WorldTour op rapport: Trek-Segafredo voor de verandering vol in de aanval IDL-producties

WorldTour op rapport: Trek-Segafredo voor de verandering vol in de aanval

Door Aljan Wassens 22 november 2018 | 14:16


Het seizoen is ten einde en dus is het tijd om terug te blikken. Hoe hebben de teams dit jaar gepresteerd? Ondermaats, boven verwachting of sloegen ze gewoon totaal de plank mis? In de Leiderstrui zet in deze reeks de WorldTour op rapport.

Ploeg: Trek-Segafredo
Overwinningen: 20 (waarvan 4 in de WorldTour)
Veelvraat: Toms Skujins (4)
Nederlanders: Bauke Mollema (2) en Boy van Poppel (-)

Index In de Leiderstrui: 6,0
Toelichting: Een zes komma nul, een voldoende dus voor Trek-Segafredo. Het is het gemiddelde cijfer dat de ploeg van alle redacteuren krijgt. Kasper Hermans (6) zit precies op die lijn. Naast een paar complimenten zijn er genoeg kanttekeningen te plaatsen bij de ploeg. ‘Er zitten in deze ploeg zoveel jongens waar ik meer van verwacht of die ik überhaupt niet gezien heb dit jaar. Ze hebben met Pedersen wel de ontdekking van het voorjaar, een heerlijk koersende Mollema en met Degenkolb de meest gegunde zege van 2018. Alleen na de eerste vijf, zes man van deze ploeg houdt het wel op.’ Mathijs Stel (4) is een stuk strenger in zijn beoordeling. ‘De geest van Contador straalde meer dan alle andere renners van deze tussen wal en schip vallende bende volgers samen.’ Het verschil met de waardering van Bram van der Ploeg (7,5) is behoorlijk groot. Eén zege zorgde daar in het bijzonder voor: ‘Alleen al door de etappezege van Degenkolb in de Tour... Mollema en Skujins zorgden ook voor resultaat.’

De mooiste zege
Wielrennen is, ondanks alle hulpmiddelen die er tegenwoordig zijn, nog steeds een tactische sport. Dit kwam prachtig naar boven tijdens de ritzege van Jasper Stuyven in de BinckBankTour. Met nog iets meer dan een kilometer te gaan nestelt de Belg zich op kop van het peloton. In de bochtige finale laat een ploeggenoot die in zijn wiel zit een gat vallen, waardoor Stuyven een leuke voorsprong bij elkaar fietst. De versnelling van de Belg is indrukwekkend. De sprinters komen niet verder dan op zijn wiel als hij de finishlijn passeert. Een stukje wielrennen pur sang.

Lees verder onder de video!

De grootste overwinning
De tranen van John Degenkolb na de negende etappe in de Tour de France. Ze vertellen eigenlijk alles. De lastige tijd die de Duitser kende na het ongeluk op training. De moeite om weer tot overwinningen te komen. In de klassiekers wilde het ook nog niet echt vlotten en in de sprints komt hij er ook niet meer aan te pas tegen de jonge garde. En dan. In misschien wel de mooiste rit van de Tour. De rit met de kasseien. Samen met Greg Van Avermaet en Yves Lampaert naar de streep en dan winnen. De tranen, de lach, en dat allemaal op het hoogste podium.

Lees verder onder de video!

De verrassing
Opeens was hij er dit jaar in de klassiekers: Mads Pedersen. Vijfde in Dwars door Vlaanderen en tweede in de Ronde van Vlaanderen; lang niet gek voor een jongen van 22. Hij sloeg vier keer toe dit jaar (één keer in de nationale ploeg van Denemarken), en toonde zo zijn talent. Eén van de verrassingen van het voorjaar.

De tegenvaller
2017 was een teleurstellend jaar voor Jarlinson Pantano. Dat wilde hij in 2018 helemaal gaan goedmaken. Hij begon het jaar best aardig en pakte een ritzege in de Ronde van Catalonië. In de Giro zagen we hem bijna niet. De Vuelta miste hij doordat hij besmet raakte door een parasiet. Wederom een tegenvallend jaar voor Pantano dus, na zijn sterke optreden in 2016.

Algeheel oordeel
Het was geen tropenjaar voor Trek-Segafredo. Nu was dit gezien de selectie misschien ook niet helemaal te verwachten. De ploeg verloor met Alberto Contador natuurlijk de grote man en haalde zelf Gianluca Brambilla als grootste naam. Toch won de ploeg meer koersen dan vorig jaar (wel minder WorldTour-koersen). Een zestiende plaats als beste resultaat in een grote ronde is wel teleurstellend voor een ploeg die vorig jaar nog in elke grote ronde in de top tien eindigde.

Lees verder onder de foto!


Geen klassement, wel veel aanvalslust bij Mollema in de Tour en de Vuelta.

Perspectief voor 2019
Er komt wat kwaliteit richting de Amerikaanse ploeg. Richie Porte is op papier de grootste naam. De Australiër boekte dit jaar vier overwinningen en zorgt er voor dat er in de klassementen weer wat te kiezen is bij Trek-Segafredo. Voor in de bergen zijn Giulio Ciccone en toptalent Ivan Sosa prachtige aanwinsten, die de ploeg naar een hoger plan moeten stuwen. Edward Theuns komt terug na een jaartje Sunweb en ook Alex Kirsch en Will Clarke maken de stap naar Trek-Segafredo. Matteo Moschetti voegt zich ook bij de ploeg na zijn tweede periode als stagiair. In de bergen zal de ploeg zich dus meer moeten kunnen tonen. Met Sosa en Porte zouden er ook wat overwinningen aan het totaal moeten worden toegevoegd. De grootste namen die vertrekken zijn Giacomo Nizzolo en Matthias Brändle. Maar ook zij lieten weinig zien de afgelopen paar jaar.

Lees ook het rapport van:
BORA-hansgrohe (7.6)
Dimension Data (4.1)
Quick-Step Floors (9.4)
Katusha (3.0)
Team Sky (8.9)
EF Education First-Drapac (4.8)
Mitchelton-Scott (8.0)
BMC (6.1)
Groupama-FDJ (6.7)
Lotto Soudal (6.3)

Aljan Wassens (E-mail: aljan@indeleiderstrui.nl)

Lees 3 Reacties

Tags:

Reacties

wardhilhorst
24 Nov 2018 om 16:49

Op dit moment is de beste informatie die wij hebben dat Trek-Segafredo hem heeft aangekondigd: https://twitter.com/TrekSegafredo/status/1034078371020337152?s=19
Ondanks dat er dus inderdaad nog wat berichten zijn vanuit zijn zaakwaarnemer dat hij eventueel naar Sky zou kunnen gaan, gaan we van de aankondiging uit tot het tegendeel is bewezen!

Noud89
24 Nov 2018 om 13:17

Oke, ik ben benieuwd naar het nieuwste nieuws omtrent Sosa. Het laatste nieuws dat ik heb gelezen is dit soort nieuws:

https://www.wielerflits.nl/nieuws/nieuwe-episode-in-soap-sosa-zaakwaarnemer-ontkent-akkoord-met-trek-segafredo/

Hebben jullie voor mij een link met een recentere bron waarin duidelijk wordt dat hij dat akkoord wel echt heeft?

Noud89
23 Nov 2018 om 08:04

Gaat Sosa nu wel naar Trek dan? Ik meen dat het laatste nieuws was dat hij toch naar Sky zou gaan? -Edit redactie: Hij heeft voor twee jaar bij Trek-Segafredo getekend.

Reageer


Meer nieuws