen en is inmiddels al een aantal jaar met pensioen. De Vlaamse klassiekers blijken steeds minder het terrein van deze oer-Vlaamse ploeg, hoewel ze er ieder jaar met ambities naartoe gaan. De laatste overwinning in de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix dateert alweer uit 2003, toen Peter van Petegem in zijn topjaar de ‘dubbel’ pakte. Ook in de heuvelklassiekers is het altijd net niet. Lotto Soudal speelt vaak niet meer dan een bijrol in de voorjaarsklassiekers, de overwinning van Tiesj Benoot in de Strade Bianche daargelaten. Van een tweestrijd met Quick-Step in de Vlaamse koersen is al lang geen sprake meer. Het is uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan, maar het wordt stilaan tijd dat Lotto Soudal nog eens meedoet om de knikkers in een topklassieker.

Algeheel oordeel
Met 26 overwinningen was het zeker geen slecht jaar voor Lotto Soudal: met de Strade Bianche, een etappe in zowel de Giro als de Vuelta en het EK tijdrijden staan er een paar mooie zeges op de teller. De ploeg kiest vaak voor de aanval en dat loont. Met mannen als De Gendt, Benoot en Wellens in de ploeg is er van laf en afwachtend koersen geen sprake. Weinig wielerliefhebbers die tegen Lotto Soudal zullen zijn, en ook publicitair gezien is het een interessante ploeg. Al mag het op sommige momenten best dat beetje meer zijn.

Lees verder onder de foto!


De mooiste van Wellens: Een etappe in de Giro.

Perspectief voor 2019
De sprinttrein is aan verjonging toe. André Greipel neemt met een wrange nasmaak afscheid van Marc Sergeant en consorten. Ook Marcel Sieberg en Jens Debusschere zoeken andere oorden op. In hun plaats verwelkomt de loterijploeg wél Caleb Ewan, Roger Kluge en Adam Blythe. Denk daar nog een Jasper de Buyst bij en je hebt een sprinttrein om U tegen te zeggen.

Björg Lambrecht liet als neoprof zijn potentieel al zien: zo werd hij twintigste in de Ronde van Zwitserland en won hij een etappe in de Tour des Fjords. Voor een 21-jarige kan dat tellen. Victor Campenaerts is een van ’s werelds beste tijdrijders, maar wacht nog op die ene tijdritoverwinning in een grote ronde. Als 27-jarige liggen zijn beste jaren in principe nog voor hem. Het zou in 2019 zomaar eens kunnen lukken. Benoot en Wellens hebben nog groeimarge en hebben al bewezen dat ze er staan in lastige wedstrijden. Met een beetje meeval zou het zomaar kunnen dat Lotto Soudal één van de verrassingen wordt in 2019. (foto: printscreen Eurosport)

Lees ook het rapport van:
BORA-hansgrohe (7.6)
Dimension Data (4.1)
Quick-Step Floors (9.4)
Katusha (3.0)
Team Sky (8.9)
EF Education First-Drapac (4.8)
Mitchelton-Scott (8.0)
BMC (6.1)
Groupama-FDJ (6.7)

Victor-Jan Vanparijs (E-mail: redactie@indeleiderstrui.nl)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws